Haftanın Özeti: 153

25 Eylül - 1 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Internet Society tarafından yapılan açıklamalarda İspanya’nın Katalonya bölgesinde özgür ve sınırsız internet kullanımını engelleyecek uygulamalar yapıldığı belirtildi. Büyük telekomünikasyon operatörlerinin bölgedeki trafiği kontrol etmesinin ve siyasi sitelere erişimi engellemesinin talep edildiği iddia edildi. Süreç kapsamında alınan bir mahkeme kararıyla Barcelona’daki .CAT alan adı uzantısı kayıt bürosuna polis baskını yapıldı. Bürodaki bir bilgisayar incelendi ve çalışanlar gözaltına alındı.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2019 yılında, e-postalarınızı 20 kilometre yükseklikteki bir balon sayesinde kontrol edebileceksiniz.[/inlinetweet] Google’ın ana şirketi Alphabet’te alınan karara göre Project Loon sayesinde kablosuz internet bağlantısı sağlamak için yerdeki baz istasyonları değil, yüksekte yer alan ve güneş enerjisiyle çalışan balonlar tercih edilecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Geçtiğimiz yüzyılda petrol için duyulan endişenin bir benzeri şu anda ‘veri’ için duyuluyor.[/inlinetweet] Aralarında Google’ın ana şirketi Alphabet, Amazon, Apple, Facebook ve Microsoft gibi şirketlerin bulunduğu dev isimler de veri yarışında pek durdurulabilir gibi görünmüyor. Nitekim, 2017’nin ilk çeyreğinde bu kuruluşların toplam net kazancı 25 milyar Dolar’ı geçmiş durumda. Bu tür bir güç ve nüfuzun teknoloji devlerinin bozuşmasına neden olduğu belirtiliyor. Tıpkı 20. yüzyılın başlarında Standard Oil adlı şirketin başına gelen durum gibi. 

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google bu hafta 19. yaş gününü kutladı.[/inlinetweet] Google’ın bu 19 yıl içinde güncelliğini yitirmeden hayatımızdaki yerini korumasını kutlamak içinse Recode, Google’a dair 19 ilginç bilgiyi bir araya getirdi. Merak edenler için biz de haberini yaptık.

Bir zamanlar Google…

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Twitter, az veri tüketen yeni ‘Lite’ versiyonunu Filipinler’de denemeye başladı.[/inlinetweet] Bu hamle, uzun süredir büyüme sıkıntısı çeken Twitter‘ın, mobil internetin yavaş ve pahalı olduğu ülkelerde yeni üyeler edinebilmesi için faydalı olabilir. Hemen hatırlatalım: Twitter Lite uygulaması, kullanıcılara Twitter’ın medya özelliklerini kapatma şansı veriyor. Görsel ya da video yüklenmeyince Twitter’ın veri tüketimi çok daha düşük oluyor.

Tweet yazarken 140 karakter sınırına ulaştığınız ve bu yüzden mesajınızı düzenlemek zorunda kaldığınız mutlaka olmuştur. Dahası bazı diller özellikleri sebebiyle aynı mesajı her durumda daha fazla ya da az karakter kullanarak aktarmak zorunda kalıyor.  Bu durum yakında herkes için geride kalacak gibi. Zira [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Twitter meşhur 140 karakterlik sınırını 280’e çıkartmak için denemeler yapmaya başladı.[/inlinetweet]

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Instagram 800 milyon kullanıcıya ulaştığını açıkladı.[/inlinetweet] Aktif kullanıcı sayısıysa 500 milyon olarak kayıtlara geçti. Dünyanın en popüler sosyal ağlarından biri haline gelen hizmet geçen seneye göre birçok alanda ilerleme göstermiş. Örneğin; Instagram’da video seyrederek geçirilen süre geçtiğimiz yıla oranla yüzde 80, günlük üretilen video sayısıysa dört kat artmış durumda.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook, kan bağışını kolaylaştıracak yeni özelliğini bugün Hindistan’da kullanıma soktu.[/inlinetweet] Hintli kullanıcılar artık profil bilgilerinde kan bağışçısı olduklarını belirtebilecek ve bu bilgiyi diğer kişilerle de paylaşabilecek. Kan bankaları ve hastanelerse kan aramak için tasarlanmış özel paylaşımları kullanacak ve yakınlardaki bağışçılar bu taleplerle ilgili bildirim alacak.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin’de WhatsApp kullanımı tamamen engellendi.[/inlinetweet] Geçtiğimiz aylarda Çin’deki WhatsApp kullanıcılarının video, fotoğraf ya da sesli not gönderemedikleri belirtilmişti. Artık bu yasağın metin mesajlarını da kapsayacak şekilde genişletildiği belirtiliyor. Yasağın sebebinin, WhatsApp’ın iletişimi uçtan uca şifrelemesi olduğu sanılıyor.

Araç çağırma servisi [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Uber bu hafta yaptığı açıklamada Kanada / Quebec eyaletinden çekileceğini açıkladı.[/inlinetweet] Şirketin bu kararında eyaletin getirdiği yeni düzenlemeler etkili oldu. Ülkenin en kalabalık ikinci bölgesi Quebec, şöförlere eğitim mecburiyeti ve kullanılan araçlara kısıtlamalar getirince Uber şehirdeki çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Ikea, (muhtemelen mobilya kurulum hizmeti ile entegre etmek amacıyla) İngiltere’de sözleşmeli hizmet platformu TaskRabbit’i satın aldı. Anlaşmanın ne kadara mal olduğu bilinmese de her türlü alandan serbest çalışan kişileri (freelancer) işlerle buluşturan TaskRabbit’in 9 yıl önce kurulduğundan bu yana 50 milyon Dolar kazandığı tahmin ediliyor. Söylentiler doğruysa, Ikea bu adım sayesinde son dönemde ev eşyaları ve kurulum hizmetlerini artıran Amazon gibi rakipleri ile daha kolay rekabet edebilecek.

Blok Zinciri Konsorsiyum’u R3 ve ticaret finansı teknolojisi sağlayıcısı TradeIX’e dünya çapında 12 büyük banka daha katıldı. Bu girişimlerle şirketlerin cari hesapları için yeni bir altyapı tasarlamanın yanı sıra alıcı ve satıcılara özel API’larla veri, kontrat ve işlemlerin paylaşılmasını sağlayan araçlar geliştiriliyor. Konsorsiyuma katılan yeni bankalar şöyle: Bangkok Bank, Barclays, BBVA, Bladex, BNP Paribas, Commerzbank, CTBC Bank, ING, Intesa Sanpaolo, Shinhan Bank, Royal Bank of Scotland ve Wells Fargo.

Çin Merkez Bankası‘nın izinden giden Güney Kore Finans Hizmetleri Komisyonu (FSC) bu hafta yaptığı açıklamada ICO‘ların yasaklandığını ve bu yöntemle para toplayanların ciddi yaptırımlarla karşılaşacağını belirtti. Kararın ardından Bitcoin değerlerinde yüzde 2’lik bir düşüş görüldü.

FingoPay isimli biyometrik ödeme sistemi parmaktan geçen damarların örüntüsünü kullanarak ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Sistemi kullanmak için öncelikle bir kartın parmağınıza kaydedilmesi gerekiyor. Bu teknoloji sadece ‘The Biometric Finger VeinID Scanner’ isimli biyometrik tarayıcıya sahip yerlerde kullanılabiliyor. Bizleri nakit para, banka kartı ve şifrelerden kurtaracak sisteme şimdilik sadece Londra’daki bir sergi mekanı sahip.

Mastercard ve Swarovski, Atelier Swarovski’nin ev ürünleri serisi için bir sanal gerçeklik uygulaması başlattı. Kullanıcılar sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde dekoratif ürünlerin sergilendiği bir evin içinde gezerek Masterpass ya da Mastercard’ın dijital ödeme servisiyle alışveriş yapabiliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Loftium isimli girişim ev satın almak için paraya ihtiyaç duyan kişilere nakit desteği sunuyor.[/inlinetweet] Fakat evin bir odasını Airbnb’den kiraya verme şartı var. Loftium müşterilere en fazla 50 bin Dolar’a kadar kredi verebiliyor. Bu tutar üç yıllık zaman zarfında o odanın ne kadar para kazandıracağına yönelik tahminle belirleniyor. Hizmet şimdilik sadece ABD’de geçerli.

Volvo, Care by Volvo adlı aylık abonelik sistemiyle geleneksel araç satın almaya veya kiralamaya alternatif sunuyor. Bu hafta Milano’da piyasaya sunulan yeni XC40, Care by Volvo üzerinden sunulan ilk model olma özelliğini taşıyacak. Diğer Volvo modelleri de zaman içinde eklenecek ve sistem bu esnada geliştirilecek.

Coinflash uygulaması kredi kartınızla yaptığınız ödemeleri yuvarlayarak seçtiğiniz bir kripto paraya yatırım yapıyor. Haftalık ya da aylık olarak işlem yapan uygulama Coinbase hesabınız aracılığıyla kart ödemelerinizi yuvarladığı miktarda kripto para alıyor. Coinflash’in aylık ücreti de 1 Dolarlık Ethereum ya da Bitcoin.

Uygulama sadece ABD’deki bankalarda olmasına rağmen umut vadediyor ve geniş bir alana yayılmayı hak ediyor.

Y Combinator, kurulum aşamasındaki girişimlere fon sağlayıp projelerini geliştirmelerine destek veren, ayrıca ilerleyen aşamalarda girişimcilerin yatırımcılarla buluşmalarına yardım eden bir melek yatırım ağı. Her yıl üçer aylık iki dönem halinde seçtiği başvurulara ‘kuluçka’ desteği veren şirketin şimdiye kadar desteklediği girişimler bir veritabanında toplandı. Bakmak isterseniz sizleri şöyle alalım.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği