Kullanıcılarının iletişim bilgilerinin güvenliğine her şeyden çok öncelik verdiğini söyleyen Whatsapp, uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıma soktu. Artık Whatsapp’ın son sürümünü kullanan herkesin yaptığı her arama, gönderdiği her fotoğraf, video ya da ses dosyası otomatik olarak uçtan uca şifreleniyor.
Uçtan uca şifreleme gönderdiğiniz mesajları sadece mesajı gönderdiğiniz kişi ya da grup tarafından okunabilmesini sağlıyor. Mesajların içeriğini bilişim suçluları, hackerlar, hükümetler; hatta Whatsapp yetkilileri dahi göremiyor (böylece Whatsapp istihbarat kurumlarından gelecek takip ya da geriye yönelik inceleme taleplerinden de kurtulmuş oluyor). Uçtan uca şifreleme, iletişimi bir çeşit yüz yüze iletişim haline getirerek kişiselleştiriyor.
Her şeyin dijitalleştirildiği çağ aynı zamanda özel bilgilere uygunsuz şekilde erişildiği ya da çalındığı bir dönemi de başlattı. Son bir hafta içinde hem dünya liderlerinin açtığı gizli şirketler hem de 50 milyon Türk vatandaşının adres bilgileri ele geçirildi. Böyle bir ortamda güvenliğin; dolayısıyla uçtan uca şifrelemenin önemi daha iyi anlaşılıyor.
Şifreleme hükumetlerin, şirketlerin ve bireylerin güvenliklerini artırmak için en önemli unsurlardan. Whatsapp, yaptığınız her şey için otomatik olarak uçtan uca şifreleme uygulayan bir kaç şirketten biri olsa da bu yenilik kişisel iletişimin geleceğinden bir kesit sunuyor. Elbette Whatsapp bu yöntemi kullanan ilk mesajlaşma uygulaması değil. Uçtan uca şifreleme Telegram tarafından uzun zamandır sunuluyordu. Hatta Wire adlı uygulama, uçtan uca şifrelemeyi tüm görüşmelerde ve tüm platformlarda sürekli açık tutması ile kullanıcılarına süper gizli haberleşme imkanı sunuyor.
Yorumunuz: