Korsan ürünler ve düşük fiyatlar yüzünden sürekli olarak düşüş yaşayan müzik endüstrisi, Spotify ve Apple Müzik gibi uygulamalar sayesinde nihayet para kazanmaya başladı.
ABD müzik piyasası, 1998 ve 1999 yıllarında yaşanan CD satışlarındaki artıştan bu yana ilk kez üst üste iki sene boyunca kara geçti. Müzik ürünlerine harcanan para, 2016’nın ilk yarısındaki yüzde 8,1’lik büyümeyle toplam 3,4 milyar dolara ulaştı.
Bu başarının sebebi ise, aylık ücret karşılığında kullanıcılarına reklamsız şekilde milyonlarca şarkıya erişim imkanı sunan internet hizmetleri. BGM Right Management adlı plak şirketinin yöneticisi Zach Katz, “Müzik sektörü senelerdir süren bir krizin ve düşüşün ardından nihayet toparlanıyor. Bu bizim için çok önemli bir adım.” dedi.
Bu büyümenin getirileri büyük ve küçük çaplı şirketlerin ekonomilerinde gözlemlenebilir durumda. Universal Music Group, Warner Music Group ve Sony Music Entertainment gibi üç büyük plak şirketi bu yıl kar ettiklerini açıkladı.
Hala yapılacak çok şey var
Müzik endüstrisinin bu gelişmelerle birlikte hemen zafer ilan etmeye niyeti yok. Yıllık gelirler altı yıldır 7 milyar dolar civarında geziniyor. Bu da 1999’da yaşanan zirvenin altında bir rakam. Bu sırada plak şirketleri YouTube ve Spotify gibi büyük müzik devleriyle görüşmelerini sürdürüyor.
Reklam destekli satışlar 2016’nın ilk yarısında büyük başarı sağlasa da, hala müşterileri müzik için para ödemeye ikna edebilecek kadar etkili değiller.
Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği Başkanı Cary Sherman “Müzik servislerinin çoğu önemli paralar kazanıyor ama sanatçılara ve plak şirketlerine çok cüzi miktarlarda ödeme yapıyorlar. Korsan siteler ise eskisi gibi işlemeye devam ediyor.” dedi.
Kalabalık bir piyasa
Müşterilerin müzik dinlemek için para ödediği ilk teknoloji bu hizmetler değil. Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs, iTunes’un korsana engel olacağına dair plak şirketlerine güvence vermişti.
Yine de dijital müzik sektöründeki tek isim Apple değil. Spotify’ın daha geniş bir kullanıcı portföyü var ve Apple müziğin piyasaya girmesinden sonra herhangi bir düşüş yaşamadı. Plak şirketi yöneticilerine göre, Apple Music kullanmaya başlayan kişiler Spotify’ın eski kullanıcıları değil, müzik için ödeme yapmaya ilk kez başlayan insanlar.
Bu alandaki yeni rakipler satışları artırabilir. Dünyanın en büyük internet perakendecisi Amazon.com da ücretli bir müzik servisi üretmeye hazırlanıyor. Bu servisin yıl sonunda hizmete girmesi bekleniyor.
Dünya çapında büyüme
Dijital müzik piyasasında dünya çapında bir büyüme mevcut. Örneğin Güney Kore dünyanın en büyük 10 müzik piyasasına girmeyi başardı. Sadece 10 sene öncesine baktığımızda Güney Kore müzik piyasası şimdikinin yarısı kadar bile değildi.
Yorumunuz: