Haftanın Özeti: 130

17 - 23 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Apple‘ın Kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak, 1976 yılında şirketi kurarken sonsuza kadar süreceğini düşünüyordu. Nitekim şu anki duruma bakıldığında bu temenni ve beklentilerinin gerçekleşmesi hiç de hayal gibi görünmüyor. Hatta Steve Wozniak Apple, Google ve Facebook’un gelecek yıllarda şimdikinden daha büyük olacağını iddia ediyor. Bu düşüncelerini de 21-23 Nisan tarihleri arasında ‘İnsanlığın Geleceği: 2075’te Nerede Olacak?’ teması üzerine gerçekleşecek Silicon Valley Comic Con’dan (SVCC) önce, etkinlikle ilgili yapılan bir röportajda anlattı. Buna göre;

  • Yeni şehirler çöllerde kurulacak.
  • Yapay zekada ‘Azınlık Raporu‘ filmindeki seviyeye geleceğiz.
  • Mars kolonisi kurulacak.
  • Dünya dışı varlıklarla temas etmemiz ise ‘şansa bağlı’.

Facebook’un yeni araştırma projesi düşünceleri doğrudan yazıya aktaracak bir beyin-bilgisayar arayüzü üzerine çalışıyor. Facebook Mühendislik Birimi Başkan Yardımcısı Regina Dugan tarafından açıklanan proje konuşmaya dayalı nöral aktiviteyi deşifre ederek yazılı haline getirmeyi amaçlıyor. Dakikada 100 kelime yazması amaçlanan teknoloji, mesajlaşma ve artırılmış gerçeklik için yeni bir çağ başlatacak. Ayrıca, çalışmanın iletişim bozukluğu yaşayan hastalar ve felçliler için de konuşma desteği sağlayacağı düşünülüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple birçok Mac ve iOS uygulamasını güncelleyerek tüm kullanıcıları için ücretsiz hale getirdi.[/inlinetweet] Artık tüm Mac ve iOS kullanıcıları iMovie, Numbers, Keynote, Pages ve GarageBand uygulamalarını ücretsiz indirebiliyor.

Uygulamalar bundan önce sadece yeni cihaz satın alan müşteriler için ücretsizdi.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin günden güne artan otonom sürüş izinli şirketlerinin arasına bir yenisi daha eklendi: Apple. Teknoloji devinin bugüne kadar gerçekleştirdiği otonom sürüş çalışmaları gizli tutuluyordu. Titan Projesi olarak bilinen çalışmalar yıllardır devam etmesine rağmen Apple bir otomobil teknolojisi üzerine çalıştığını uzun süre kabul etmedi. Son dönemlerde gelen raporlara göre ise Apple artık otonom bir araç üretmekten ziyade, mevcut araç üreticilerine otonom sürüş yazılımı satmaya odaklanıyor.

Sonbaharda piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 8 ile ilgili yeni sızıntılar var. Ekranın telefonun tüm ön yüzeyini kapsayacağı söyleniyor, bu durumda Touch ID parmak izi sensörünün nerede olacağı merak konusu. Çözümlerden biri parmak izi sensörünü telefonun arkasına almak. Nitekim Google Pixel gibi ileri teknoloji Android telefonlarda da bu sensör telefonun arka yüzünde. Söylenti henüz doğrulanmadı, ancak sızıntının kaynağı olan Sonny Dickson Apple ürünleri ile ilgili tutarlı bilgiler yayması ile biliniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]MasterCard parmak izi sensörüyle ödeme yapmayı sağlayan kredi kartları üzerinde çalışıyor.[/inlinetweet] Kartın EMV çipinin içine yerleştirilecek parmak izi şablonu sayesinde şifrelerle uğraşmadan ödeme yapmak mümkün olacak. Bu teknoloji henüz sadece Güney Afrika’da test ediliyor, fakat 2017’nin sonuna kadar da bütün dünyaya yayılması planlanıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Güney Kore bu hafta bozuk paraları kullanımdan kaldırma projesinin pilot çalışmasına başladı.[/inlinetweet] Nakit alışverişlerden kalan para üstü bozuk paralar müşterilerin alışveriş yaptığı mağazalarda kullandıkları kartlarına yüklenecek, böylece bozuk para taşıma derdi ortadan kalkmış olacak. Pilot çalışma 5 mağaza ile yürütülüyor: Seven Eleven, E-Mart, CU, Lotte Mart ve Lotte Department Store. Proje kabul edilirse bozuk para üretimine yönelik maliyet de ortadan kalkacak.

Güney Kore geçtiğimiz yıl bozuk para basmak için 47 milyon Dolar harcadı.

Güvenlik kameralarını takip eden bir görevli şüpheli bir paketi fark ettiğinde olay yerindeki görevliyi uyarıp şüpheli kişiyi yakalatabilir. Elbette çok dikkatli olup hızlı tepki verebildiği sürece. Halen kullandığımız -ve pek etkili olmayan- bu yöntemi yakın gelecekte Cornell Üniversitesi tarafından geliştirilen kameralı robotlar, drone’lar ve akıllı kameraların aralarında bilgi paylaşabildiği ağ sayesinde robotlara devredeceğiz.

Tam da küresel askeri gerginliğin üst noktalara ulaştığı bir dönemde, Rusya hepimizin yüreğine su serpecek (!) bir video yayımladı: tabancayla ateş edebilen ölümcül bir insansı robot! Cuma günü, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, ülkenin geliştirdiği FEDOR adlı uzay robotunun, iki elinde tuttuğu birer tabancayı, isabetli bir şekilde ateş ettiğini gösteren bir video yayımladı.

Güneş verimliliğinde rekor Japonya’nın, ama güzel gelişmeler bununla sınırlı değil: [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kayseri / Talas Belediyesi ihtiyaç duyduğu elektriği üretmek için kendi güneş santralini kurdu.[/inlinetweet] Süleymanlı Mahallesi’nde bulunan 20 dönümlük alana kurulan 1 MegaWatt gücündeki güneş enerjisi tesisi 6 milyon TL’ye mal oldu.

Güneş panelleriyle ilgilenmek için Tesla olmak gerekmiyor.

Google çevrimiçi alışkanlıklarımız ve ilgi alanlarımız hakkında yeterince bilgiye sahip. Şimdi ise bir sağlık araştırması için tıbbi sırlarını paylaşacak 10 bin gönüllü arıyor. Project Baseline olarak adlandırılan araştırmanın, kapsamlı sağlık verileri toplayıp hastalıkların erkenden tahmin edilerek önlenmesini sağlayan bir harita olarak kullanılması planlanıyor. Her gönüllüyü dört yıl boyunca izleyecek projenin tamamlanması 10 yıl sürebilir.

Mayo Clinic’in yaptığı araştırmaya göre teşhisleri konusunda ikinci bir fikir almak isteyen hastaların yüzde 88’i evlerine yeni ya da güncellenmiş bir tanı ile dönüyor. İkinci bir fikir için başka bir doktora görünmenin alternatifi zamanla yapay zeka olacak gibi duruyor. Örnek olarak, İngiltere’de Stephen Weng ve ekibi tarafından yazılan bir algoritma kalp krizi riskini yüzde 76,4’e kadar doğru tahmin edebiliyor (NOT: Amerikan Kardiyoloji Birliği’nin belirlediği bilgisayar tabanlı olmayan tahmin yöntemi ise yüzde 72,8’de kalıyor).

Teşhis hatalarını azaltmak hasta ve yakınları üzerindeki stresi azaltacağı gibi sağlık giderlerini de düşürecek.

Buzdolabının üzerinde sık sık görsek de, genelde mıknatıs bulmak gerçekten zor. Duke Üniversitesi‘ne göre, bilinen inorganik bileşiklerin yalnızca yüzde 5’i küçük bir manyetik alana sahip. Bu kıtlığı aşmak için araştırmacılar yeni bir manyetik materyal bulmak yerine 236 bin 115 potansiyel madde listesini sentezledi. Bilgisayar üzerinde yürütülen ön çalışmada liste önce 22, sonra da 14 elemente düşürüldü. Deneylerin sonucunda bilimciler iki yeni materyal ‘yaratmayı’ başardı.

Olası 55 elementin ve bu elementlerin atomik yapılarının göz önüne alınmasıyla potansiyel bileşikler 236 bin 115 olarak hesaplandı.

Uzun yıllar boyunca rüyaların, beynin yüksek frekansta dalgalar yaydığı REM uykusunda görüldüğü düşünülüyordu. Son dönemde beyinde yavaş dalgaların etkin olduğu sırada da rüya gördüğümüz ortaya çıktı. Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir araştırma, rüya gördüğümüz sırada beyinde aktif hale gelen bir noktanın yerini tespit etmeyi başardı.[/inlinetweet] Kişi REM uykusunda olsa da olmasa da bu nokta rüya sırasında aktif hale geliyor. Araştırmanın bulguları doğrultusunda bir algoritma üreten ekip, algoritmayı kullanarak kişilerin hem rüya gördüğünü anlayabiliyor hem de -sıkı durun- rüyaların içeriklerini kabaca çözümleyebiliyor.

Araştırma hem bilinç kavramının gizemini çözmeye yardımcı olacak, hem de travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerin terapi sürecinde rüyaların iyileştirilmesini sağlayacak.

Bazı omurgalı akrabalarımız gibi insanların da organlarını yenileyebileceğini düşünen bilimcilerin sayısı giderek artıyor. Genetik ve vücut yapısı bizlere oldukça benzeyen ve denizde yaşayan ‘Acorn Worm‘ isimli kurtçuk türünü  inceleyen araştırmacılar, insanların da tıpkı bu kurtçuklar gibi bedenlerini yenileyebilmelerine olanak veren genlere sahip olduğunu düşünüyor. Araştırmanın şimdiki amacı vücuttaki yenilenme sürecini, insan ve diğer hayvanlar için de etkin hale getirmenin yolunu bulmak. Eğer araştırmacılar bunu başarabilirse sinir sistemi, kalp ve diğer iç organlarımız kendini yenileyebilecek.

Kurtçuk burada ‘başını’ yeniliyor. Bunun gen düzenlemeleri ya da genlerin etkin hale getirilmesi ile gerçekleştirilmesi mümkün gözüküyor.

Dünyanın en büyük domuz yetiştiricisi Smithfield Foods, domuzları insanlar için organ geliştirmekte kullanmayı amaçladıklarını belirtti. Başkan Yardımcısı Courtney Stanton, bu yeni araştırmanın henüz ilk aşamalarında olmalarına rağmen organ nakli ve sakatlık için önemli çözümler üretmeyi amaçladıklarını belirtti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]2017’nin Aralık ayında dünyanın ilk kafa nakli gerçekleştirilecek.[/inlinetweet] Şimdilik ameliyatın başarısı büyük bir soru işareti ancak ameliyatı gerçekleştirecek Beyin Cerrahı, Profesör Sergio Canavero, ameliyata girecek felçli hastanın yeni vücudunu yadırgamaması için, sanal gerçeklik tabanlı bir sistem geliştirdi.

Hastanın birdenbire yaşayacağı bu büyük değişiklik göz önünde bulundurulduğunda hazırlık aşaması oldukça önemli.

Robotik girişimi Open Bionics düşük maliyetli, oldukça hafif ve başarılı biyonik cihazlar üretiyor. Özellikle biyonik el üretimine odaklanan şirket, dünya genelinde el ampütelerinin çoğunun protez kullanamadığını, büyük bir kısmının da robotik cihazlara erişimi olmadığını söylüyor. Open Bionics’in amacı daha çok insanın biyonik uzuvlara erişebilmesini sağlamak. Bu amaçlarına hizmet eder şekilde, tasarımlarının arasında Disney ya da Marvel temasına sahip olan ürünler de bulunuyor.

Ekip, şirketlerini küresel olarak sürdürülebilir hale getirmek ve hayatı kolaylaştıran robotik araçlar üretmeye devam etmek istediklerini söylüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]NASA, Mars’a gidecek astronotlar için yaptığı planın ayrıntıları açıkladı.[/inlinetweet] Planın ilk adımı Ay’ın yörüngesinde dolaşacak ve Mars’ın donanımını test edecek bir karargah inşa etmek. Bu görevde yer alacak mürettebat ise bir uzay gemisinin içinde 3 yıl vakit geçirmek zorunda kalabilir.

Bu klostrofobik planın en tuhaf yanı ise mürettebata herhangi bir acil bir kaçış yöntemi sunulmaması.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Blizzard Salı günü 1.18 yamasını yayınladı.[/inlinetweet] Bu yamayla birlikte oyuna çerçevesiz pencere modu, bazı hata düzeltmeleri, artırılmış Windows 10 uyumluluğu ve daha birçok yenilik getirildi. Ancak hepsinden daha önemlisi, oyunu hiç satın almadıysanız ya da on yıl önce satın aldığınız CD’yi kaybettiyseniz dahi artık ‘StarCraft’ı ve ‘Brood War’ paketini PC ya da Mac bilgisayarlarınıza ücretsiz indirebileceksiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği