Bakteriyle şarj olan giyilebilir teknolojiler hayal değil

Bakteriyle şarj olan piller, ileride giyilebilir teknolojilerin vücudumuzdaki bakterilerle şarj olabileceğinin sinyalleri veriyor.

Elektrik Mühendisi Seokheun Choi’nin ürettiği bakteriyle şarj olan pillerin birçok şekle girdiğini gördük. Kibrit kutusu ve Ninja Yıldızı bunlardan sadece ikisi. Binghamton Üniversitesi’nde çalışan Choi yakın zamanda yenilikçi sistemini esneyebilen bir kumaşa aktararak ileride giyilebilir teknolojilerin vücudumuzdaki bakterilerle şarj edilebileceğinin sinyallerini verdi.

Choi’nin bakteriyle şarj olan pilleri biyolojik yakıt hücresi (MFC) olarak bilinen hücrelerle çalışıyor. Bu tür hücreler, moleküller arasında elektron değiş tokuş ederek elektrik üretilmesini sağlıyor. Yaptığı açıklamada Choi, “İnsan vücudunda birçok bakteri hücresi bulunduğunu göz önüne alırsak, giyilebilir elektronik cihazlar için güç kaynağı olarak insan vücudundaki bakteri hücrelerini kullanmak gayet olası görünüyor.” dedi.

Choi esneyebilen, kumaş temelli bir pile MFC’leri aktararak ihtimalleri incelemeye başladı. Sonuç olarak ürettiği kumaşın 6,4 mikrowatt’lık güç üretebilecek kapasitede olduğunu gördü. Ayrıca çekiştirilerek şekli bozulduğunda bile kumaşın performansında bir değişiklik olmadığı görüldü. Choi, “Daha önceki bütün çalışmalarım tamamen kumaş temelli bir biyo-pil geliştirmek içindi.” diyor. Yapılan araştırma Advanced Energy Materials adlı dergide yayımlandı.

Kaynak: New Atlas


Yorumunuz: