Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Codepen 2016 boyu hayata geçirilen en başarılı 100 web tasarımını oylatıyor. Bu oylama aynı zamanda önyüz tasarımcıları için 100 adet ilham kaynağı demek oluyor. Çünkü başvurular kodlarıyla birlikte kullanıcılara sunuluyor. Muhteşem örneklerle bezeli bir cevher.

Araştırma Görevlisi James Novak’in doktora çalışmasının bir parçası olan Robot Picasso, bozulan bir 3D yazıcının kendisi tarafından onarılmasıyla ile ortaya çıkmış bir makine. Kalem ve özel bir tutacakla ressama dönüştürülen robot, gösterdiğiniz bir fotoğraftan esinlenerek size kübist çizimler yapıyor (ve Kickstarter’dan bağış topluyor).

Orbit-Wheel, iki ayağa ‘takılan’ yeni nesil bir kaykay türü. Ayağınızın etrafında bulunan bir bandın içindeki teker ve bilek hareketleriniz sayesinde hareket eden kaykay, ülkemizde de satışta. Hatta sizi yarı yolda bırakma garantisi olan Çin yapımı versiyonlarına da rastlamak mümkün.

https://www.youtube.com/watch?v=xJWFaKiMG5o

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, 3 boyutlu yazıcıyla üretildikten sonra üzerinde değişiklikler yapılabilen bir metot üzerine çalışıyor. Normal şartlarda 3 boyutlu bir yazıcıdan çıkan bir parçanın polimerleri donar ve üzerinde oynama yapmak oldukça zordur ama bu sistemle mavi LED ışığına maruz kalan malzemenin formunun değişmesi mümkün hale geliyor.

Fransa merkezli uçak üreticisi Airbus, 2017’nin sonuna kadar pilotsuz (self-piloted) bir uçan otomobil prototipini test etmeye hazırlanıyor. Hem trafik sorununu hem de şehirlerin altyapı masraflarını azaltmayı planlayan proje aslında insanlığın bitmeyen hayali olan uçan otomobillerin başlangıcı olabilir.

Zirai görevlerin çoğu otomatikleşmiş olsa da yapılacak hasatlar için hala insan gücüne ihtiyaç var. En azından bu habere kadar vardı. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]AB destekli bir proje olan CROPS, olmuş biberleri tanıyıp toplayan bir robot üretti.[/inlinetweet] Raylı bir sistem üzerinde hareket eden robot, üzerindeki kameralar sayesinde biberi bulup rengine göre olgunluğunu analiz ederek hasadı topluyor. Araştırmacılar yıllardır salatalık ve domates toplayan robotlar üzerinde çalışıyor ama tatlı biber Avrupa’da en çok üretilen sebzelerden bir olduğu için bu proje oldukça önemli.

Kararmaması için genetiği değiştirilmiş ilk elmalar Şubat ayında ABD’de satışa sunulacak. Dilimlenmiş şekilde satılacak elmaların özelliği kesildiği, ezildiği ya da ısırıldığı halde kararmayacak olmaları.

Zera Food Recycler, ev mutfakları için tasarlanmış bir besin geri dönüştürücüsü. Yemek artıklarını bahçe kullanımı için gübreye dönüştüren cihaz ortalama bir Amerikan ailesinin haftalık ev çöpü temel alınarak hazırlanmış. Şık ve portatif tasarımıyla Zera, Indiegogo’da kendine fon topluyor (999 Dolar).

Bellus3D yüz kamerası akıllı telefon ya da tablete takılarak üç boyutlu yüz modellemesi yapabilen bir tarayıcı. Destekleyen oyunlarda kendi yüzünüzü kullanabilmenizi ve yüzünüzün üç boyutlu baskısını alabilmenizi sağlayan ürün, medikal ve kozmetik ameliyatlarda da kullanılabilir.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft da katlanabilir ekranlı telefon için bir patent aldı.[/inlinetweet] Firma yakında piyasaya sürmeyi planladığı Surface Phone kodlu yeni cihazda bu tasarımı kullanabilir. MSPowerUser tarafından ortaya çıkarılan patent hem akıllı telefon hem de tablet olarak kullanılabilen 2’si 1 arada tasarımı gösteriyor.

Kendinizi, ışık hızında ateş eden lazer silahlarına karşı nasıl korursunuz? BAE Savunma Sistemleri’nin bir çözümü var: Lazerle Geliştirilmiş Atmosferik Lens (LDAL) teknolojisi. Adından da anlaşılacağı gibi bu teknoloji, lazerleri kullanarak atmosferi geçici bir süreliğine iyonize ederek lens benzeri bir yapı oluşturuyor. Eğer bir lazer saldırısı gerçekleşirse yapmanız gereken tek şey lazerlerle etrafınızdaki atmosferi yansıtıcı bir kalkana dönüştürmek. Bu teknoloji sizi hem hava saldırılarından hem de karadan gelecek ölümcül darbelerden koruyabiliyor. Bilimsel olarak elverişli olan bu yöntemin önümüzdeki 50 yıl içinde hayata geçirilebileceği düşünülüyor.

Stockholm Kraliyet Enstitüsü öğrencileri, yüksek sesle müzik dinleyen şoförlerin ambulansları fark etmelerini sağlayacak bir uygulamayı test etmeye hazırlanıyor. Ambulansların trafikteki araçların radyolarına sızmasını sağlayan EVAM isimli sistem o sırada araçtaki yayını kesip sesli uyarı yapılabilmesini sağlıyor.

Araç paylaşım şirketi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lyft’in kurucuları, üçten az yolcuyla kalabalık yollara giren araçların cezalandırılmasını talep etti.[/inlinetweet] John Zimmer ve Logan Green, trafik sıkışıklığının yaşandığı yolların belirlenmesini ve bu yollara az yolcuyla giren araçların ücret ödemesini öneriyor. Böylece hem trafikteki araç sayısının azalacağı hem de elde edilen gelirlerle altyapıya yatırım yapılabileceği ifade edildi. İkili bu sistemin Lyft gibi araç paylaşım sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışacağını da belirtiyor.

Teknoloji odaklı akıllı bisikletler üreten Çinli SpeedX’in yeni modeli Unicorn, Kickstarter’da fon topluyor. 20 saatten fazla dayanan pili ve güneş ışığında görüntü kaybı yaşamayan dokunmatik ekranı sayesinde hava durumu, GPS, hız ve kalori sayacı gibi özelliklerin takibini kolaylaştırıyor. Ayrıca Wi-Fi ve Bluetooth bağlantıları da olan SpeedX Unicorn’un yıl sonunda yollarda olması planlanıyor (2.999 Dolar).

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği