Sosyal medya mezarlığı

Sosyal medya hızıyla dikkat çekiyor. Fakat, bu hızlı akan kan her zaman hayat vermiyor. Sosyal medya mezarlığında birçok platform/uygulama var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sosyal medya hızıyla dikkat çekiyor. Fakat, bu hızlı akan kan her zaman hayat vermiyor. Örneğin, Twitter yeni yatırımcılarının çabaları sonucunda ya tarihe karışacak ya da ‘hayatına devam edecek’. Aynı şekilde Twitter’a alternatif olarak piyasaya çıkan Mastodon ise gittikçe popülerleşiyor. Platform, Twitter’ın öne çıkan kullanıcılarını yakın zamanda bünyesine katabilir. Fakat neler olabileceğini kestirmek mümkün değil. Sosyal medyanın kendi mezarlığında birçok platform/uygulama var. Bunlardan birkaç tanesi şöyle:

Google Buzz, şirketin (Google Wave’in ardından) başarısızlığını tekrar ettiren bir ürün oldu. Gelen kutusundaki sosyal ağ olma amacıyla çıkan Google Buzz’ın istediği başarıyı Google Plus sağladı. (Çünkü şirket, ‘insanların platformunuza kaydolmasını sağlayamıyorsanız, beğenseler de beğenmeseler de onları kaydedin’ çalışma prensibini benimsedi).

Friendster, MySpace’den bir ve Facebook’tan iki yıl önce kuruldu. Daha ilk yılında Google 30 milyon Dolar teklif ederek platformu satın almak istedi, fakat yönetim bu teklifi kabul etmedi. Kurulduğunda zamanın ötesinde olduğunu düşündüren uygulama, 2010 yılında bir oyun platformuna dönüştü. 2015 yılında ise sessiz sedasız bitti.

Dört gencin 200 bin Dolar’a kurduğu ve geliştirdiği platform 2010 yılında piyasaya sürülene kadar Beta versiyonu ile oldukça ses getirmişti. Öyle ki Mark Zuckerberg de bağışta bulunmuştu.Facebook katili’ olarak adlandırılan platform, Facebook’un aksine kullanıcı bilgilerini herhangi bir ticari amaç için satmamasıyla dikkat çekmişti.

Vessel’ı daha önce duymamış olabilirsiniz. Youtube’a rakip olarak çıkan platform, Youtube’un öne çıkan isimlerini bünyesine katmaya çalıştı. Fakat bir yıl sonra ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Verizon‘a katıldı.

Ello, 2014 yılında piyasaya “Sen bir ürün değilsin” sloganıyla çıkınca Facebook’a rakip olacağı düşünüldü. Fakat sonrasında Pinterest tadında bir platform oldu. Şu an hala aktif olsa da başladığı yoldan oldukça sapmasıyla bu listeye giriyor.

  • Yo (2014-halen)

2014 yılında çıkan Yo, insanların birbirlerine sinir olduklarında bir ‘Yo’ yollamalarına sebep oldu. 2.5 milyon Dolarlık yatırım, yatırımcılarının parasını çıkartamayabilir, fakat Wikipedia’ya göre 100 milyon kere ‘Yo’ yollandı.

Guardian’a göre MySpace Friendster’i kopyalayarak piyasaya sürüldü. Ardından Avustralyalı Medya Yöneticisi Rupert Murdoch’un NewsCorp şirketi tarafından satın alınan platform, dik bir düşüşe geçti. 2009 yılında Spotify’ı satın almak isteyen platform, 2016 yılında Time tarafından satın alındı.

Kaynak: Memo

Sosyal medya hızıyla dikkat çekiyor. Fakat, bu hızlı akan kan her zaman hayat vermiyor. Örneğin, Twitter yeni yatırımcılarının çabaları sonucunda ya tarihe karışacak ya da 'hayatına devam edecek'. Elbette, neler olabileceğini kestirmek mümkün değil. Çünkü sosyal medyanın kendi mezarlığında birçok platform/uygulama var. Bunlardan birkaç tanesi şöyle:

  1. Google Buzz
  2. Friendster
  3. Diaspora
  4. Vessel
  5. Ello
  6. Yo
  7. Myspace

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği