Whatsapp da artık şifreli

Dünya üzerinden bir milyardan fazla kullanıcısı olan Whatsapp artık tüm konuşmaları ve dosya paylaşımlarını uçtan uca şifreleyecek.

Kullanıcılarının iletişim bilgilerinin güvenliğine her şeyden çok öncelik verdiğini söyleyen Whatsapp, uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıma soktu. Artık Whatsapp’ın son sürümünü kullanan herkesin yaptığı her arama, gönderdiği her fotoğraf, video ya da ses dosyası otomatik olarak uçtan uca şifreleniyor.

Uçtan uca şifreleme gönderdiğiniz mesajları sadece mesajı gönderdiğiniz kişi ya da grup tarafından okunabilmesini sağlıyor. Mesajların içeriğini bilişim suçluları, hackerlar, hükümetler; hatta Whatsapp yetkilileri dahi göremiyor (böylece Whatsapp istihbarat kurumlarından gelecek takip ya da geriye yönelik inceleme taleplerinden de kurtulmuş oluyor). Uçtan uca şifreleme, iletişimi bir çeşit yüz yüze iletişim haline getirerek kişiselleştiriyor.

Her şeyin dijitalleştirildiği çağ aynı zamanda özel bilgilere uygunsuz şekilde erişildiği ya da çalındığı bir dönemi de başlattı. Son bir hafta içinde hem dünya liderlerinin açtığı gizli şirketler hem de 50 milyon Türk vatandaşının adres bilgileri ele geçirildi. Böyle bir ortamda güvenliğin; dolayısıyla uçtan uca şifrelemenin önemi daha iyi anlaşılıyor.

Şifreleme hükumetlerin, şirketlerin ve bireylerin güvenliklerini artırmak için en önemli unsurlardan. Whatsapp, yaptığınız her şey için otomatik olarak uçtan uca şifreleme uygulayan bir kaç şirketten biri olsa da bu yenilik kişisel iletişimin geleceğinden bir kesit sunuyor. Elbette Whatsapp bu yöntemi kullanan ilk mesajlaşma uygulaması değil. Uçtan uca şifreleme Telegram tarafından uzun zamandır sunuluyordu. Hatta Wire adlı uygulama, uçtan uca şifrelemeyi tüm görüşmelerde ve tüm platformlarda sürekli açık tutması ile kullanıcılarına süper gizli haberleşme imkanı sunuyor.



9 yanıt

  1. godzilla87 avatarı

    bu benim yine mahremiyetimi güvence altına alan bir şey değil. whatsapp’tan ilk defa mesaj gönderdiğim bir numaranın sahibi facebook’ta tanıyor olabileceğim kişiler listesinde karşıma çıkıyor. whatsapp ve dolayısıyla facebook benim mesajlarımı analiz edip benim profilimi çıkarmasını engellemeyecek.

  2. Serkan Arıkuşu avatarı

    Bir katkı bir yorum:

    Birincisi; Whatsapp, bu şifrelemeyi Whispersystems’in Signal Protokolü ile gerçekleştirdi: https://whispersystems.org/blog/whatsapp-complete/
    Signal, Bruce Schneier gibi dünyada kriptografi denildiğinde ilk akla gelen kişilerin desteklediği / referans olduğu bir platform. Signal’in kendi uygulaması da mevcut. Bu bilgiye yazıda yer vermekte fayda var, çünkü “şifreliyoruz diyorlar ama kesin vardır bir hilesi” meselesini çözüyor.

    İkincisi, telegram, kriptografinin en temel hatasını barındırıyor: asla kendi şifrelemeni yapma (bkz: https://www.schneier.com/essays/archives/1999/03/cryptography_the_imp.html) Telegraf şifrelemesinin zayıflığı da örneğin burada var
    bkz: http://cs.au.dk/~jakjak/master-thesis.pdf
    kullanmayın…

  3. Okan avatarı
    Okan

    Bu yöntem konuşma mahremiyetini getirmiş gibi görünse de aslında WhatsApp’i suçlular için iyi bir iletişim aracı haline getirmiştir. En azından güvenlik gerekçesi söz konusu olduğunda okunmaya imkan vermeliydi. Teröristler kolaylıkla iletişim kurup, bizleri tehtit edebilecekler.

    1. Umut avatarı

      Okan sana katılıyorum fakat teröristler irc sunucularını kullanıyor. mIRC üzerinden dosya transferini denetleyebilecek birileri var mı? Ben tanımıyorum.

Yorumunuz: