Haftanın Özeti: 153

25 Eylül - 1 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

TÜİK’in yayımladığı ‘Kültürel Miras, 2016’ verilerine göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Türkiye’deki müze sayısı 2016 yılında yüzde 2 artarak 417’ye ulaştı.[/inlinetweet] Bunlardan 193 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, 224 tanesi ise özel müze kategorisinde. 2016 yılında ziyaretçi sayısı bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerinde yüzde 49,3, bakanlığa bağlı ücretsiz müze ve ören yerlerinde yüzde 38,7 ve özel müzelerde ise yüzde 9,9 azaldı. 

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]National Geographic ‘Yılın Doğa Fotoğrafçısı Yarışması’nın 2017 başvurularını almaya başladı.[/inlinetweet] Son başvuru tarihi 17 Kasım. Birinci seçilen fotoğrafçı 10 bin Dolar para ödülünün yanında fotoğrafını National Geographic dergisinde yayımlatma şansına sahip olacak ve derginin Instagram hesabında yer alacak. Yarışmaya gönderilen fotoğrafları buradan takip edebilirsiniz.

Fotoğraf: Florian Ledoux

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]1890-1950 yılları arasında 78’lik plaklara kaydedilen 200 bin şarkı dijital platforma aktarılıyor.[/inlinetweet] Great 78 Project adı verilen çalışma Internet Archive, George Blood ve Archive of Contemporary Music tarafından desteklenirken genişlemeye devam eden arşivle geçmişin gelecekle buluşması amaçlanıyor. Küçük bir not: 78’lik kayıtlar özellikle gramofonun ilk senelerinde tercih edilmişti.

İnsan zekasının ve estetik anlayışının en üst formu olarak kabul edilen sanat da bir süredir yapay zekanın ilgi alanları arasında. Bu çaba öyle bir seviyeye ulaştı ki artık bir tablonun yapay zeka mı yoksa bir insan tarafından mı yapıldığını anlamak dahi zor hale geldi. Rutgers Üniversitesi’nden Profesör Ahmed Elgammal’ın sanat üreten algoritması tarafından yapılan resimler tabiri caizse Turing testini geçti. Denekler bilgisayarın yaptığı resimleri insanların yaptığı resimlerden ayıramadığı gibi yapay zekanın resimlerini daha özgün ve estetik açıdan daha çekici buldu.

Algoritmanın elinden çıkan el emekleri (!)

Eminem’in ilk yıllarından beri yapımcılığı üstlenen [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]‘Bass Brothers Production’ milyonlarca Dolarlık telif haklarının bir kısmını halka arz ediyor.[/inlinetweet] Bu girişimle yatırımcılar 21. yüzyılın en değerli müzik kataloglarından birinde hisse sahibi olabilecek.

Soldan sağa: Mark Bass, Eminem, Jeff Bass.

Kayıtlı müzik tarihi boyunca, parçaların yapısını belirleyen önemli faktörlerden biri hangi formatta dinlendikleri oldu. Örneğin bir şarkının ne kadar uzun olması gerektiğine dair algımızı 45’lik bir plağın izin verdiği süre belirledi veya AM radyoysa mono kayıtların stereo olanlara tercih edilmesine sebep oldu. Günümüzde pop müziğin dönüşmesine katkıda bulunan en belirleyici format ise çevrimiçi müzik yayını (streaming). Çevrimiçi yayın platformlarının telif hakkı ücreti ödemesi ve parçaların sıralama listelerine girebilmesi için en az 30 saniye dinlenmiş olmaları gerekiyor. Bu da şarkıların türden ve kitleden bağımsız olarak ilk 30 saniyeye odaklanmasına ve form değiştirmesine yol açıyor.

Bu sebeple şarkı yazarı ve yapımcılar dikkat çekici nağmelere parçaların başında yer vermeye özen gösteriyor.

24 Eylül’de yayımlanan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yeni Star Trek dizisi Discovery, 24 saat içinde bittorent listelerini zorlamaya başladı.[/inlinetweet] CBS’in ilk bölümü ücretsiz yayımladıktan sonra dizinin geri kalanını ayda 6 Dolar üyelik ücretli platformundan izlenebileceğini açıklaması hayranları hayal kırıklığına uğrattı. Bittorrent sitesi The Pirate Bay’in en çok indirilen diziler listesine şimdiden giren Star Trek: Discovery ilerleyen bölümlerde üst sıraları zorlayacak gibi görünüyor.

Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisinde Jon Snow karakterini canlandıran Kit Harington ile dizinin önceki sezonlarında Ygritte karakterini oynayan Rose Leslie nişanlandıklarını açıkladı.

Bu haftaki TED videomuz halkla ilişkilerin duayeni olarak anılan Betûl Mardin’in leziz konuşması. 85 yaşındaki Mardin 5 yaşına kadarki kekemeliğini, halkla ilişkilerin Türkiye’de ortaya çıkışını ve hala çalışmasının sebeplerini anlatıyor. Hala ışıldayan bu kadını dinlemeli.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği