Microsoft yapay zekayı insana yardım için kurguluyor

Yapay zeka konusunda herkes Elon Musk kadar kötümser değil, en azından Microsoft'un CEO'su Satya Nadella'nın öyle olmadığını söyleyebiliriz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapay zeka konusunda herkes Elon Musk kadar kötümser değil, en azından Microsoft’un CEO’su Satya Nadella‘nın öyle olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü kendisi bu hafta piyasaya sürülen ‘Hit Refresh‘ isimli kitabında yapay zekaların rekabet yaratmak yerine insanlarla birlikte çalışması gerektiğini savunuyor.

Nadella Pazartesi günü verdiği bir röportajda ‘ilk olarak yapay zekanın tasarımına ve insan kapasitesinin artırılmasına odaklanılması gerektiğini’ ifade etti. Görme engelli kullanıcılar için yapılan Microsoft projesini örnek veren Nadella bu tip örneklerin artması gerektiğinin de altını çizdi.

Nadella konuşma esnasında eski ABD Başkanı John F. Kennedy‘nin 1960’larda ABD’yi aya götürme sözüne hatırlatma yaparak, yapacak çok iş olduğunun kabul edilmesi ve bu konuda büyük şirketlerin iş birliği yapması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca şirketin geçen sene yayımladığı ve her alan için politika önerisi içeren ‘A Cloud for Global Good‘ yayınıyla uyumlu bir şekilde ekonominin büyümesi için teknolojinin kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Nadella günümüzün en önemli ihtiyacının eşitsizliğin azaltılması olduğunu düşünüyor. Yani, otomasyona geçişin çalışanları tehdit etmeyeceği için bir denge bulunmalı. Nadella’ya göre bunun için okullardaki eğitime ve çalışanların yeni beceriler edinme sürecine teknolojinin dahil edilmesi çok önemli.

Kitapta sürprizler konular da bulunuyor

CEO, kitabında şirket içindeki süreçten de bahsediyor. Microsoft’un gitmesi gereken çok yolu olduğunun altını çizen Nadella yaklaşık 10 sene sonra kurulacağını tahmin ettiği kuantum bilgisayarlara ve yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğe -kısaca karma gerçeklik– odaklanılması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca kitapta Nadella’nın Hindistan’da geçen yıllarını ve dolayısıyla okul hayatıyla aile ilişkilerini de öğrenmek de mümkün. Bu, kendisinin sessiz kaldığı bir kısım olsa da çocukluğuyla ilgili anlatacaklarının kurumsal değişimi gösterebilmek için gerekli olduğu düşünmüş. Sadece bu da değil, büyük oğlu Zain’in sıkıntılı doğumundan profesör olan annesinin ve mimarlık yapan eşinin işlerini bırakmasıyla kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklara kadar Nadella’nın birçok konuyla ilgili düşüncelerini bulmak da mümkün.  

Kaynak: Bloomberg

Yapay zeka konusunda herkes Elon Musk kadar kötümser değil, en azından Microsoft'un CEO'su Satya Nadella'nın öyle olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü kendisi bu hafta piyasaya sürülen 'Hit Refresh' isimli kitabında yapay zekaların rekabet yaratmak yerine insanlarla birlikte çalışması gerektiğini savunuyor. Nadella günümüzün en önemli ihtiyacının eşitsizliğin azaltılması olduğunu düşünüyor, bunun için de okullardaki eğitime ve çalışanların yeni beceriler edinme sürecine teknolojinin dahil edilmesi çok önemli.

1 Yorum

  • Dünyanın mevcut endüstriyel ve sosyal konjonktüründen bakıldığında, her yönden birbiriyle uyumlu global bir dünya söz konusu değildir. Nasyonal perspektiften bakıldığında, gelişmişlik açısından ulusların ve ulusal devletlerin arasında uçurumlar kadar fark vardır. Bu eşitsizlik bazı ülkelerde feodal ve merkantilist kapitalizm seviyesindeyken, bazıları orta düzeyde, bazıları gelişmiş endüstriyel üretim biçimlerinin zirvelerindedirler. Hatta çağımızda bir ülkenin her türlü ileri-geri üretim biçimlerini bağrında yaşatmaktadır. Bu yüzden eşitsizliğe karşı vatandaşlık maaşı sistemi hemen uygulamaya girmek zorundadır. Yapay zekanın ışık hızı ile geliştiği düşünüldüğünde korkunç boyutlara varan işsizlik yığınağı önlenebilir. İnsanın geleceği güvenceye alınabilir. Çünkü hızlı endüstriyalizm bazı elit gruplar hariç büyük halk yığınlarının dünyanın geleceğine müdahil edilmesini önlemektedir. Halk bilgilenmekten uzaktır. Ve bilgilenmekte isteksizdir. Toplumsal ilerleme yok, tüketici toplum sistemi halkın çoğunluğunu üretimden koparmış, çoğu ülkelerde sadaka toplumları oluşmuştur. Merkantilist(ticari) kapitalizm öncesi teokratik yapılanmalar yeniden güç kazanmışlardır. Diğer taraftan Mars’ta koloni kurma faaliyetleri ivmelenmektedir. Gezegen global bir oluşumun çok uzağındadır. Kuzey ve Güney arasında gelişmişlik farkı ve eşitsizlik gelişmiş ülkeleri göç ablukasına almış ve çağdaş uygarlık seviyesine erişimlerini zorlaştırmıştır. Hızlanan yapay zeka, genetik ilerleme ve android süreci dünya uluslarının bir çoğunu ‘klon halk’ süreci gibi distopik yapılanmaların aracı durumuna sürükleyecektir. Dünyanın geleceği menfaat ve çıkar gruplarının elindedir. Bir tarafta varlık ve zenginlik olağan üstü boyutlardayken diğer tarafta halk hızla yoksullaşmaktadır. Demokrasiler fonksiyonsuzlaşmış, karteller ve tröstler dünyayı çok uçlu politikaları doğrultusunda yönetmektedirler. Alternatif çözümler üretilememektedir. Dünyada 34-40 yıllık rezervleri kalan fosil yakıtlar dünyanın kurtuluşu olan özgür enerjiye dönüşümü hala engellemektedir. Bu meyanda daha söylenecek çok laf var. Ancak şimdilik haydi hayırlısı. 20.04.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği