Haftanın Özeti: 130

17 - 23 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook’un yıllık geliştirici konferansı F8 bu hafta gerçekleştirildi.[/inlinetweet] Konferansta öne çıkan konular şöyleydi:

  • Instagram’a çevrimdışı çalışma özelliği geldi.
  • Facebook açık kaynak portfolyosunu genişletti.
  • Facebook React VR ve React Fiber’ı kullanıma sundu.
  • Facebook Messenger’a yeni özellikler eklendi.
  • Facebook Analytics geliştirildi.
  • Workplace olgunlaşıyor.
  • Geliştiricileri Udacity eğitecek.
  • Facebook üzerinden hesap kurtarma devreye giriyor.

Uygulama analizi şirketi Sensor Tower, 2017’nin ilk üç ayında en çok indirilen uygulamaların WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram ve Snapchat olduğunu açıkladı. Sıralamalar AppStore ve Google Play üzerinde değişiklik gösterse de her iki platformda da en fazla indirilen beş uygulamanın dördü Facebook’a aitti.

AppStore’da başı Messenger çekerken, GooglePlay’in en çok indirilen uygulaması Facebook oldu.

Instagram’ın talebi üzerine takipçi kazanmak için belirlenen hesapların içeriklerine otomatik beğeni yapan Instagress hizmeti kapatılıyor. Bot ordusu oluşturmakla suçlanan Instagress, kullanıcılarından aldığı 10 Dolarlık ücret karşılığında üç yıldır aktif olarak çalışıyordu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Geçtiğimiz yıl 3 milyar Dolar’a yakın para kaybeden Uber, rekor seviyede zarar ediyor.[/inlinetweet] Modern teknoloji endüstrisi tarihinde şimdiye kadar hiçbir şirket Uber’in bu kaybına yaklaşamadı. Zararın sebebi ise şaşırtıcı derecede basit: Uber kazandığından çok daha fazlasını harcıyor. Yakın zamanda mali bilgilerini yayımlayan şirket yatırımcılara hızla artan gelirinin kayıplarından çok daha fazla olduğunu hatırlatıyor. Öte yandan şirketin bitmek tükenmek bilmeyen halkla ilişkiler krizleri ile uğraştığını da unutmamak gerekli.

Hisseleri halka açık olmayan Uber’in şimdilik tek ikna etmesi gereken grup müstakbel yatırımcılar.

Wall Street Journal‘da yer alan bir habere göre varlığını internet reklamlarına borçlu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, yakında Chrome web tarayıcısına reklam engelleme özelliği ekleyecek.[/inlinetweet] Tarayıcıya reklam engelleme özelliği eklenmesi aslında yeni bir şey değil. Hatta Google Adblock Plus’ın ‘Kabul edilebilir reklamlar’ programına maddi destek sağlıyor. Ancak yine de gelirinin tamamına yakınını reklamlardan elde eden bir şirket olarak Google’ın böyle bir karar alması oldukça ilginç.

Rapora göre Chrome’un reklam engelleme özelliği, Daha İyi Reklamlar Koalisyonu tarafından belirlenen kötü reklamları engelleyecek.

Yaklaşık iki yıl önce Rusya’nın en büyük arama motoru Yandex, Google‘ın piyasadaki uygulamalarının haksız rekabete sebep olduğuna dair bir şikayette bulunmuştu. Bu şikayetle ilgili bir sonuca varan Rusya Federal Tekelleşmeyle Mücadele Servisi, Yandex’in iddialarında haklı olduğuna karar verdi ve Google’a, haksız rekabet sağlayan kısıtlamaların üreticilerle yapılan anlaşmalardan kaldırılmasını talep etti. Google artık üçüncü parti arama motorlarının haklarının da korunması için kullanıcılara varsayılan arama motorunu tercih etme imkanı sağlayacak (NOT: Yandex Türkiye’de de Google’a karşı benzer bir dava açmış ve kazanmıştı)

Alipay ve Tencent’e ait olan WeChat 2016’da 3 trilyon Dolar’a yakın ciro yaptı. Bu iki servisin hayata geçmesi ile Çin’de mobil ödemelerin popülaritesi arttı, 2010-2015 arasındaki 5 yıllık dönemde ülkedeki çevrimiçi ve mobil ödemelerin yüzdesi 3,5’ten 7’ye yükseldi. AliPay ve WeChat’in dijital ödeme alanındaki toplam payı ise yüzde 63: yani ikili pazarı domine ediyor.

Plastc, 2014 yılında, kullanıcıların kredi ve banka kartları arasında geçiş yapabilmesini sağlamak için kuruldu. Şirket, 20 karta kadar geçiş yapılmasını sağlayacağını söyleyerek ön siparişler vasıtasıyla 9 milyon Dolar’dan fazla gelir elde etti. Ancak henüz hiçbir destekçisine ürünü yollayamayan şirket bu hafta iflas başvurusunda bulunmayı planladığını ve operasyonu durdurduğunu açıkladı.

https://www.youtube.com/watch?v=_c39FeXFUX0

Veri hırsızlığının tüm zamanların en üst seviyesine çıktığı bu günlerde, özel mesajlaşmaların ne kadar güvenli olduğu hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemli. Özellikle devletler adına çalışan hacker’lar Yahoo ve Google gibi büyük şirketlerin veri tabanlarını hedef almaya başladı. Bu büyük platformlar genellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini ve bazı durumlarda kullanıcıların özel mesajlaşmalarını sunucularında barındırıyor.

Aslında pek çok tüketici teknolojisi şirketi, kişisel mesajlaşmalar için daha iyi şifreleme hizmetleri sunuyor.

Ses sistemleri üreticisi Bose, iddialara göre kullanıcıların dinleme alışkanlıklarını toplayıp ve bunları üçüncü şahıslara satıyor. Müşterilerinin elbette bu durumdan haberi yok. Kyle Zak isimli bir kullanıcı konuyla ilgili ABD / Chicago’da bir dava açtı. Bose ise suçlamaları kabul etmediğini açıkladı. Eğer iddia doğru çıkarsa ‘Nesnelerin İnterneti’ni kapsayan yeni bir gizlilik ihlali ile karşı karşıyayız demektir.

Eğer suçlamalar doğruysa Bose birden fazla yasayı çiğnemiş olacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bir Rus hacker ‘DevBitox’ fidye virüsünün ‘başlangıç paketini’ satmaya başladı.[/inlinetweet] Maalesef bu hizmet sayesinde isteyen herkes 175 Dolara kendi fidye virüsüne sahip olabilecek. Güvenlik uzmanlarının yeni keşfettiği Karmen isimli virüsün artık kullanılmayan açık kaynaklı fidye virüsü Hidden Tear’dan uyarlandığı tespit edildi.

Karmen kurbanın dosya ve disklerini kilitleyip fidye olarak bitcoin talep ediyor.

Danışmanlık şirketi Accenture’ın raporuna göre bankalar siber güvenlik konusunda epey kırılgan durumda. Bankaların güvenliğinden sorumlu 275 kıdemli yöneticiyle yapılan anketin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 78’i kullandıkları güvenlik önlemlerini yeterli buluyor. Analizler ise bankalara yapılan siber saldırıların üçte birinin başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Şirket, bankalardaki siber güvenlik çalışmalarının teorik ve gerçek dünyada hızla gelişen saldırılar karşısında yetersiz olduğunu söylüyor.

Snapchat, uygulamasını kullanmak isteyenlere yüz filtrelerinden daha farklı yeni yöntemler sunuyor. ‘World Lenses’ (Dünya Lensleri) adı verilen yeni özellik, telefonunuzun kamerasıyla çevredeki nesnelerin üzerine üç boyutlu, artırılmış gerçeklik ögeleri yerleştirmenizi sağlıyor. Bu özellik, artırılmış gerçeklik tanımına yüz filtrelerinden çok daha fazla uyuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Pirate Bay’in Kurucusu Peter Sunde, gizlilik odaklı yeni girişimi olan Njalla’yı duyurdu.[/inlinetweet] Kullanıcılara anonim alan adı hizmeti sağlayan bu oluşum, site sahiplerini yabancıların ‘meraklı gözlerinden’ korumayı hedefliyor.

Lloyds Bankacılık Grubu, Microsoft’un Windows Hello biyometrik kimlik doğrulama sistemini çevrimiçi hesaplarını kullanan müşterileri ile test edecek. Bu seçenekte kullanıcılar şifre yerine yüz ya da parmak izleriyle hesaplarına ulaşacak. Microsoft’un verdiği bilgilere göre Windows Hello ile kullanıcılar 2 saniyeden kısa sürede hesaplarına ulaşabiliyor. Bu da şifre ile girişten 3 kat daha hızlı.

Lloyd, İngiltere’de bu özelliği test edecek olan ilk bankacılık grubu olacak.

Emojilerin ne anlama geldiğini anlamakta zorluk çekiyorsanız Android ve iOS’a indirebileceğiniz emoji tahmin oyunu ilginizi çekebilir. Oyunun amacı simgelerin birlikte ne anlattığını bulmak. Bir nevi mobil bir Çarkıfelek de diyebiliriz. Size gösterilen birden fazla simgenin birlikte ne anlama geldiğini bulmaya çalışırken emojilere de aşinalık kazanacaksınız.

Emojili Çarkıfelek’te salam yedirmek ya da don indirmek yok!

Haftanın nostalji kuşağında, bu kez 1991 yılında Apple Computer tarafından tanıtılan System 7 var. Klasik Mac OS serisinden grafik kullanıcı ara yüzü tabanlı bir işletim sistemi. MacOS 7.0.1’in tam bir kopyası oyunlar, uygulamalar ve yardımcı programlar da dahil olmak üzere, erken dönem Macintosh deneyimini sergilemek amacıyla derlenerek bir çift sabit sürücüde saklanmış. Siyah-beyaz MacOS’u deneyimlemek isteyenler için System 7 Web Archive’da yer alıyor.

Medium yazarı Leszek Zawadzki popüler sitelerin eski hallerini Web Archive’dan bulup derlemiş. Amazon, Apple, Facebook ve daha bir çok sitenin geçmişteki hallerini görünce nostaljiye kapılmamak elde değil.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google tamamen yenilenmiş bir Google Earth tasarımını kullanıma sundu.[/inlinetweet] Daha önce bilgisayara indirilmeden kullanılamayan Google Earth, artık WebGL desteği olan cihazlarda direkt Google Chrome üzerinden kullanılabilecek. Yeni tasarımda ayrıca birkaç yeni özellik sunuluyor. Bu özellikler arasında; rehberli ve etkileşimli Voyager turları, yeni 3D görseller ve konumları tanıtan bilgi kartları da bulunuyor.

Netflix‘in Amazon ya da HBO gibi diğer ücretli video içerik kanallarıyla olan rekabeti hakkında soruları yanıtlayan Netflix CEO’su Reed Hastings, burada Netflix’in insanların zamanı için mücadele verdiğini ve bu konuda en büyük rakiplerinin uyku olduğunu dile getirdi. NOT: Hizmetin kullanıcı sayısı 100 milyona ulaşmak üzere.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kickstarter’ın favori ürünleri bundan böyle New York’taki New Museum’un dükkanında yer alacak.[/inlinetweet] Özenle seçilen ürünler arasında konsept saatlerden güneş enerjili şarj aletlerine kadar birçok farklı ürün mevcut. Müze ile Kickstarter’ın bu işbirliği, başarılı Kickstarter projelerinin müşterilere daha rahat ulaşmasını hedefliyor.

Ürünler müzenin çevrimiçi dükkanında da satışta olacak.

Plugg sosyal medya kullanıcılarının para kazanmasını sağlayacak yeni bir platform. Tamamen ücretsiz site, sosyal medya fenomenlerini markalarla buluşturmayı hedefliyor. Kayıt olan kullanıcılar Plugg’ın listesindeki markalar arasından seçim yaparak, markanın reklamını yapan post’lar (yazılar) üretiyor. Post’ları ne kadar çok paylaşılırsa kullanıcı da o kadar çok para kazanıyor.

Kısaca Plugg markalarla kullanıcılar arasında köprü görevi görüyor.

Sosyal medya hızıyla dikkat çekiyor. Fakat, bu hızlı akan kan her zaman hayat vermiyor. Örneğin, Twitter yeni yatırımcılarının çabaları sonucunda ya tarihe karışacak ya da ‘hayatına devam edecek’. Aynı şekilde Twitter’a alternatif olarak piyasaya çıkan Mastodon da gittikçe popülerleşiyor. Bütün bu gelişmeler ışığında sosyal medyanın mezarlığında bir gezinti de fikir verebilir.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği