Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Yeni yılın ilk saatlerinin kutlanmakta olduğu sırada Reina’ya silahlı terör saldırısı düzenleyen Özbek asıllı terörist Abdülgadir Masharipov Esenyurt’taki lüks bir sitede yakalandı. Polisleri görünce yatağın yanına saklanmaya çalışan IŞİD’li terörist arbedeye sebep oldu. Evde 197 bin Dolar, iki drone,  tabanca ve birçok SIM kart ele geçirildi. Ayrıca kendisi haricinde evde bulunan 3’ü kadın 4 kişi de gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturmada teröristin Ocak 2016’da ülkeye giriş yaptığı, asıl hedefinin Taksim olduğu ve ‘yaptığından pişmanlık duymadığını’ söylediği ifade edildi. Teröristin saldırıdan sonra eve dönüp 4 yaşındaki oğlunu alarak kayıplara karıştığı bildirilmişti. Ancak operasyon sonrasında Masharipov’un oğlunu ‘ayak bağı olmaması için’ başka bir teröriste emanet ettiği anlaşıldı. Masharipov’un yakalanışının ardından paylaşılan görüntüleri de işkence yapıldığı iddialarıyla ayrı bir tartışmayı tetikledi (iddialar arasında yakalandığı apartman sakinleri tarafından dövüldüğü de var).

Terör örgütü IŞİD, yeni saldırı metodu olarak ‘drone’ları (insansız hava aracı) kullanmaya başladı. Irak Güvenlik Güçleri bomba bağlanmış bir drone ile gerçekleştirilen saldırıyı ABD’li yetkililerle paylaştığında aracın şu an satışta olan ticari bir model olduğu ortaya çıktı. Bu drone şimdilik sadece bomba bıraksa da ileride kimyasal saldırı gerçekleştirme riski taşıyor. Paralel bir konu Dünya Ekonomik Forumu‘ndaki bir oturumda da tartışıldı. Avrupa Polis Ofisi’nin (Europol) başındaki Rob Wainwright, dijitalleşmenin en çok teröristlere yaradığını söyledi. Teröre karşı ülkelerin beraber çalışması gerektiğini belirten Wainwright, teröristlerin neyi nasıl yapacaklarını teknoloji sayesinde öğrendiği belirtti.

Donald Trump, dün düzenlenen törenle ABD başkanlığını önceki Başkan Barack Obama’dan resmi olarak devraldı. Obama’nın kullandığı @POTUS (President of the United States) hesabı ve eşi Michelle Obama tarafından kullanılan @FLOTUS (First Lady of the United States) hesabı da Donald Trump ve eşi Melania Trump’a devredildi. Trump bir yandan kendi Twitter hesabı @realDonaldTrump‘ı da kullanmaya devam ediyor.

ABD Donanması’nda Yüzbaşı rütbesiyle görev yapmış olan Astronot Eugene Cernan 16 Ocak günü hayata veda etti. Cernan, Ay’da ayak izlerini bırakan son insan olmasının yanı sıra ‘uzayda yürüyen ikinci Amerikalı’ unvanına da sahipti.

Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg, iki yıl önce 100 milyon Dolara Hawai’de bulunan Kauai Adası‘ndan bir arazi satın almıştı. Şimdiyse Zuckerberg’in kendi arazisi içinde bulunan yerel halkın topraklarına göz diktiği söyleniyor. Araziye tamamen sahip olabilmek için dava açan Zuckerberg, ada sakinlerini iyi niyetli olduğuna inandırmak istese de kullandığı yöntemle zalim bir toprak ağasını andırıyor.

Fransa, 2017’de yapılacak olan başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde, ülkedeki girişimleri desteklemek amacıyla yeni bir vize programı açıkladı. Teknoloji alanında yetenekli yabancı girişimcileri ülkeye çekmek ve ülkedeki girişimlerin yabancı eleman istihdam etmesini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan ‘Fransız Teknoloji Vizesi‘ dört yıl boyunca kullanılabiliyor. Vize programı, önceki yıllarda hazırlanan diğer düzenlemelerle birlikte yabancı girişimcilere, çalışanlara ve yatırımcılara yardımcı oluyor.

Dünya ekonomileri genişlemiş olsa da gelirlerin büyük kısmı hala bir avuç zenginin elinde toplanıyor. Yeni açıklanan araştırma sonuçlarına göre dünyanın en zengin 8 (sekiz) kişisinin serveti, dünyanın en fakir 3,6 milyar kişisinin toplam servetinden daha daha fazla. Oxfam tarafından hazırlanan rapor bu hafta İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu‘nda sunuldu. Raporda ekonominin işleyişinin gözden geçirilmesi gerektiği ve gelir adaletsizliğinin sorgulanması gerektiği vurgulanıyor.

Son günlerin (palmiye yağından sonra) en hararetli konularından biri ünlü İngiliz Şef Jamie Oliver’ın McDonald’s aleyhine açtığı davayı kazanmasıydı. Aslında konuyla ilgili Oliver tarafından açılmış bir dava yok ancak Oliver’ın programlarında McDonald’s’ın kullandığı teknikleri yoğun olarak eleştirmişti. McDonald’s ise bu yayınların ardından (2012’de) iddiaya konu olan amonyum hidroksit içeren Pink Slime (Pembe Balçık) adlı tekniği bırakmıştı. ‘Palmiye yağı’ meselesi ise apayrı bir derya

İngiliz Şef Jamie Oliver.

CIA bir dönem devlet sırrı olarak saklanan, yaklaşık 12 milyon sayfalık veriyi internet üzerinden erişilebilir hale getirdi. Böylece internet bağlantısı olan herkes, 50 yıl boyunca toplanmış istihbarat raporlarını, brifingleri ve gizli belgeleri okuyabilecek. Veri tabanında ABD’nin Fidel Castro‘ya düzenlemeyi planladığı suikaste dair tartışmalar, Nazi savaş suçlarının detayları, UFO görüntüleri ve Stargate Projesi adında insanlar arası bir telepatik iletişim araştırması da bulunuyor. Eskiden sadece ABD Ulusal Arşivleri‘ndeki dört bilgisayar üzerinden görüntülenebilen belgeleri halka açma çalışmaları uzun süredir devam ediyordu.

Bir kereye mahsus olmak üzere üretilen ve sahneye ilk olarak 1955’te Turin Auto Show’da çıkan türbin motorlu Gilda Streamline X, otomotiv tarihindeki en etkili tasarım ve inovatif altyapılı araçlardan biri olarak anılıyor. Efsanevi İtalyan tasarımcı Giovanni Savonuzzi tarafından Chrysler için tasarlanan ve hala tamamen çalışır durumda olan ‘Gilda’ açık artırmaya çıktı. Uçaklarda kullanılan türbin motoruyla çalışan GSX tasarımıyla da dönemin Amerikan araçlarının evriminde belirleyici olmuştu.

Japonya’da şu an emeklilik yaşı 65. Ancak ülkede 65 yaşın üzerindekilerin oranı yüzde 25’in üzerine çıkınca ‘yaşlı’ olarak tanımlanan vatandaşların durumu yeniden değerlendirmeye alındı. Ülkede artık yaşlılık sınırının 75’e çıkarılması tartışılıyor. 65 yaş üstü çalışanların ülkedeki iş gücünün yüzde 11’ini oluşturduğu düşünüldüğünde artık bu yaşta emekli olmanın gerekli olmadığı ifade ediliyor. Dünyanın en uzun ortalama ömrüne (83,7 yıl) sahip olmak kolay değil. Bir cezası olmalıydı mutlaka! (Sizi Japonya’nın 70 yaş ve üstü teyzelerinden oluşan ‘ponpon kızlar’ gösterisiyle başbaşa bırakıyoruz).

Hollandalı organik meyve ve sebze tedarikçisi Nature & More ve İsveçli süpermarket zinciri ICA, meyve ve sebzelerin üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için kolları sıvadı. Ürünlerini lazerle yakarak işaretlemeyi planlayan market, bu şekilde plastik ve enerjiden oldukça tasarruf edecek. Bazı marketlerde Hindistan cevizi gibi etiketlemesi zor ürünler için bir süredir bu teknoloji kullanılıyordu.

Toto, Panasonic ve Toshiba gibi firmaların oluşturduğu Japonya Hijyenik Ekipman Üreticileri Derneği, Japonya’daki tuvaletlerde bulunan kontrol panellerinin açıklamalarını standartlaştırma kararı aldı. Kapağı kaldırma, kurutma, büyük ve küçük sifona basma gibi talimatları anlatan sekiz yeni logoyla bu işi çözen birlik, 2020 Tokyo Olimpiyatları‘na gelecek turistlerin tuvalet sorununu kökünden halletmeyi hedefliyor. Hayatta işte böyle dertler de var.

Anlaşmanın ardından temsilcilerin haklı gururu yüzlerinden okunuyordu.

Siz unutmuş olabilirsiniz ancak ‘kalem-kağıtla not tutmak’ diye bir şey -hala- var. Üstelik epey de işe yarıyor. Fakat mesele nasıl tutulacağı. ‘Teknoloji çağında analog sistem’ mottolu Bullet Journal, kendi ajanda ve yapılacaklar listemizi oluşturmak için harika bir tekniğe sahip. Detayları için aşağıdaki videoyu izlemeniz yeterli. Dahice!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği