Mesajlaşma uygulamalarının mahremiyet karnesi

Mahremiyetinizi artırmak için hangi mesajlaşma uygulamalarını kullanmalısınız? Haberimizde uygulamaların güvenlik seviyeleri ile ilgili detaylar bulunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Veri hırsızlığının tüm zamanların en üst seviyesine çıktığı bu günlerde, özel mesajlaşmaların ne kadar güvenli olduğu hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemli. Hackerlar -özellikle de devletler adına çalışanlar- Yahoo ve Google gibi büyük şirketlerin veri tabanlarını hedef almaya başladılar. Bu büyük platformlar genellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini ve bazı durumlarda kullanıcıların özel mesajlaşmalarını sunucularında barındırıyor.

Aslında özel iletişimlerinizi korumanın yöntemleri bulunuyor ve pek çok tüketici teknolojisi şirketi, kişisel mesajlaşmalar için daha iyi şifreleme hizmetleri sunuyor. Böylece mesajlar yanlış kişilerin eline düşmüyor. Eğer mesajlarınızın hackerlar, reklam verenler ya da polis tarafından okunmasından endişe ediyorsanız, şifreleme sizi koruyabilir.

Peki mahremiyetinizi artırmak için hangi ürünleri kullanmalısınız? Aşağıda bazı mesajlaşma uygulamalarının güvenlik seviyeleri ile ilgili detaylar bulunuyor.

Burada bakılması gereken nokta, bir uygulamanın ‘uçtan uca şifreleme’ hizmeti sunup sunmadığı. Bu şifreleme seviyesinde, gönderilen mesajlar sadece iki yerde okunabilir: gönderenin ve alıcının cihazları. Bu mesajlar şirketlerin sunucularında depolanmıyor. Bu sebeple reklamcılar tarafından incelenmesi ya da devlet yetkilileri tarafından okunması mümkün değil. Polisin arama izni olsa dahi bu mesajlara erişemiyor olması geçmişte Apple ve WhatsApp’ın bazı sorunlar yaşamasına da sebep olmuştu.

Hangi uygulamanın sizin için daha uygun olduğuna karar vermek için aşağıdaki detaylara göz gezdirebilirsiniz.

Hangouts: Google’ın popüler mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulaması üzerinden gönderdiğiniz mesajlar, şirketin sunucularında depolanıyor. Bu mesajlaşmalar talep üzerine devlet yetkililerine iletilebilir. Uygulamanın ‘off-the-record’ (kayıt dışı) özelliği de sadece kullanıcının geçmişindeki mesajları siliyor ancak bu mesajlar sunucularda depolanmaya devam ediyor.

Messenger: Facebook’un mesajlaşma hizmeti, varsayılan ayar olarak uçtan uca şifreleme sunmuyor. Ancak servisin akıllı telefon uygulamasında, uçtan uca şifrelemeyi açmak için ‘gizli’ bir seçenek bulunuyor. Bu özellik aktif hale getirildiğinde gerçekleştirilen mesajlaşmalar sadece akıllı telefondan görülebiliyor. Masaüstü versiyonundan bu mesajlara erişilemiyor.

Telegram: Telegram da ‘gizli mesajlaşma’ adı altında, uçtan uca şifreleme sunuyor. Ancak bu seçenek de varsayılan olarak sunulmadığı için sonradan açılması gerekiyor.

iMessage: Eğer iMessage’ı Android cihazı olan birine mesaj göndermek için kullanırsanız gönderdiğiniz mesajlar SMS olarak iletiliyor ve şifrelenmiyor. Uygulamanın uçtan uca şifreleme özelliği sadece diğer iOS cihazlarla mesajlaşıldığında geçerli. Ayrıca, verilerinizi iCloud üzerinde depolarsanız iMessage yazışmaları da otomatik olarak Apple sunucularına aktarılıyor. Bunu önlemek için ayarlara girip iMessage yazışmalarının iCloud’a aktarılmasını kapatabilirsiniz.

Signal: Signal’in güvenliği, Edward Snowden dahil pek çok güvenlik uzmanının övgülerini aldı. Açık kaynaklı kodu sayesinde uygulama bağımsız güvenlik araştırmacıları tarafından da kontrol edilebiliyor. Signal ayrıca kullanıcılarının kimliklerini doğrulamasına da izin veriyor. Böylece gerçekten mesajınızın iletilmesini istediğiniz kişiyle görüştüğünüzden emin olabiliyorsunuz. Signal kullanımı özellikle Donald Trump ABD başkanı olduktan sonra arttı.

WhatsApp: WhatsApp üzerinden gönderilen tüm mesajlar, uçtan uca şifreleme ile korunuyor. Sesli ve görüntülü konuşmalar da buna dahil. Eğer daha da temkinli olmak istiyorsanız, WhatsApp ayrıca kullanıcıların kimliklerini doğrulaması için bir özelliğe de sahip. WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği de Signal ile ortak bir çalışmayla hazırlandı.

Confide: Şirketin web sitesine göre Confide üzerinden gönderilen tüm mesajlar uçtan uca şifreleniyor. Bu mesajlar ayrıca okunduktan sonra siliniyor.

Metin mesajları (SMS): Sıradan metin mesajları herhangi bir şekilde şifrelenmiyor ve bir mahkeme kararıyla, yasal konuları açıklığa kavuşturmak için elde edilebiliyor.

Kaynak: Recode

Veri hırsızlığının tüm zamanların en üst seviyesine çıktığı bu günlerde, özel mesajlaşmaların ne kadar güvenli olduğu hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemli. Hackerlar -özellikle de devletler adına çalışanlar- Yahoo ve Google gibi büyük şirketlerin veri tabanlarını hedef almaya başladılar. Bu büyük platformlar genellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini ve bazı durumlarda kullanıcıların özel mesajlaşmalarını sunucularında barındırıyor. Aslında özel iletişimlerinizi korumanın yöntemleri bulunuyor ve pek çok tüketici teknolojisi şirketi, kişisel mesajlaşmalar için daha iyi şifreleme hizmetleri sunuyor. Böylece mesajlar yanlış kişilerin eline düşmüyor. Eğer mesajlarınızın hackerlar, reklam verenler ya da polis tarafından okunmasından endişe ediyorsanız, şifreleme sizi koruyabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği