Haftanın Özeti: 161

20 - 26 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Birleşik Krallık merkezli Cable.co.uk tarafından yapılan bir araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ülkeler arası genişbant fiyatlandırmasında gerçek bir uçurum var.[/inlinetweet] Sonuçlara göre dünyanın en ucuz aylık internet faturasını ortalama 5,37 Dolar ile İran vatandaşları ödüyor. Ukrayna’da ortalama 5,51 Dolar, Rusya’da 9,93 Dolar ve Romanya’da 13,47 Dolar olan aylık internet faturaları, Batı Avrupa’da önemli ölçüde yükseliyor. Listede 26. sırada yer alan Türkiye’nin aylık ortalama internet faturası 26,05 Dolar. Araştırma kapsamında incelenen ülkeler arasında internet erişimi en pahalı olan ülke Burkina Faso oldu.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]AB, sivil ya da askeri uygulamaları olan fakat kitle imha silahları olarak da kullanılabilecek ‘çifte kullanımlı’ ürünler için ihracat kontrollerini artırmayı planlıyor.[/inlinetweet] Casus ve kötü amaçlı yazılım teknolojilerinin güvenlik ve insan hakları için gittikçe daha fazla tehdit oluşturduğunu hisseden AB, bu doğrultuda 2009’dan bu yana yürürlükte olan teknoloji ihracat kontrol sistemini çağa daha uygun hale getirmeye karar verdi.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2017’nin üçüncü çeyreğinde 9,8 milyar Dolar ciro yaptığını açıklayan Tencent, Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft ve Amazon’un yer aldığı yarım trilyonluk şirketler kulübüne girdi.[/inlinetweet] Şirketin özellikle oyun sektöründeki başarısı sayesinde toplam kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 69 yükselirkencirosu yüzde 61 oranında arttı. Nitekim geçtiğimiz 12 aya baktığımızda bile Tencent’in hisse bedelinin ikiye katlandığını görmek mümkün.


Çevrimiçi alışveriş geleneksel alışverişin yerine geçiyor gibi görünse de Alibaba’nın yapay zekalı moda asistanı pek de öyle düşünmüyor. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Alibaba’nın FashionAI olarak adlandırılan moda asistanları, Yalnızlar Günü’nde Çin’deki 13 alışveriş merkezine yerleştirildi.[/inlinetweet] Bu 13 alışveriş merkezindeki kıyafetlere dijital ekran tarafından okunabilen çipler yerleştirildi. Müşteri, içinde dijital ekran bulunan bir kabine girdiğinde sistem hemen kıyafeti tanıyarak o parçayla uyabilecek kıyafetler önermeye başlıyor. Böylece FashionAI müşterinin hem çevrimiçi hem de geleneksel yöntemlerle alışveriş yaparken daha fazla seçeneğe göz atmasına imkan sağlıyor.


Twitter geçtiğimiz ay ‘sonra oku’ özelliği üzerinde çalışmaya başladığını açıklamıştı. Şirket yeni yaptığı açıklamayla bu özelliğin isminin ‘Bookmarks’ olacağını ve bunun üzerine denemeler yaptıklarını teyit etti. Gelişme, şirkette çalışan Tina Koyama‘nın mesajlarıyla duyruldu.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Twitter’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Jack Dorsey’nin diğer şirketi Square’in değeri Twitter’ı geride bıraktı.[/inlinetweet] Mobil ödeme platformu Square, 16,5 milyar Dolarlık değeriyle Twitter’a 1 milyar Dolar fark attı. Square 2 yıl önce halka ilk kez arz edildiğinden bu yana değerini yaklaşık 4 kat artırdı. İlk halka arzını 5 yıl önce gerçekleştiren Twitter’ın değeriyse bu zaman dilimi içerisinde yaklaşık yüzde 40 azaldı.

İnternette gezinirken sanki omzunuzun üzerinden biri sizi izliyormuş gibi huzursuz hissediyorsanız aslında haklısınız. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir araştırma sayesinde, en fazla trafik alan 50 bin internet sitesinden 482’sinin ekran takip yazılımları kullandığı tespit edildi.[/inlinetweet] Söz konusu yazılımlar ziyaretçilerin sayfadaki her adımını takip edebiliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google’ın Android kullanıcılarını konum hizmeti kapatılmış olsa dahi olsa dahi takip ettiği ortaya çıktı.[/inlinetweet] Google iddiayı kabul ederek böyle bir şeyin bir daha yaşanmayacağını söyledi. Şirket, alınan bilgilerin depolanmadığını, sadece mesajları ve anlık bildirimleri düzenlemek için kullanıldığını iddia ediyor

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD / New York Başsavcı Vekili Joon H. Kim, İranlı Hacker Behzad Mesri’nin HBO sunucularına sızmak ve Game of Thrones bölümlerini çalmakla suçlandığını açıkladı.[/inlinetweet] Geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen olayda Mesri çaldığı henüz yayınlanmamış bölümleri kamuoyuna sızdırmamak için 6 milyon Dolar değerinde Bitcoin fidye talep etmişti. İranlı hacker’ın 1,5 terabaytlık veri çaldığı tahmin ediliyor. Şu an İran’da bulunan Mesri, ülkesinden ayrıldığı takdirde tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya.

FBI ise hacker için hazırlanan aranıyor afişini paylaştı.

Hacker’ların yaklaşık bir yıl önce Uber’in sistemine girerek 57 milyon sürücü ve müşterinin kişisel bilgilerini çaldığı ortaya çıktı. Şirket bu büyük açığı uzun süredir gizlese de bu hafta yapılan açıklamada, hacker’lara bu bilgileri gizlemeleri için 100 bin Dolar fidye ödediğini itiraf etti. Şirketin açıklamasına göre, 2016’nın Ekim ayında yapılan saldırıda hacker’lar farklı ülkelerdeki 50 milyon Uber müşterisinin isimlerini, e-posta adreslerini ve telefon numaralarını ele geçirdi.Olayda Rusların parmağı olduğu düşünülüyor

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Uber otonom araç filosu oluşturmak için Volvo’dan 24 bin araç sipariş etti.[/inlinetweet] 2019-2021 arasında gerçekleşecek alımda Volvo XC90 SUV modellerine otonom sürüş sistemleri yüklenecek Anlaşmanın yaklaşık 1,4 milyar Dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Tether tarafından yapılan açıklamaya göre, yakın zamanda şirketten yaklaşık 31 milyon Dolarlık kripto para çalındı.[/inlinetweet] Şirket, çalınan parayı geri almaya çalışmayacağını, bunun yerine Omni Core yazılımını güncelleyerek çalınan fonu süresiz olarak dondurmaya çalışacağını açıkladı.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Kendini kargo takibi uygulaması girişimi olarak tanıtan Confido, ICO ile 374 bin Dolar topladıktan sonra havaya karıştı.[/inlinetweet] Blok zinciri tabanlı bir ödeme sistemi olduğunu iddia eden girişim, yatırımcılarınadan topladığı paraların ardından Twitter hesabını ve web sitesini kapatarak buhar oldu. Reddit’e açıklama yapan bir temsilci, hizmetlerini hukuki sorunlar sebebiyle sona erdirdiklerini söyledi.

Confido’ya ait Reddit altbaşlığına yalnızca davet edilen üyeler ulaşabiliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Yakın zamanda ciddi bir düşüş yaşayan Bitcoin yeniden yükselişe geçti ve 8 bin Dolar seviyesini de aşarak rekor kırdı.[/inlinetweet] Yalnızca 8 günde yaklaşık yüzde 50’lik bir sıçrayış gösteren kripto para biriminin bu yükselişi, ödeme şirketi Square’in Cash uygulamasında kullanıcıların Bitcoin alıp satmasına izin vereceğini açıklamasının ardından gerçekleşti. Finans piyasaları şirketi CME Group’un 10 Aralık’tan itibarenBitcoin Futures ile işlem yapmaya başlayacağını açıklamasının da bu yükselişte etkili olduğu tahmin ediliyor.


Her hafta yeni bir gelişmeyle dünyadaki ekonomik değişimin nabzını tutan Bitcoin, görünen o ki astarı yüzünden pahalı olmaya başlayabilir. Çünkü, Bitcoin madenciliği daha şimdiden oldukça fazla enerji tüketiyor (buna çözüm bulan Çin dünya lideri oldu). [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Bitcoin ağı Slovakya kadar enerji tüketiyor.[/inlinetweet] Gelir getirisi iyi olduğu için sürdürülebilirliği bulunan madenciliğin sonucunda büyük bir enerji tüketimi söz konusu oldu. Bitcoin bir ülke olsaydı da aşağıda gösterildiği gibi sıralanırdı.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, Rusya’nın Bitcoin’i asla yasallaştırmacağını açıkladı.[/inlinetweet] Ülkenin Bitcoin ile  tuhaf bir geçmişi var. Rusya, Bitcoin’i ilk olarak 2015’in Ocak ayında yasakladıktan birkaç ay sonra bu kararından vazgeçmişti. Maliye Bakanlığı ise 2016’nın Haziran ayında Bitcoin’in süresiz olarak yasaklanması, fakat yabancı para işlemlerine izin verilmesini talep etmişti. Bitcoin’in ülkedeki hukuki statüsünde belirsizlikler olsa da Moskova’da ilk Bitcoin döviz bürosu 2016’nın Ağustos ayında açılmıştı.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2012 yılında Adam Ernest tarafından geliştirilen Follow My Vote, blok zinciri teknolojisi kullanarak şeffaf ve sorunsuz bir seçim gerçekleşmeyi amaçlayan çevrimiçi bir oy platformu.[/inlinetweet] Blok zinciri teknolojisi her ne kadar ilk olarak kripto para Bitcoin ile kullanılmak üzere geliştirilmiş olsa da yüksek güvenlikli işlemler yapılmasını sağlayan sistem, bankalar tarafından da hızla benimseniyor. Merkezsiz, dağıtık bir yapı olduğu blok zincirinin en güçlü araçlarla dahi hack edilmesi (dolayısıyla seçimlerde hile yapılması) imkansız.

Best of Chrome web sitesi ile en iyi Google Chrome eklentilerine ulaşabilirsiniz. Geribildirimlere açık olan siteye dilerseniz siz de beğendiğiniz eklentileri önerebilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

  • 3. sayfada minik bir hata olmuş. ”Mobil ödeme platformu Square, 16,5 milyon Dolarlık değeriyle Twitter’a 1 milyar Dolar fark attı.”

  • Merhaba amirim, sanırım kafa transplantasyonuyla ilgili haberin videosu var ama metni yok.

  • Elinize sağlık.

    Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum: (imla)

    “Ülkenin Bitcoin ile tuhaf bir geçmişi var. Rusya, Bitcoin’i ilk olarak 2015’in Ocak ayında yasakladıktan sonra birkaç bu kararından ay içinde vazgeçmişti.”

    …ay içinde bu kararından vazgeçmişti.”

  • Küçük bir düzeltme de benden. İngilizcede Zimbabwe olarak yazılan ülkenin adı Türkçede Zimbabve olarak yazılıyor.

  • Sayın Amirim böyle bir hata yapmaz, gözden kaçmıştır herhalde ama hatırlatmakta fayda var: Philip K. Dick’s Electric Dreams’in ilk 6 bölüm çoktan yayımlandı hatta internete bile düştü. 12 Ocak’ta son 4 bölüm yayımlanmaya başlanacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği