Haftanın Özeti: 164

11 - 17 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Binghamton Üniversitesi’nde çalışan Elektrik Mühendisi Seokheun Choi ileride giyilebilir teknolojilerin vücudumuzdaki bakterilerle şarj edilebileceğinin sinyallerini verdi. Choi’nin bakteriyle şarj olan pilleri biyolojik yakıt hücresi (MFC) olarak bilinen hücrelerle çalışıyor. Bu tür hücreler de moleküller arasında elektron değiş tokuş ederek elektrik üretilmesini sağlıyor.

Bilimciler bir süredir kalp pili veya protez gibi vücudumuzla temas eden cihazlara daha güvenli güç aktarmanın yollarını arıyor. Son yapılan çalışmalardan birinde bu amaçla elektrikli yılanbalığından ilham alındı. Yılanbalıkları elektrosit denilen, ince ve uzun hücreleri sayesinde 600 V’a kadar elektrik üretebiliyor. Elektrositlerde de sodyum ve potasyumiyonlarının elektriksel değişimleri elektrik yüklenmesine sebep oluyor. İşte tam bu noktada elektriksel yük farkından yola çıkan Fribourg, Michigan ve California San Diego Üniversitelerinin araştırmacılarıysa tatlı ve tuzlu suyu kullanmaya karar verdi. Sonuçta elektrodiyaliz yöntemiyle 100 V elektriküretildi.

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, memeli hücrelerine zarar vermeden bakterileri yok edebilen, paslanmaz çelik alaşımın üzerinde kullanılabilen bir elektrokimyasal aşındırma süreci geliştirdi. Ekip, ürettikleri teknolojinin ileride vücuda yerleştirilen tıbbi ve gıda işleme cihazlarında bakteri oluşumunu engellemek için kullanılmasını umuyor. Ekip, materyalin bakteriyi yok etme özelliğinin elektrokimyasal süreçle üretilen çok küçük dikenler ve çıkıntılardan kaynakladığını söylüyor.

Bu senenin cep telefonu modası çerçevesiz ekranlar. Ancak bu moda beraberinde parmak izi sensörünün ortadan kalkması sorununu getiriyor. ABD merkezli biyometri şirketi Synaptics bunu çözmüşe benziyor. Bu sistede cihaz cam yüzeyin herhangi bir yerinden parmak izi okuyabiliyor. ‘Clear ID‘ olarak adlandırılan sistem bunun için ekranın altına yerleştirilen optik sensörleri kullanıyor ve üç boyutlu yüz tanıma sistemi kadar hızlı çalışıyor. Yeni teknolojiyi kullanmak için şimdiden beş büyük üreticiyle anlaşmaya varılmışSistemin Samsung tarafından S9 modelinde de kullanılacağı söyleniyor.

Snoozeliner, hafıza köpükten yapılan döşeğe sahip yatakları bulunan, uykuya yardımcı koku gibi çeşitli teknolojiler barındıran ultra lüks bir gece otobüsü konsepti. Konsept, yüksek teknolojili yatak markası Simba tarafından yeterince dinlenemeyen şehir sakinlerine çözüm oluşturmak için ortaya çıktı. Her bir araçta 14 kapsül bulunacak. Araçlarda varış noktasına ulaşmadan yolcuları uyandırmakla görevli hosteslerin bulunması planlanırken ses yalıtım çözümleri, akustik karartma perdesi ve ışık terapi sistemi için çalışmalar devam ediyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • “Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri” başlığının alt haberinde bulunan “Statista dünyanın en çok kazanan ‘Youtuber’larını listeledi.” cümlesinin uzantı linki yanlış olmuş sanırım.

    Ama yine de bu haftanın özetinin kalitesinden ödün vermemiş.

  • Gündemin çok büyük bir çoğunluğunu bu haftalık özetleri takip ederek, süzülmüş bir şekilde takip ediyorum. Gerçekten çok başarılı.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği