Haftanın Özeti: 148

21 - 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Türk edebiyatının en üretken isimlerinden Muzaffer İzgü, 84 yaşında hayatını kaybetti. Yazar uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Sanatseverlerin dikkatine! Aradığınız etkinlik bülteni ayağınıza gelmiş olabilir. Kültigin Kağan Akbulut, yeni sezonda gerçekleşecek sergileri bir bülten haline getirmiş ve devam etmeye de niyetli. Bültende Çinli sanatçı Ai Weiwei‘in SSM’de açılacak sergisinden Karaköy’deki galerilerin birliklerine kadar şehrin sanat etkinliklerinden bahsediliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD’li Komedyen Jerry Lewis 91 yaşında hayatını kaybetti.[/inlinetweet] Aktör, müzisyen ve film yapımcısı gibi farklı mesleklerde karşılaştığımız Lewis, 1963 yılında ‘Dr. Jekyll ve Mr. Hyde‘ romanının parodisi Çatlak Profesör (The Nutty Professor) filmini yazmış, yönetmiş ve filmde başrol oynamıştı.

Yapay zekanın ürettiği müziklerin gelişimine bakılırsa, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]önümüzdeki on yıl içinde, geleneksel yollardan şarkı bestelemek ‘eski moda’ olarak kabul edilebilir.[/inlinetweet] Bu akımın son örneği olarak, IAMAI albümünde yer alan ‘Break Free’ adlı şarkı, tamamen yapay zeka tarafından yazıldı ve üretildi. Şarkı günümüz pop şarkılarından farksız.

Hikayelerin kalitesini belirlemesi için geliştirilen yeni [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yapay zeka motoru sayesinde Disney’in oyuncakları gelecekte en güzel öyküleri seçebilir.[/inlinetweet] İnsanların öğrenme sürecini taklit edecek şekilde tasarlanan yapay sinir ağları kullanılarak, yapay zeka geniş kitlelere hitap eden başarılı hikayelerin bazı ortak özelliklerini belirlemeyi başardı. Disney Research ve Boston Massachusetts Üniversitesi araştırmacılarından oluşan ekip, geliştirdikleri yapay zekanın, bir hikayenin ne kadar başarılı olacağını belirleyebildiğini ya da bir grup hikaye arasından hangisinin daha iyi olduğunu seçebildiğini belirtti.

Yapay zeka artık resim yapabiliyor, müzik parçaları besteleyebiliyor; hatta senaryo yazabiliyor. Peki yapay zekanın ortaya koyduğu sanat eserinin telif hakkı kimde olacak? Google’ın DeepDream’i tarafından üretilen iki saykodelik sanat eseri geçtiğimiz sene toplam 8 bin Dolar’a satıldı. Para görsellerde hak iddia eden iki sanatçıya verildi. ABD’deki telif hakkı yasalarına göre yapay zeka telif hakkı sahibi olamıyorsa da Hukuk Profesörü Annemarie Bridy aslında yasada eser sahibinin insan olması zorunluluğu bulunmadığını söylüyor. Telif hakkı hukukunda uzman Eran Kahana ise yapay zekanın eser üretirken kullanılan bir araç olduğunu ve telif hakkına sahip olamayacağını söylüyor. Buyrun yepyeni bir derde…

Yapay zekanın kendi kendine öğrendiği makine öğrenimi ile yaratılan eserlerin de artmasıyla telif hakkı konusunda farklı fikirlere sahip uzmanlar arasında zorlu tartışmalar yaşanacak gibi görünüyor.

Taylor Swift, Radyocu David Mueller’in 2013’te kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle açtığı davayı kazanmasının ardından geçtiğimiz hafta sosyal medya hesaplarındaki tüm paylaşımlarını ve profil fotoğraflarını kaldırmıştı. Bu hafta sessizliğini bozan müzisyen, Instagram ve Twitter hesaplarından VHS kaset kalitesinde, bozuk görüntülü 10 saniyelik gizemli bir video paylaştı, herhangi bir yorum ya da açıklama ise yazmadı. Bütün bunların ardından ise beklenen oldu: Swift yeni albümünün ilk kaydını yayımladı.

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift) on

1976 yılı doğumlu Titus Kaphar üniversiteye girmesiyle beraber hayatına giren sanatın, bakış açısını nasıl sınırlandırmadığını, sanat tarihinin -sanılanın aksine- neden tekdüze okunmaması gerektiğini bu konuşmada kısaca özetliyor.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği