Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Küba, (sağlık ve eğitimin aksine) internet hizmeti konusunda en fakir ve yavaş ülkelerden. Ülkede herkese açık bazı (ücretsiz) kablosuz internet noktaları dışında evde internet kullanımı neredeyse imkansız. Ancak geçtiğimiz ay başlatılan bir pilot sistemle 2 bin eve internet bağlantısı sağlandı. Bu sistemin deneme aşamasının ardından evlerde internet bağlantısı kullanılabilecek. Çok düşük hızlarla ve çok yüksek fiyatlarla sunulacak olan internet hizmetinin gelecekte bir temel ihtiyaç olarak değerlendirilmesi ve ücretsiz olarak sunulması talep ediliyor. Çünkü mevcut tarife bedelleriyle kimsenin bu nimetten faydalanması mümkün değil.

Ücretsiz internet noktalarında toplanan Kübalılar.

İspanya / Barselona’da yapılan turizm zirvesinde Amsterdam, Paris, Lizbon, Viyana, Madrid ve Reykjavik şehir temsilcileri (kişilerin ev ya da odalarını bireysel olarak kiralayabilmesini sağlayan) Airbnb’nin kullanım şartlarının değiştirilmesi için görüşmeler yapılmasını kararlaştırdı. Sebep şehirlerde artan kirlilik, suç oranı, gürültü problemi ile birlikte kentlerdeki altyapının yetersiz kalmaya başlaması. Airbnb bu problemleri derinleştiren sebeplerden biri olarak görülüyor. Her şeyin fazlası zarar.

Amsterdam’daki botlar mülteci değil, turist taşıyor (Amsterdam merkez, patlıyo herkes).

Porto Riko, 1976-2005 arasında ABD şirketlerine sağladığı vergi indirimi sayesinde bu şirketleri ülkeye çekmeyi başarmış ve yıllar boyu büyüyen bir ekonomiye sahip olmuştu. 2005’te bu düzenlemenin kaldırılmasıyla şirketler ülkeyi terk etmeye başlayınca da ekonomik kriz yaşanmıştı. Çözümü teknoloji girişimlerine yatırım yapmakta bulan yöneticiler ülkeyi bir girişimci cennetine çevirdi. Düşük vergiler ve devlet teşvikleri sayesinde teknoloji girişimleri ülkede faaliyet göstermeye ve tekrar gelir getirmeye başladı.

Facebook, dünyanın en büyük startup kampüsü olarak kurulan ve Paris’te teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Station F’in kuruluş ortaklarından biri olacağını açıkladı. Nisan ayından itibaren Station F’teki yerini alacak olan Facebook’un mühendisleri, kurulma aşamasında olan şirketlerin oluşturduğu gruplara haftalık atölyelerle deneyimlerini aktaracak.

Mobil uygulama pazarı araştırma şirketi App Annie tarafından açıklanan rakamlara göre 2016’da, mobil uygulama indirme sayısı, elde edilen gelir ve uygulamada geçirilen süre çift haneli rakamlarda büyüme gösterdi. Uygulamalarda geçirilen toplam süre yüzde 20 artışla 900 milyar saate ulaşırken, uygulama indirme rakamları da yüzde 15 artışla 13 milyara ulaştı. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Uygulama geliştirenlerin elde ettiği toplam gelir yüzde 40 artış göstererek 89 milyar Dolar’a ulaştı.[/inlinetweet] Yapımcılarına en çok para kazandıran uygulama Spotify olurken en çok, indirilen oyun Pokemon Go, en çok para kazandıran oyun ise Monster Strike oldu.

Skype, WhatsApp ve Messenger gibi internet tabanlı iletişim hizmeti sağlayan uygulamalar veri servisi olmaları sebebiyle şimdiye kadar Avrupa Birliği’nin telekomünikasyon gizliliği kurallarının dışında kalıyordu. Avrupa Komisyonu bu durumu değiştirmek için çevrim içi gizlilik kurallarını ve mobil uygulamaları kapsayacak şekilde genişletmeyi öngören yeni bir mevzuat taslağı önerdi. Buna göre ‘güvenlik artacak, yatırımlar devam edecek’.

WhatsApp‘ın kurumsal hesapların kullanıcılarına doğrudan mesaj göndermesinin önünü açacak yeni projesi yolda. WABetaInfo‘nun Twitter hesabından verilen bilgiye göre taslaklardan birisi, işletmenin gönderdiği mesajı kullanıcının diline çevirerek göstermek üzere tasarlanmış. WhatsApp’ın sahibi Facebook, işletmelerin müşterilere Messenger üzerinden mesaj göndermesine 2016’nın Nisan ayında izin vermeye başlamış, Mark Zuckerberg aynı özelliğin 2017’de WhatsApp’ta da olacağını belirtmişti.

Müzik meraklıları, kayıpsız ses kodlaması FLAC’ı dinlemenin yeni bir yoluna kavuşuyor. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Chrome tarayıcısında FLAC desteği sağlamaya başladı.[/inlinetweet] Mac işletim sisteminde FLAC destekleyen (yüklü gelen) bir uygulama bulunmaması sebebiyle bu yenilik özellikle Mac kullanıcıları için ayrı bir öneme sahip.

ABD’nin -artık eski- Başkanı Barack Obama’nın giderayak af çıkarıp çıkarmayacağı ülkenin gündemindeydi. Beklenen oldu ve Obama başkanlığı teslim etmesine iki gün kala bir af listesi yayınladı. Bağışlananlar arasında 2013 yılında devlet bilgilerini WikiLeaks’e sızdırdığı için 35 yıla mahkum edilen Chelsea Manning’de var. Manning, bu af sayesinde 17 Mayıs’ta serbest kalmış olacak. Bu aftan yararlanamayan Edward Snowden için (iyi?) haber Rusya’dan geldi: Kendisinin oturma izni 3 yıl daha uzatıldı. Bir sonraki sene -isterse- vatandaşlık için de başvurmaya hak kazanacak.

İsrailli bir askeri yönetici, düzinelerce İsrail askerinin telefonuna, internette genç ve güzel bir kadın taklidi yapan Hamas militanları tarafından virüs bulaştırıldığını açıkladı. Facebook üzerinden, cezbedici fotoğraflar kullanılarak açılan sahte hesaplarla İsrailli askerleri ağına düşüren Hamas üyeleri askerlerle uzun uzun sohbet etti. Bu askerler konuştukları sahte kişilere güvenerek telefonlarına virüslü uygulamaları indirdi. Telefonun Hamas tarafından kontrol edilmesini sağlayan bu uygulamalar İsrail askeriyesi hakkında bilgi edinmek için kullanıldı.

Ukrayna enerji sağlayıcısı Ukrenergo yaptığı açıklamaya göre, 17-18 Aralık’ta Kiev’de yaşanan elektrik kesintisinin siber saldırı sebebiyle olduğunu ve konunun araştırılması için uzmanların görevlendirildiğini söyledi. Saldırılar, hacker’ların ülkede ısınma ve aydınlanma amacıyla milyonlarca evde kullanılan kritik enerji sistemlerini durdurmak için yaptığı ilk hazırlıklar olarak görülüyor.

Küresel ölçekte elektronik aletlerin satışı son on yılda hızla artarken eski akıllı telefon, kamera ve bilgisayarların oluşturduğu elektronik atıkların miktarında da ciddi bir artış yaşandı. E-atık olarak adlandırılan bu sorun yalnızca çevresel bir felaket değil, aynı zamanda insan sağlığı için de bir tehdit oluşturuyor çünkü uygun şekilde geri dönüştürülmeyen atıklar zehirli maddelerin yayılmasına sebep olabiliyor. Birleşmiş Milletler Üniversitesi bununla ilgili bir rapor yayınladı. Tablo pek iç açıcı değil.

Büyük hali için tıklayın.

Sağlık hizmetleri geliştiren [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]San Francisco merkezli Forward, doktor ziyaretlerini yeni bir deneyime dönüştürüyor.[/inlinetweet] Aylık 149 Dolar ödeyerek istediğiniz sıklıkta doktora gitmenize olanak sağlayan proje, akıllı telefon uygulamaları ve giyilebilir akıllı ürünlerle, doktor ofisi dışında da sağlığınızın kontrol altında olmasını sağlıyor. Dolayısıyla, 3 bin 500 metrekarelik ‘Apple Store’vari tesisin tanıtım bültenlerinde ‘fütüristik’ kelimesine vurgu yapılıyor.

Lstn AI isimli uygulama yapay zeka ile derleyip özetlediği haberleri insani bir sesle okuyor. Reklam ve saçma şarkı-türkülerle bezeli sabah radyo haberlerinden iyidir (değil mi?). Aşağıda bir kesitini dinleyebilirsiniz (elbette İngilizce).

https://soundcloud.com/user-808359716

Creative Minds, WordPress ve (benzeri ‘kur-çalıştır’ mantığına dayanan e-ticaret çözümü) Magneto tabanlı siteler için yaratıcı eklentiler ve uzantılar sunan bir platform. 70’den fazla eklentiye sahip olan sitede zaman zaman ücretsiz olanlarına da rastlamak mümkün.

Workhard Anywhere evde (daha doğrusu ofis dışında) çalışanlar için ilaç gibi bir uygulama. Evde bunalanlardansanız etrafınızda bulunan en ideal çalışma mekanlarını sizin için derliyor. Kafelerin bağlantı hızı, rahatlık durumu gibi özelliklerini görebildiğiniz uygulama (şimdilik sadece) App Store’da ‘friğlensırları’ bekliyor (bir küçük latte ile Starbucks’ta gün devirmek de bir yere kadar!).

Beamium sunum, dosya ve slaytlarınızı web tarayıcınız üstünden paylaşmanıza olanak sağlıyor. Akıllı telefon, tablet ve PC gibi farklı cihazlarda kullanılabileceğiniz gayet işlevsel bir çözüm.

https://www.youtube.com/watch?v=FDO2PtiYKaM

astronaut.io, Youtube’un en az izlenilen videolarını derleyip periyodik bir şekilde yayınlıyor. Pek ilgi çekmeyen veya hiç takipçisi olmayan bu ‘boynu bükük içerikler’ astronaut’un kullanıcıları dışında neredeyse kimse tarafından görüntülenmiyor.

Sky Torrents, reklamsız ve mahremiyet odaklı bir bittorrent arama motoru. Hala geliştirme aşamasındaki proje kullanıcılarını takip etmiyor ve çerez kullanmıyor.

Yazılım Mühendisi Rick Giuly’nin kurucusu olduğu RunMyRobot için ‘insanların ürettiği hareketli robotlarını sergileme ve meraklılarıyla paylaşma şekli’ denilebilir. Bu platformda şimdilik yedi tane robotu web tarayıcınız üstünden kontrol etme şansınız var. Ayrıca kendi robotunuzu da paylaşabileceğiniz RunMyRobot’ta her saat aktif olan en az birkaç robot bulunuyor. Denemeden geçmeyin.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği