Dünyanın en pahalı ve en ucuz internet erişimleri

Birleşik Krallık merkezli Cable.co.uk tarafından yapılan bir araştırma, dünyadaki geniş bant internet fiyatlandırmaları arasında uçurum olduğunu gösterdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni bir araştırma, dünyadaki geniş bant internet fiyatlandırmaları arasında uçurum olduğunu gösterdi. Birleşik Krallık merkezli Cable.co.uk tarafından yapılan araştırma, İran’da bir aylık geniş bant internet faturasının yaklaşık 5,37 Dolar’a tekabül ettiğini ortaya koydu. Ukrayna’da ortalama 5,51 Dolar, Rusya’da 9,93 Dolar ve Romanya’da 13,47 Dolar olan aylık internet faturaları, Doğu Avrupa’da internet kullanımının oldukça ucuz olduğuna işaret ediyor. Batı Avrupa’ya doğru ise fiyatlar önemli ölçüde artıyor. Örneğin; Almanya’da yaşayan birinin ödemesi gereken aylık fatura ortalama 34,07 Dolar’ı buluyor.

ABD’de ise kullanıcıların ödemesi gereken fiyat Almanya’dakinin iki katı kadar. İnternet erişimi aylık 66,17 Dolar’a mal olan ABD, 196 ülkenin arasında 114. sırada yer alıyor. Listede 26. sırada yer alan Türkiye’nin aylık ortalama internet faturası 26,05 Dolar. Araştırma kapsamında incelenen ülkeler arasında internet erişimi en pahalı olan ülke Burkina Faso olarak belirlendi. Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’nun aylık ortalama internet erişim maliyeti 961,22 Dolar. Ülke kronik olarak yoksul kabul ediliyor ve vatandaşların yüzde 97’sinin internet erişimi yok.

Kaynak: Statista

Birleşik Krallık merkezli Cable.co.uk tarafından yapılan bir araştırma, dünyadaki geniş bant internet fiyatlandırmaları arasında uçurum olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre dünyanın en ucuz aylık internet faturasını ortalama 5,37 Dolar ile İran vatandaşları ödüyor. Ukrayna'da ortalama 5,51 Dolar, Rusya'da 9,93 Dolar ve Romanya'da 13,47 Dolar olan aylık internet faturaları, Doğu Avrupa'da internet kullanımının oldukça ucuz olduğuna işaret ediyor. Batı Avrupa'ya doğru ise fiyatlar önemli ölçüde artıyor. Örneğin; Almanya'da yaşayan birinin ödemesi gereken aylık fatura ortalama 34,07 Dolar'ı buluyor. Listede 26. sırada yer alan Türkiye'nin aylık ortalama internet faturası 26,05 Dolar. Araştırma kapsamında incelenen ülkeler arasında internet erişimi en pahalı olan ülke Burkina Faso olarak belirlendi. Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'nun aylık ortalama internet erişim maliyeti 961,22 Dolar. Ülke kronik olarak yoksul kabul ediliyor ve vatandaşların yüzde 97'sinin internet erişimi yok.

1 Yorum

  • Mark’a göre ileride Facebook’un internet uydularından internete erişim ücretsiz olacak, tabii tüm trafik verilerinizi elde etmek karşılığında. Bu onu dünyanın ikinci internet devriminin yıldızı yapacaktır şüphesiz. Ama iş interneti vermekle bitmiyor, onu kullanacağı cihazlar da verilmeli ki bu Afrika’nın tüketim gücü yokla düşük arasında seyreden ülkelerinde nasıl olacak göreceğiz.

    Bana göre bazı yüksek teknoloji devleri ileride kendi internet şebekelerini devreye sokacak ve iletişim dünyasının günümüz opertörleriyle vedalaşacağız. Daha çok gelişmiş bir intranet servisi sunacaklarını da düşünüyorum. Çünkü Rusların gözde mesleği “hacker”lık, Endüstri 4.0 ile birlikte IoT (Internet of Things) sistemlerde sakıncalar doğuracak. O yüzden örneğin Samsung’un ekosistemine girenler, ev güvenliği ve ev yönetimi teknolojileri gibi servisler almak istediklerinde direk olarak Samsung’un şebekelerine ya da uydularına bağlanacaklar. Bu büyük sanayi tesisleri için de geçerli olacak. Üretimi durduran hacker, bilmem kaç doları gönül rahatlığıyla şu IBAN’a gönder, üretimine devam etmeni sağlayayım diyemeyecek.

    İleride değişeceğini düşündüğüm, günümüzde aynı dosyadan milyonlarca olan internet deryasında, her dosyanın altyapı dizinine zorunlu takip numarası eklenecek ve lisanslar da tahminen bu numara üzerinden yürüyecek, bir nevi kimlik numarası da diyebiliriz. Tabii ki bu Cloud Operatörleri, Çerez Ajansları, Web Jandarmaları, vb. birçok gelecek kurumları tarafından kullanılacak.

    Not: Gelecekte internet kanallarının Deepweb örneğindeki gibi çoğalacağını, hatta bunlara erişimi sağlayan ayrı Onion tarzı kripto cihazlar satılacağını, hatta ve hatta günümüz popüler Blockchain/BitCoin sistemlerinin varlığına burada devam edeceğini düşünüyorum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği