Haftanın Özeti: 148

21 - 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Sadece 18 yaşındaki Erik Finman. Bitcoin’e yaptığı yatırım sayesinde bugün Dolar milyoneri. 403 Bitcoin’i bulunan Finman’ın serveti şu an 1,7 milyon Dolar’a denk geliyor. Ancak genç girişimcinin yakın dönem planları arasında böyle bir satış yok. Aksine, Finman şu anda Bitcoin satın almanın çok daha iyi bir yatırım olduğunu düşünüyor. Son dönemde Bitcoin’in rakiplerindeki gelişmeleri tehlike olarak görmeyen Finman, gelecekte Bitcoin’in değerinin 10 bin Dolar’ı bile aşabileceğini düşünüyor. Yeri gelmişken kendisinin ‘hayatta boş durmak’ üzerine yaptığı TED konuşmasını aşağıdan izleyebilirsiniz. 

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Estonya Cumhuriyeti kendi kripto parasını çıkarmaya hazırlanıyor.[/inlinetweet] Dünyanın en kıymetli ikinci kripto parası Ethereum’un üreticisi Vitalik Buterin‘in Estcoin hakkındaki yorumları olumlu; projenin uluslararası yatırımlar alma konusunda faydalı olabileceğini düşünüyor. Estonya e-Residency Yönetim Müdürü Kaspar Korjus, toplanan paranın tıpkı Norveç’in multimilyar Dolarlık petrol fonu gibi kullanılabileceğini, böylece hem Estonyalı vatandaşlar hem de yatırımcılar için faydalı olacağını belirtiyor.

2015 yılında yapılan Dünya Ekonomik Forumu araştırması, bankaların fintek girişimleriyle kurulan bağını inceleyip küçük işletmelerin rekabeti artırsa bile yönlendirici olmadığını ortaya koydu. Fakat aynı şey Facebook ve Amazon gibi teknoloji devleri için geçerli değil. Özellikle kullanıcıların günlük hayatlarına dair birçok datayı toplayan markaların karşısında onlarla işbirliği yapmak zorunda kalan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu da, örneğin, Amazon Web Services’in (AWS) topladığı verilerle dikkati çekmesine ve yine bu şirketlerde çalışan kişilerin de gözetim altında tutulmasına sebep oluyor.

Bugüne dek giriştiği en uzun süreli savaşa ev sahipliği yapan Afganistan’da ABD, Taliban’la savaşmaya harcadığı para, zaman ve enerjiden daha fazlasını ülkeyi yeniden inşa etmek için kullanıyor. ABD vatandaşlarından toplanan milyarlarca Dolarlık vergi geliri her yıl Kabil’e gönderiliyor ve çoğu yasadışı yollarla yanlış ellere geçiyor. Elektronik ödeme sistemlerinin bu sorunun önüne geçebileceği düşünülüyor. Ancak gümrük memurları rüşvet alamayacakları için bu sistemi kullanmaya yanaşmıyor.

İran’ın kapalı politikaları sebebiyle küresel markalar İran’a yerleşmekte zorlanıyor. Bu durum vatandaşların bazı hizmetlere ve ürünlere erişimini kısıtlasa da İran çıkışlı girişimlerin de kolayca gelişmesine imkan sağlıyor. Bu girişimlerden birisi de İran’ın Uber’i olarak adlandırılabilecek Snapp adlı uygulama. Müşterilerin kendilerine özel taksi çağırmasını sağlayan uygulama sayesinde hem yolcular konforlu ve ucuz ulaşıma erişebiliyor, hem de birçok kişi ek iş olarak şoförlük yapabiliyor.

ABD’nin yaptırımları nedeniyle yasal yollarla [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]iPhone sahibi olamayan İran halkı, artık App Store’dan popüler uygulamaları da indiremiyor.[/inlinetweet] Örneğin (hemen üstte değindiğimiz) ülkenin en popüler uygulamalarından Snapp App Store’dan kaldırıldı. Haftanın geri kalanı da başka sektörlerin popüler uygulamalarının kaldırılmasıyla devam etti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın en ikonik özelliği #hashtag (#etiket) bu hafta 10. yıldönümünü kutladı.[/inlinetweet] Bundan tam 10 yıl önce, iPhone’lar, Android’ler ya da Twitter uygulaması bile piyasada yokken, Chris Messina adlı bir Twitter (web sitesi) kullanıcısı # sembolünü tweetleri gruplamak için kullanma fikrini ortaya attı. Messina bu fikri, o dönemin popüler araçları IRC ve T-9‘dan aldığını söylüyor.

Sosyal medya devi Facebook, uzun süredir konuşulan içerik aboneliğiyle ilgili olarak üye kuruluşlardan komisyon almayacağını açıkladı. Duyuruyu şirketin CEO’su Mark Zuckerberg kendi resmi Facebook hesabından yaptı.

Uber’in son altı ayı oldukça gürültülü geçti. Fakat buna rağmen şirketin Axious isimli bir portal tarafından 8,7 milyar Dolarlık brüt değerinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 17’lik artış sağladığı ve dünya çapında Uber ile yapılan yolculukların yüzde 150 oranında arttığı raporlandı. Uber’in alışkanlık haline getirdiği finansal açıklamaların olumlu görüntüsüne rağmen şirketin mali durumunun şüpheli olduğuna inanılıyor.

Şirkete yakın kaynaklar kabul etmese de şirketin birkaç yatırımcısından alınan bilgiye göre Uber’in eski CEO Travis Kalanick’in istifasından sonra değer kaybettiği ve bu sebeple yatırımcıların çekilmek istediği iddia ediliyor.

Doktor Google işbaşında. Yakında, ABD’de Google’a cep telefonundan ‘depresyon’ yazan kişilere, klinik depresyon hastası olup olmadıklarını belirleyen bir test sunulacak. Kullanıcıları tıbbi yardım almaya teşvik edecek bu özellik klinik olarak onaylanmış bir testi kullanıcılara sunacak. PHQ-9 adlı testin tamamlanmasıyla hastalar doktorlarıyla konuşurken daha bilgili olabilecek.

Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi, 2012 yılından beri devam eden Megaupload dava sürecinde sitenin kurucusu Kim Dotcom’a yönelik bilgi toplama yöntemlerinin ve baskının yasadışı olduğuna karar verdi. Yeni Zelanda Güvenlik Bürosu’nun (GCSB) ülke vatandaşları ya da ülkede ikamet etme izni bulunan kişileri takip etmesinin yasak olmasına rağmen Dotcom’u uzun süredir gözetlemesi bu kararın alınmasına sebep oldu. Bu kararla mahkemenin seyri tmamaen değişebilir

Dotcom’un telif hakkı yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’ye teslim edilmesi isteniyor.

Güvenlik uzmanları, Google Play’de içinde bir tür casus reklam geliştirme yazılımı Igexin’in bulunduğu 500’den fazla uygulama tespit etti. Android ekosisteminde 100 milyondan fazla indirildiği tespit edilen fotoğraf editörleri, internet radyoları, seyahat, fitness ve hava durumu gibi kategorilerdeki söz konusu uygulamalar Google Play’den kaldırıldı.
Laverna, Evernote benzeri açık kaynaklı ve oldukça basit bir arayüze sahip olan bir uygulama. Not tutma uygulamalarına kayıtsız kalamayanların muhakkak denemesi gerekli.

Fikri olup sermayesi olmayanlara kitle fonlama yöntemiyle kendilerini deneme şansı sunan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Indiegogo, artık girişimcilere de destek sunmayı amaçlıyor.[/inlinetweet] Bunun için eklenen ‘Girişimciler için Indiegogo’ seçeneği, kısaca kendisini anlatan rehberi ile istediği başarıyı yakalayan ürünlerin ve arkasındaki ekibin bunun devamlılığını getirebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Product Graveyard (Ürün Mezarlığı), Windows Live Messenger, Grooveshark ve Vine gibi artık aramızda olmayan unutulmaz ürünlerin anısına yapılmış bir web sitesi. Alfabetik olarak hazırlanmış listeden tüm ‘rahmetli’ ürünleri görüntüleyebilir, seçilmiş ürünler için alternatif önerilere ulaşabilir ve istediğiniz ürünler için otopsi raporu (!) yazabilirsiniz.

Çevrimiçi Osmanlıca-Türkçe sözlük luggat.com kelimelerin hem Arapça hem de Farsça yazılışlarını Osmanlıca okunuşları ile birlikte detaylı şekilde açıklayan bir platform. Aramak istediğiniz kelimeyi girip hangi dildeki karşılığını bulmak istediğinize bağlı olarak Osmanlıca ya da Türkçe arama yapabiliyorsunuz.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos kendisine en sık yöneltilen sorunun ‘gelecek 10 yılda nelerin değişeceği’ olduğunu ancak kendisi için esas önemli sorunun ‘gelecek 10 yılda nelerin değişmeyeceği’ olduğunu söylüyor. Jeffrey ve Bryan Eisenberg’ün yeni kitabı ‘Be Like Amazon: Even A Lemonade Stand Can Do ItAmazon’un değişmeyen 4 prensibini ele alıyor. Mashable yazarı Aaron Orendorff bu dört prensip ışığında nelerin değişmeyeceğine odaklanarak kurumsal stratejilerini şekillendirmek isteyenler için kitap önerilerinde bulunmuş. Kitaplar şunlar:

Geçtiğimiz yıl ünlü oyun firması Valve’den ayrılan Half-Life isimli oyunun yazarı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Marc Laidlaw, Half-Life 3’nin senaryosu olduğu iddia edilen Epistle 3 başlıklı bir yazı yayımladı.[/inlinetweet] Böylece serinin hayranlarının sonsuz Half-Life 3 beklentisi resmi olarak yok oldu.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği