Haftanın Özeti: 148

21 - 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Kickstarter’da destekçilerini bekleyen Helloplant, bir akıllı bitki sensörü. Helloplant’i bitkinizin toprağına yerleştiriyorsunuz. Daha sonra akıllı telefon uygulamasını indirerek bitkinize isim veriyor, fotoğrafını çekiyor, bitkiyle ilgili birkaç temel bilgiyi giriyorsunuz. Bundan sonrası Helloplant’e kalıyor. Cihaz, bitkinin toprak nemini, ışık şiddetini, çevresini ve toprak ısısını ölçüyor. Bitkiniz bir şeye ihtiyaç duyduğunda telefonunuza bildirim geliyor. Bu arada 22 Dolar ödeyerek alabileceğiniz ürün ne yazık ki Türkiye’ye gönderim yapmıyor

Büyürken antrenman yapmak için yeterli imkanları olmayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Eric ve Marc adlı iki kardeş, DribbleUp Inc.’i kurarak DribbleUp akıllı basketbol topunu üretmişti.[/inlinetweet] Ürün kısa süre içinde yok satmıştı. Şimdi de DribbleUp akıllı futbol topu için Kickstarter’da 46 Dolar‘dan başlayan ücretlerle destekçilerini bekliyor. Ürün paketinin içinde bir adet futbol topu, telefonunuzu koymak için küçük bir tripod ve ücretsiz akıllı telefon uygulaması mevcut.

NASA’nın 2016 yılında düzenlediği Uzay Uygulamaları Yarışması’nın (Space Apps Challenge) kazananı Canaria isimli cihaz, kulağın arkasına takılarak kandaki oksijen miktarını, kalp atış hızını, sıcaklığı ve solunum sayısını ölçüyor, ayrıca ortamdaki gazları tespit ediyor. Önceliği astronotların hayati değerlerini kayıt altında tutmak ve uzay gemilerinin içindeki karbondioksit birikimini takip etmek için olan cihaz kablosuz şarj edilebiliyor. 2018 yılıının başında üretime başlamayı planlayan ekip, bunun için 470 bin Paund toplamaya çalışıyor. 

Project Aslan duyma engellilerin önündeki dil problemini kaldırmak amacıyla Antwerp Üniversitesi‘ndeki üç mühendis tarafından geliştirilen bir robot. Robot üç boyutlu yazıcıda yazılabilmesi sebebiyle hem ulaşılabilir hem de yeni özelliklerin zamanla üzerine eklenebileceği bir sisteme sahip. Aşağıdan videosunu izleyerek siz de yeni nesil işaret dili çevirmeniyle tanışabilirsiniz. 

Papier Machine renkli kağıttan yapılan 13 elektronik oyuncağı bir araya getiren bir kitapçık. Farklı elektronik özelliklere sahip ve özel mürekkepler ile üretilen bu oyuncaklar, makinelerin sihirli kara kutularının arkasında gizlenen şeyleri açığa çıkarmayı amaçlıyor, üstelik kesip ve/veya katlayıp yapması da ‘sizin ellerinizden öpüyor’. Ekibin ‘elektroniğin eğlenceli olabileceğini’ gösteren projesi 2015 yılında üretilip bu sene Mayıs ayında Paris’teki Louvre Müzesi‘nde sergilenmiş. Daha fazla fikir edinmek için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Evde olamadığınız zamanlarda da evcil hayvanınızın yanında olmak istemez miydiniz? Anthouse mobil uygulama vasıtasıyla kontrol edilebilen, üzerinde otomatik yiyecek sağlayıcısı bulunan, küçük tenis topu fırlatabilen, video kaydı ve görüntülemesi yapabilen bir evcil hayvan robotu. Android ve iOS versiyonları bulunan akıllı telefon uygulamasıyla robotun bütün özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Uygulamadaki Walkie-talkie butonuna basarak hayvanınıza seslenebilirsiniz. Ürün şu anda 299 Dolar’dan başlayan fiyatlarla Kickstarter’da destekçilerini bekliyor.

https://www.kickstarter.com/projects/820876177/anthouse-pet-companion-robot/description

Japon kırtasiye malzemeleri markası Hitotoki 24 saatin içindeki bin 440 dakikanın her birinin farklı malzemeler kullanılarak gösterildiği bir sanal saat tasarlamış. Siteye her girişinizde bulunduğunuz yerde saatin kaç olduğunu ‘izleyebiliyorsunuz’. Siz izledikçe, geçen zamanla birlikte, saat de güncellenmeye devam ediyor. Saatin yapım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Dünyanın en uzun oturulabilir kulesi New York / Manhattan’da yer alacak.[/inlinetweet] Adrian Smith + Gordon Gill Architecture tarafından tasarlanan Central Park Tower (Central Park Kulesi) isimli gökdelen 472 metre yüksekliğe sahip olacak. 2019 yılında tamamlanacak yapıdaki daire fiyatlarının kat ve büyüklüğüne göre 95 milyon Dolara kadar çıkması olması bekleniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin, dünyanın en hızlı trenine sahip olma unvanını yeniden ele geçirmeyi planlıyor.[/inlinetweet] 2011’de yaşanan ölümlü hızlı tren kazasının ardından en hızlı trenlerinin hız sınırını saatte 350 km’den 250-300 km bandına çeken Çin, yeni projeyle bu trenleri tekrar tam kapasitede çalıştıracak. Pekin-Şangay hattında 21 Eylül’den itibaren hizmete girecek yüksek hızlı trenler iki şehir arasındaki yolculuğun süresini bir saat azaltarak 4 saat 30 dakikaya düşürecek.

Dünyanın en hızlı trenlerindeki durum.

Tesla’nın güneş enerjisiyle elektrik üreten sistemi Powerwall dikkatleri yeniden bu yenilenebilir kaynaklara yöneltti. Ancak Tesla’nın bu ürünü çok kısıtlı bir coğrafyada hizmet veriyor. Aşağıdaki video ise kendi imkanlarınızla bir Tesla Powerwall yapmaya niyetlenirseniz yapmanız gerekenleri özetliyor. İşin sırrı yeterince lityum iyon pil bulabilmek. Temin edilebileceği kaynaklardan biriyse eski dizüstü bilgisayarlar.

1900’lerin başlarındaki öncü motosiklet tasarımlarından ilham alan bisiklet markası Ruff Cycles, piyasaya sürülen ‘Ruffian’ isimli yeni elektrikli modeliyle motosiklet meraklılarına da hitap eden bir retro sürüş deneyimi sağlıyor. 500 Wh bataryasıyla 25 km/saat hıza ulaşabilen Ruffian gerek şehirde gerek kırsal alanda kullanıma uygun .Ayrıca sıfır emisyonuyla çevre dostu. (5 bin 500 Dolar). 

Rayvolt, ilk 60’ların motosiklet ve bisikletlerinden etkilenen bir elektrikli bisiklet üreticisi. Firma, üç farklı renk seçeneğine sahip modelleriyle eskileri anımsatarak teknolojinin iki tekerlekli halini kullanıcılarına sunuyor (2 bin 400 Avro).

Kendisini motosiklette hissetmek isteyen ama bisikletten vazgeçemeyen kullanıcılar için birebir!

Güney Afrika’daki Rus elçiliği, 2020-2022 yılları arasında hazır olacağı iddia edilen Chaika A-050 adlı yeni aracın görüntülerini paylaştı. Suyun yüzeyinden yalnızca birkaç metre yukarıda uçan uçaklar 100 kişiyi taşıyabilecek. Temel aerodinamik ilkesine göre zemin etkili araç (GEV) adı verilen uçak-gemi kırması icatlar kanatları yere yakınken daha verimli çalışıyor. Çünkü okyanus, göl gibi su kütlesinin yüzeyini sararak kanat verimliliğini artırıyor. Söz konusu araçlar Sovyetler Birliği’nin, 1960’lı yılların ortalarında ürettiği 544 tonluk ‘Hazar Denizi Canavarı’ndan sonraki yeni deniz canavarı olarak anılıyor.

Dünyanın ilk elektrikli uçan arabası The Lilium Jet, Nisan ayında ilk deneme uçuşunu gerçekleştirmişti. Bu başarının ardından aracın kullanılmaya başlamasının önünde birkaç senesi olduğu ifade edilirken, bu esnada şirket araç paylaşım uygulaması Gett, uçak parçası üreten Airbus ve Elon Musk’ın CEO’su olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla‘da çalışmış kişilerden bir kadro kuruluyor. Rüya takıma doğru…

Soldan sağa: Üretim Bölümü Müdür Yardımcısı Dirk Gebser, Alım Müdürü Meggy Sailer, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Remo Gerber ve CEO Daniel Wiegand.

Volkswagen Ocak ayında Detroit’teki otomobil fuarında I.D. Buzz konseptini tanıttığında gelen tepkiler çok da heyecan verici değildi. Şirket her şeye rağmen bu projeyi devam ettirerek aracı üretme kararı aldı. Yapılan açıklamayla da aracın üretim çalışmalarına başlandığı ve 2022 yılında satışa sunulacağı açıklandı. Elektrikli motora sahip aracın menzili, motor kapasitesi ve fiyatına dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Alman otomotiv devi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mercedes-Benz, sanayiye dayalı Fransız sanatı art-deco tarzına sahip konsept aracını duyurdu.[/inlinetweet] Kaliforniya’daki Pebble Beach Oteli’nde görücüye çıkan konsept araç, Alman otomotiv sanayinin nasıl bir değişime uğrayacağına dair bir fikir veriyor. İki yolcu kapasiteli ve tamamen elektrikle çalışan otomobil, sahip olduğu dört batarya ile 500 kilometrenin üzerinde mesafe kat edebiliyor.

Tesla Model X, 400 metrelik drag yarışında Lamborghini Aventador SV’yi geçerek dünyanın hızlı SUV’si rekorunu kırdı. Nefes kesen yarışı aşağıdan izleyebilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği