Haftanın Özeti: 130

17 - 23 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yeşilçam’ın usta Oyuncu ve Seslendirme Sanatçısı Bülent Kayabaş hayatını kaybetti.[/inlinetweet] Kalın bağırsak kanseri nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 72 yaşındaki Kayabaş, Cuma günü toprağa verildi.

Doğal malzemeleri kullanarak ürettiği ve [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]arture adını verdiği resimlerle bilinen Ressam Yüksel Arslan hayatını kaybetti.[/inlinetweet] 84 yaşındaki ressamın ölüm haberini yakın arkadaşı Selçuk Demirel duyurdu. Tedavi gördüğü Paris’teki Croix Saint-Simon Hastanesi‘nde vefat eden Arslan, Karl Marx’ın Das Kapital adlı eserinin etkisiyle ürettiği Kapital serisiyle dünya çapında biliniyordu.

Dünyaca ünlü Japon Mimar Kengo Kuma, özel bir Türk modern sanat koleksiyonunun sergilenmesi planlanan Odunpazarı Modern Sanat Müzesi’ne dair tasarımlarını sundu. Genç öğrenci nüfusu ve canlı atmosferi ile tanınan Eskişehir / Odunpazarı’na yapılması planlanan müze, ahşaptan yapılmış geleneksel Osmanlı evlerinin esintisini taşıyor. Fakat kasabanın karakterini bozmamak için yukarıdan bakıldığından kıvrımlı sokakları ile tatlı bir ritim oluşturuyor.

Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) istatistiklerine göre Türkiye’de 2016 yılında yayıncılar tarafından 51 bin 113 kitap, 325 e-kitap (DVD, VCD, CD), 2 bin 697 web tabanlı elektronik kitap, 30 konuşan kitap (kaset, CD, DVD) ve diğer kategorilerde 281 adet olmak üzere toplam 54 bin 446 kitap için ISBN alındı. Fakat yayımlanan materyallerin sayısı 2015 yılına göre yüzde 3,5 azaldı

Türk edebiyatının en farklı yazarlarından Oğuz Atay’ın ilk romanı ve en önemli eserlerinden Tutunamayanlar, Olric Press adlı yayınevi tarafından İngilizceye çevrildi. Disconnected olarak İngilizceye çevrilen eser daha önce de Almanca ve Flamancaya da çevrilmişti.

Britanya Kütüphanesi bugünlerde ülkenin eski kayıtlarını korumak için bir proje yürütüyor. Unlocking Our Sound Heritage adlı proje ile plak ve kasetlerde kayıtlı siyasi röportajlar, artık yok olmuş lehçeler ve hatta soyu tükenmiş hayvan sesleri dijital ortama aktarılarak korunacak. Bunun haricinde tabii ki çok sevilen efsanevi müzisyenlerin şarkıları da arşivde yer alacak.

Arşiv 2019 yılında kullanıma açılacak.

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA)’nin yılda iki kez yayımladığı müzik geliri özetlerinde, kazancın en büyük payının Spotify, Apple Music, TIDALYouTube, Spotify Free ve SoundCloud gibi reklam geliri sağlayan platformların oluşturduğu görülüyor. RIAA, yayınladığı verilere dayanarak insanların artık müziğe sahip olmak yerine sadece dinlemeyi tercih ettiğini düşündürüyor.

Spotify ve Apple Music gibi uygulamalar sağladıkları rahatlıkla, Napster ve Limewire gibi korsan paylaşım yöntemlerini gereksiz kıldı. Sadece birkaç reklam dinleyerek ya da ayda 10 Dolar ödeyerek (Türkiye’de 14 Lira) dilediğiniz şarkıya hızlı bir şekilde ve yüksek kalitede ulaşmak mümkün. Ancak Statista’nın yayınladığı grafik, korsanın tamamen yok olmaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Herhangi bir şekilde korsan kullananlar (yüzde 35), oynatma servislerinden çalanlar (yüzde 30), indirenler (yüzde 19).

Tribeca Film Festivali’nin bu seneki ilgi odağı sosyal medya üzerinden ilerleyen bir teknoloji kabusunu anlatan The Circle filmi oldu. Festival ‘Virtual Arcade’ olarak adlandırılan alanda katılımcılarına çeşitli ülkelerden sanal gerçeklik (VR) filmleri sunuyor. Bu alanda sergilenen filmler arasında The Circle gibi depresif olanların yanı sıra sevimli hayvancıklarla neşenizi artıracak olanlar da var. Tribeca Talks kapsamında film endüstrisinden isimlerle düzenlenen panellerde en çok dikkat çeken isim ise yeniden çekilen Ghostbusters filminin yapımcısı Paul Feig.

İngiliz Yönetmen ve Yapımcı Ridley Scott‘ın yapım şirketi RSA Films, sadece sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karışık medya araçlarının geliştirilip üretilmesine ayrılmış yeni bir proje başlatıyor. RSA VR adını alan projenin ilk yapımı yeni çıkacak filmi Alien: Covenant için bir VR deneyimi olacak. RSA Films daha önce The Martian adlı film için bir VR deneyimi sunmuştu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Star Wars’ın uzay ve takım savaşlarına dayalı oyunu Battlefront’un ikincisi için tanıtım videosu yayınlandı.[/inlinetweet] Hayranlarını oldukça heyecanlandıran ama yarattığı beklentiyi karşılayamayan ilk oyunun aksine Battlefront 2’da sadece çevrimiçi çoklu oyuncu modu değil, bu kez bir hikaye modu da yer alacak.

Sekizinci Star Wars filmi  The Last Jedi’ın ilk fragmanı geçtiğimiz hafta yapılan Star Wars Celebration 2017’de yayınlandı. Hikaye adına pek bir sinyal vermeyen fragmanda en çok ilgi çeken kısım ise Luke Skywalker’ın “Jedi’ların sonu gelmeli,” cümlesi oldu. The Last Jedi’ın Yazarı ve Yönetmeni ise Looper adlı bilimkurgu filmden tanıdığımız Rian Johnson.

Sanskritçe yazılmış [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]destan Mahabharata’nın çok dilli uyarlaması, bu güne dek Hindistan’da çekilen en pahalı film olacak.[/inlinetweet] Birleşik Arap Emirlikleri’nden milyarder B.R. Shetty, filmin yapımı için 150 milyon Dolar yatırımda bulunacak. Bu meblağ, Hindistan’ın şimdiye kadar çekilen en pahalı filmi olan 2015 yapımı Baahubali‘nin bütçesinden beş kat daha fazla.

Yapımcılar filmi tüm dünyada 3 milyar kişiye ulaştırmayı planlıyor.

Oyunculuğa 16 yaşında başlayan Bülent Kayabaş bu hafta aramızdan ayrıldı. Geriye yer aldığı 150’den fazla film bıraktı. Biz de bu haftaki film derlemesini Kayabaş’ın internet üzerinden izleyebileceğiniz unutulmaz 5 filminden oluşturduk.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği