Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni teknolojiler bankacılığın fiziksel uygulamalarını dijital ortama taşıyarak daha hızlı ve daha güvenli hizmet sunmayı amaçlıyor. Bitcoin, blok zinciri ya da yapay zekalı müşteri hizmetleri gibi çok bilinen teknolojilerin yanı sıra çok bilinmeyen ancak yakında yaygınlaşması beklenen bazı teknolojiler de mevcut. Bunların en dikkat çekenleri: dijital CVV kodları bulunan kredi kartları, dijital cüzdanlar, giyilebilir ödeme cihazları, kasasız süpermarketler, kredi kartı kullanmayan ve mobil ATM’ler.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mastercard 2KUZE isimli mobil platformunu Kenya’da piyasaya sürdü.[/inlinetweet] M-pesa gibi bir tür mobil para platformu olan 2KUZE Kenyalı çiftçiler, alıcılar ve Doğu Afrika’daki bankalar arasındaki iletişimi sağlayacak. Ayrıca uygulama tüketicilerin nakit, mobil para ya da banka transferi ödemelerini telefon üzerinden yapmasını olanaklı kılıyor.

Google, kullanıcılarının sadece sesleriyle ödeme yapmalarına olanak sağlayarak Google Assistant’ı olduğundan daha kullanışlı bir hale getirmeyi amaçlıyor. Yeni işlevin güzelliklerinden biri hangi cihazlarınıza erişim izni vereceğinize karar verebilecek olmanız. Google App’in güncellenmiş beta sürümüne eklendiği söylenen bu özelliğin kullanıcı ile buluşması an meselesi gibi görünüyor.

Dijital para birimi Bitcoin’in finansal hizmetlerde kullanılmasıyla adını sıkça duymaya başladığımız güvenli bir veritabanı olan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]blok zincirini kullanan bankaların milyarlarca dolar tasarruf edeceği düşünülüyor.[/inlinetweet] ABD’li finansal danışmanlık firması McLagan’nin yaptığı araştırmaya göre, blok zinciri kullanan bankalar yıllık maliyetlerinden 8 ile 12 milyar Dolar arasında tasarruf edebilir. Bu bilgiye bankadan alınan ayrıntılı maliyet verilerinin analizi sonucunda ulaşılmış.

Deutsche Bank denetim standartlarını geliştirmek amacıyla çalışanlarının şirket tarafından verilen telefonlarla kısa mesaj, Google Talk, iMessage ya da WhatsApp benzeri uygulamalar üzerinden haberleşmesini yasakladı. Mesajların e-postalar gibi arşivlenemediği öne sürülürken, yeni kural çalışanların iş amacıyla kullandıkları kişisel telefonlarını da kapsıyor. Bloomberg’in verdiği rakamlara göre, 2008’den beri yaklaşık 13,9 milyar Dolar cezaya çarptırılan banka, 2012 yılında İngiltere Finansal Düzenleme Kurumu‘nun (FCA) muhafaza etmesi gerektiğini belirttiği 492 telefon kaydının silinmesiyle de zor zamanlar yaşamıştı.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği