Haftanın Özeti: 164

11 - 17 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Austin Teksas Üniversitesi Harry Ransom Merkezi, efsanevi Yazar Gabriel García Márquez‘in yaklaşık 27 bin 500 materyalden oluşan arşivini halka açtı. Arşivde yazarın yayımlanmış ve yayımlanmamış eserlerinin taslakları, araştırma notları, fotoğrafları, koleksiyon defterleri, mektupları ve 1982’de yaptığı Nobel Edebiyat Ödülü kabul konuşması gibi materyaller yer alıyor. 18 aylık bir çalışmanın sonunda halkla buluşturulan arşiv önceden sadece görevlilere ve akademisyenlere açıktı.

Algoritma destekli sanat yeni bir fikir olmasa da yakın zamana kadar yapay zekanın makine öğrenimiyle ortaya koyduğu eserler insanlar tarafından yapılanların eline su dökemiyordu. Şimdiyse yapay zeka temelli araçlar sanat dünyasını dönüştürmenin eşiğinde. Bunun örneklerinden biri DeepArt.io. Gelişmiş makine öğrenimi algoritmasıyla çalışan çevrimiçi program, farklı görüntüleri ya da biçimsel öğeleri bir araya getirerek çalışıyor. Bu ve benzeri programlarla harikalar yaratmak içinse ne sanatçı ne de bilgisayar programcısı olmak gerekiyor. Örneğin; Sydney Üniversitesi Dijital Kültürler programından Doktora Öğrencisi Chris Rodley’in DeepArt.io’la yaptığı çalışma Twitter’da büyük ilgi görmüştü.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bir yapay zeka, dünyaca ünlü Harry Potter serisini okudu ve ardından üç sayfalık yeni bir bölüm yazdı.[/inlinetweet] Metnin bazı yerleri anlaşılmaz bulunduğu için birkaç yazarın müdahalesine ihtiyaç duysa da sonuç yapay zekanın serinin yazarıJ. K. Rowling’i çözmüş olduğunu gösteriyor. Verge’de çıkan habere göre  hikayenin başlığı ‘Harry Potter ve Büyük Bir Kül Yığını Gibi Gözükenlerin Portresi’.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Walt Disney ve 21st Century Fox resmi olarak bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.[/inlinetweet] Buna göre Disney, Fox’un film yapım şirketi 20. Century Fox, internet yayın platformu Hulu ve film ve dizileriyle birlikte birçok TV kanalını  52 milyar Dolar’ın üzerinde bir bedelle satın aldı. Anlaşma dışında kalan haber kanalı Fox News, Fox’un temel yayın ağı ve ulusal spor kanalıysa yoluna ayrı bir şirket olarak devam edecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Heyecanla beklenen Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi bu hafta gösterime girdi.[/inlinetweet] Film ABD’de daha ilk günden 45 milyon Dolarhasılat yaptı. Türkiye’de filmden önce gösterilen Star Wars temalı İyi Parti reklamı öne çıkan ayrıntılardan biri oldu. Filmle ilgili en dikkat çeken gelişmeyse NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışan astronotlar için özel bir gösterim yapılacağını duyurması oldu.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Netflix üyeleri 2017’de günde 140 milyon saat, haftada bir milyar saatten fazla içerik izledi.[/inlinetweet] Netflix‘in en çok kullanıldığı gün ise 1 Ocak’tı. Antartika’da bile izlenen Netflix’i en çok Meksikalılar takip ediyor. Kullanıcılardan birinin 365 gün boyunca tekrar tekrar Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti filmini izlemesi de dikkat çekici. Bunlar gibi birçok rakamsal veri farklı kategoride listelendi. Buyrun, Netflix’in en çok izlenen dizilerine.

Önümüzdeki Haziran ayında gösterime girmesi planlanan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Jurassic World: Fallen Kingdom’ın ilk fragmanı yayımlandı.[/inlinetweet] Çekimleri Hawaii ve İngiltere yapılan film hakkında şimdiye kadar çok az bilgi ve görsel paylaşılmıştı. Ondan kimisi için heyecanlanmak kaçınılmaz olabilir. 

Bu haftaki video önerimizde Şehir Plancısı Jeff Speck araç sahibi olmanın ‘dayanılmaz hafifliğini’ bir kenara koyarak kendimizi nasıl zehirlediğimizi ve şehri nasıl ‘arşınlayabileceğimizi’ anlatıyor. Kitap önerimizse ödüllü Gazeteci Jenny Nordberg‘in Kabil’in Gizli Kızları isimli eseri.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • “Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri” başlığının alt haberinde bulunan “Statista dünyanın en çok kazanan ‘Youtuber’larını listeledi.” cümlesinin uzantı linki yanlış olmuş sanırım.

    Ama yine de bu haftanın özetinin kalitesinden ödün vermemiş.

  • Gündemin çok büyük bir çoğunluğunu bu haftalık özetleri takip ederek, süzülmüş bir şekilde takip ediyorum. Gerçekten çok başarılı.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği