Korsan müzik azaldı ama bitmedi

Müzik dinleme servisleri bir norm haline gelmiş olsa bile, 2016'da yapılan araştırma kullanıcıların üçte birinin hala korsan kullandığını söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnternetten müzik dinleme servislerinin, müzik endüstrisine korsanla mücadele konusunda yardımcı olduğuna şüphe yok. Spotify ve Apple Music gibi uygulamalar, sağladıkları rahatlıkla, Napster ve Limewire gibi korsan paylaşım yöntemlerini gereksiz kıldı. Sadece birkaç reklam dinleyerek ya da ayda 10 Dolar ödeyerek (Türkiye’de 14 Lira) dilediğiniz şarkıya hızlı bir şekilde ve yüksek kalitede ulaşmak mümkün.

Ancak Statista’nın yayınladığı grafik, korsanın tamamen yok olmaktan uzak olduğunu gösteriyor. İnternetten müzik dinleme servisleri bir norm haline gelmiş olsa bile 2016’da IFPI tarafından yapılan araştırma internet kullanıcılarının üçte birinin hala korsana başvurduğunu söylüyor. 13 farklı ülkeden 12 bin 600 internet kullanıcısı ile yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 35’i son altı aylık dönemde telif kurallarına aykırı olarak müzik edindiklerini söylüyor.

Herhangi bir şekilde korsan kullananlar (%35), oynatma servislerinden çalanlar (%30), indirenler (%19)

Korsan yöntemi değişti

Burada ilgi çekici nokta ise korsan müzik elde etme yönteminin değişmesi. Eski usul yasa dışı indirme yöntemleri hala popüler olsa da günümüzde ‘oynatarak çalma‘ (stream ripping) yöntemi de oldukça sık kullanılıyor. Bu yöntem, bir müzik oynatma servisinden bir şarkının linkini alıp bu linki mp3 dosyasına çeviren internet sitelerine yapıştırarak gerçekleştiriliyor. Böylece kullanıcı, site üzerinden dinlemesine izin verilen şarkıyı kalıcı olarak kendi cihazına indirmiş oluyor. Bu yöntem Pirate Bay’e girip bir şarkıcının tüm albümlerini barındıran bir torrent indirmek kadar yasa dışı görünmese de yine de sanatçılara ve kayıt şirketlerine ciddi problemler oluşturuyor.

Bu sorun aslında Google’ın ana şirketi Alphabet’in de başını ağrıtıyor. IFPI’nin raporunun, YouTube’un bir müzik dinleme servisi olarak popülaritesinden bahsetmesi de tesadüf değil. Araştırma YouTube kullanıcılarının yüzde 82’sinin siteyi müzik dinlemek için kullandığını söylüyor. Günümüzün en popüler ücretsiz müzik dinleme servisi olduğunu düşündüğümüzde, bazı kullanıcıların YouTube’daki müzik videolarından ses dosyalarını da izinsiz olarak aldığını tahmin etmek zor değil.

Kaynak: Business Insider

Spotify ve Apple Music gibi uygulamalar, sağladıkları rahatlıkla, Napster ve Limewire gibi korsan paylaşım yöntemlerini gereksiz kıldı. Sadece birkaç reklam dinleyerek ya da ayda 10 Dolar ödeyerek (Türkiye'de 14 Lira) dilediğiniz şarkıya hızlı bir şekilde ve yüksek kalitede ulaşmak mümkün. Ancak Statista'nın yayınladığı grafik, korsanın tamamen yok olmaktan uzak olduğunu gösteriyor. İnternetten müzik dinleme servisleri bir norm haline gelmiş olsa bile 2016'da IFPI tarafından yapılan araştırma internet kullanıcılarının üçte birinin hala korsana başvurduğunu söylüyor. En popüler korsan müzik edinme yöntemi ise bir müzik oynatma servisinden bir şarkının linkini alıp bu linki mp3 dosyasına çeviren internet sitelerine yapıştırmak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği