Haftanın Özeti: 153

25 Eylül - 1 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD / Kaliforniya çevre kirliliği yarattığı için petrol tabanlı araçları yasaklamayı planlıyor.[/inlinetweet] Ülkede iklim değişikliğinin etkileriyle savaşma konusunda en etkili kişilerden biri sayılan Kaliforniya Valisi Jerry Brown, çevre kirliliğine neden olan araçlar konusunda benzer teşebbüslerde bulunan Çin, Fransa ve Birleşik Krallık‘ı örnek alıyor. Sonuçları bilinmez ama planlar sevindirici! 

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Ev cihazları üreticisi Dyson, elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı.[/inlinetweet] Şirketin kurucusu James Dyson tarafından çalışanlara gönderilen bir e-postada, Dyson’ın bataryayla çalışacak elektrikli bir araç için 400 kişilik bir ekiple çalıştığı belirtildi. Elektrikli süpürgeleri ve el kurutucuları ile bilinen şirket 2020’de elektrikli otomobilini kullanıma sunmayı hedefliyor. Şirketin bu hamlesinin ardındaki motivasyonsa petrolle çalışan araçların yarattığı kirliliğin ortadan kaldırılması için yeterli çalışma yapılmaması.

E-postada bazı çizimlere de yer verildi.

Oyunseverlerin heyecanla beklediği Ataribox konsolunda Linux işletim sistemi kullanılacağı ve açık kaynaklı bir platforma sahip olacağı öğrenildi. Konsolda uygulamalar, sosyal özellikler, internette gezinme özelliği ve müzik olacak. Bu da, konsolun Apple TV ve Shield TV gibi cihazlarla aynı kulvarda yarışacağı anlamına geliyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi ARK tarafından yapılan bir araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]endüstriyel robotların maliyeti 2025’e kadar yüzde 65 oranında düşecek.[/inlinetweet] Sonuç özetinde makine öğrenimi ve bilgisayar görüşündeki gelişmelerin maliyette düşüşü tetikleyeceğini ayrıca robotların yeni endüstrilerde kullanılmaya başlanmasının dramatik etki yaratacağı düşünülüyor.

Yapay zeka konusunda herkes Elon Musk kadar kötümser değil. En azından Microsoft’un CEO’su Satya Nadella‘nın bir istisna olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kendisi bu hafta piyasaya sürülen ‘Hit Refresh‘ isimli kitabında yapay zekaların rekabet yaratmak yerine insanlarla birlikte çalışması gerektiğini savunuyor. Nadella günümüzün en önemli ihtiyacının eşitsizliğin azaltılması olduğunu düşünüyor, bunun için de okullardaki eğitime ve çalışanların yeni beceriler edinme sürecine teknolojinin dahil edilmesine çok önem veriyor.

14 bin Dolarlık akıllı telefon [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Solarin’in üreticisi Sirin Labs adlı şirket, şimdi de blok zinciri telefonu geliştiriyor.[/inlinetweet] Bitcoin öncülerinden Hal Finney‘i onurlandırmak için Finney olarak adlandırılan telefon, kriptografik paraları içerebilecek en güvenli akıllı telefon olma özelliğini taşıyacak. Telefon 1.000 Dolarlık bir cihazdan bekleyebileceğiniz her özelliğe sahip.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Amazon bu hafta gerçekleştirdiği etkinliğinde yeni nesil Echo akıllı asistan cihazlarını tanıttı.[/inlinetweet] Açıklamada, Alexa‘nın geliştirilmesinde ‘bir kasaba dolusu insanın’ çalıştığı belirtildi. Şu anda Amazon bünyesinde Alexa’yı geliştirmek için 5 bin kişiden büyük bir ekip çalışıyor. Üstelik Amazon’un iş ilanları bölümünde Alexa merkezli ekiplerde çalışmak üzere bin 100 kişi daha aranıyor.

Buffalo Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bilgisayar güvenlik sistemi için şifre olarak kalbin boyutu ve şeklini kullanılıyor. Sistem kalbin ölçümlerini yaptıktan sonra başkasının bilgisayarı kullanmadığına emin olmak için sürekli izlemede kalıyor. Çalışma, 16-20 Ekim tarihlerinde ABD/Utah’ta gerçekleştirilecek 23. Uluslararası Mobil Bilişim ve İletişim Konferansı’nda (MobiCom) sunulacak.

Gözler kalbin, kalpse bilgisayarınızın aynası olacak…

Zelandiya adı verilen sular altındaki ‘sekizinci kıta’ya yapılan ilk yolculuk resmi olarak sona ermek üzere. Araştırma ekibinin amacı, bölgeyi incelikli şekilde araştırmak ve örnekler toplamaktı. Yolculuk esnasında deniz yatağı altı farklı noktadan delinerek yaklaşık 2,5 kilometre derinlikten tortul örnekleri alındı. Bu katmanlar, Zelandiya’nın zamanla nasıl değiştiğine dair bilgiler verebilir. Bu arada sürpriz: ilk analizler, Zelandiya’nın her zaman su altında olmadığını gösteriyor.

Günümüzde geçmişe göre çok daha az uyunup çok daha fazla sorunla mücadele ediliyor. Bu durum genel sağlığımızı etkilediği gibi uzun vadede vücudumuzun belirli hastalıklara karşı dayanıklılığını düşürerek ömrümüzün kısalmasına sebep oluyor. Gece aydınlatmaları, alkol ve kafein tüketimi, anksiyete, çalışma saatleri gibi birçok sebep modern insanın geçmişe göre çok daha az uyumasına sebep oluyor. Berkeley Kaliforniya Üniversitesi İnsan Uykusu Bilimi Merkezi Yöneticisi Matthew Walker, ‘Neden Uyuruz: Uyku ve Rüyaların Yeni Bilimi‘ adlı kitabında uykunun bazı hastalıklar ve insan ömrüyle olan ilişkisini inceliyor. Merak edenler için konuyu bir haberle özetledik. Bonus olarak bir de TED sunumu bırakalım. 

İlaçlara karşı giderek dirençli hale gelen sıtmaya 2015 yılında 212 milyon kişi yakalanmış ve 429 bin kişi hastalık sonucunda hayatını kaybetmişti. Johns Hopkins Üniversitesi’nde gen düzenlemesi üzerine yürütülen iki araştırmaysa sıtmanın ortadan kaldırılması için önemli gelişmeler sağladı. Çalışmalardan ilki sivrisineklerin genlerini değiştirerek sıtmaya sebep olan parazite karşı bağışıklık kazanılmasını, ikincisiyse sivrisineklerin bağırsaklarında yer alan bir bakterinin genetiğini değiştirerek parazitleri öldürecek bir madde salgılamasını sağlıyor.

İki çalışma da Science dergisinde yayımlandı.

Heyecan veren araştırmalar bitmiyor. Bu hafta [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]CRISPR Cas9 tekniği kullanılarak hamilelerdeki düşük riskinin azaltılabileceği ortaya kondu.[/inlinetweet] İnsanlarda embriyonik gelişimin ilk aşamalarında önemli rol oynayan OTC4 adlı bir gen bulunuyor. Bilimciler, CRISPR tekniğini kullanarak OTC4 genine sahip olmayan insan embriyolarının düzgün gelişmediğini fark etti ve bazı kadınların diğerlerine göre daha fazla düşük yapmasının sebebini de bulmuş oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri, 176 bin 516 metrekarelik bir alana yayılması planlanan dünyanın en büyük uzay simülasyonunun Dubai’de inşa edilmekte olduğunu açıkladı. BIG şirketinin sahibi ünlü Mimar Bjarke Ingel tarafından tasarlanan ‘Mars Science City’ isimli proje yaklaşık 140 milyar Dolar’a mal olacak.

Elon Musk Avustralya’da gerçekleşen bir kongrede yaptığı konuşmada Ay Üssü Alfa ve Mars Şehri konseptinden bahsetti. Elon Musk’ın paylaştığı görsellerde birkaç roket, jeodezik bir kubbe ve küçük astronotlar dikkat çekiyor. SpaceX’in planı, BFR adlı uzay aracının 2022 yılında piyasaya sürülüp 2024 yılında da Mars’a gönderilmesi yönünde. Detayların tamamı için haberimize göz atabilirsiniz.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği