Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Gartner tarafından yapılan araştırmanın ön sonuçlarına göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]dünya çapında bilgisayar (PC) satışlarında 2012 yılından bu yana düzenli bir gerileme var.[/inlinetweet] 2016’nın son çeyreğinde 72,6 milyon bilgisayar satılsa da bir önceki yılın son çeyreğine göre yüzde 3,7’lik bir düşüş yaşanmış. Bu düşüşün sebepleri arasında akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sonucunda bilgisayarların kullanım ömrünün uzamış olması yer alıyor. Raporun dikkat çeken diğer noktaları da burada.

Aylık bilişim teknolojisi dergisi InfoWorld‘un editörlerinden Peter Wayner bilgisayar programcılığının geleceğine dair çeşitli tahminlerde bulundu. Wayner’a göre her geçen gün yeni teknolojilerle daha da karmaşık hale gelen bilgisayar ve internet dünyasını tahmin etmek çok daha zorlaşıyor. Örneğin; Wayner yakın gelecekte Moore Yasası‘nın bulut teknolojilerince aşılmasını, şeylerin internetinin daha da büyük bir sorun haline gelmesini ve konsolların bilgisayarların yerini almasını bekliyor. Elbette tahminler bu kadarla da kalmıyor.

Android’in Yaratıcısı Andy Rubin, yeni kurduğu şirketi Essential’da yapay zeka destekli üst düzey bir akıllı telefon geliştiriyor. Cep telefonları için ‘bilgisayar işletim yazılımı’ ve akıllı cihazlar üzerine odaklanan şirketin, yeni telefonu bu yılın ortalarına doğru piyasaya sürmeyi hedeflediği söyleniyor.

Samsung‘un Güney Kore yönetimini kendi tarafına çekmek için rüşvet verdiği iddiaları sebebiyle, Güney Koreli bir Savcı şirketin Başkan Yardımcısı (ve veliahtı) Lee Jae-yong’un tutuklanmasını talep etti. Tüm ülkeyi saran dava kapsamında Başkan Park Geun-hye şu anda görevi kötüye kullandığı sebebiyle yönetimden uzaklaştırılmış durumda. Başkanın bir arkadaşı aracılığıyla, kar amacı gütmeyen vakıfları kullanarak rüşvet aldığı belirtiliyor. Seul mahkemesi eğer Lee Jae-yong’un tutuklanmasına karar verseydi Başkan Park’ın suçu da kabul edilmiş olacaktı. Ancak mahkeme Jae-yong’un tutuklanmasına gerek olmadığına karar verdi.

Samsung Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong

Önümüzdeki Mart ayında, Tokyo’nun simgelerinden biri olarak Ginza’da yer alan Sony binası tamamen yıkılacak ve yerine halka açık bir park yapılacak. Çok aşamalı ilerleyecek olan ‘Ginza Sony Park Project’in basamaklarından biri de; şirket tarihinin, çalışmalarının ve sayısız ürününün hatırlanmasını sağlayacak, Sony’nin Japonya’da teknoloji ve topluma olan etkilerini gözler önüne serecek olan retrospektif (dünden bugüne) bir sergi.

Sony’nin ilk ürünü: pilav pişirme makinası.

IBM ve Microsoft CEO’ları Dünya Ekonomik Forumu’ndaki bir açık oturumda buluştu. Son birkaç yıldır hararetle tartışılan yapay zeka konusuna değinilen açık oturumun ortak fikri, yapay zekanın insanların işlerini ellerinden almayacağı aksine iş performansını artırmada bizlere yardımcı olacağı yönünde.

Carnegie Mellon Üniversitesi Profesörü Tuomas Sandholm ve ekibi tarafından geliştirilen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yapay zeka Libratus, insanlara karşı poker oynadığı turnuvayı önde götürüyor.[/inlinetweet] Üçte biri geride kalan 20 günlük turnuvada, Jason Les, Dong Kim, Daniel McAulay ve Jimmy Chou gibi profesyonel poker oyuncularına karşı mücadele eden Libratus şu anda ilk sırada. Rakiplerinin hamlelerini inceleyerek öğrenen yapay zekanın turnuvanın sonlarına doğru daha yüksek bir performans göstermesi bekleniyor. Geçmişte Libratus’un öncüsü olan Claudico adlı yapay zeka katıldığı turnuvada sondan birinci olmuştu. Libratus şimdi atasının öcünü alıyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendis Theodore Berger, bir bellek protezi üzerinde çalışıyor. Fareler ve maymunlar üzerinde denenen cihaz, hatıra oluşturmak için beyni elektrikle uyarıp beyinde bulunan hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan hipokampus denilen bölgeyi taklit ediyor. Bu teknoloji şimdi insanlar üzerinde denenmek için test ediliyor. Kısacası bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in “We can remember it for you wholesale” hikayesinden esinlenilerek yapılan Total Recall, yakın gelecekte gerçeğe dönüşebilir.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hızyuvar teknolojisi Avrupa’da yaşama geçirilecek.[/inlinetweet] Bunun için Hyperloop One tarafından 35 finalistin seçildiği bir yarışma düzenlendi ve çalışmanın gelecek ay üç bölgede başlayıp, beş yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor. 2003 yılında Yazar Mark Ovenden tarafından oluşturulan küresel metro haritası da muhtemel rotaları işaret ediyor. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti arasındaki hat için imzalar atılıp çalışmalara başlandı bile.

Brown Üniversitesi‘nin yaptığı çalışmanın sonucunda hızlı konuşanlarla yavaş konuşanların arasında hiçbir farkın olmadığı; her iki durumda da karşı tarafa eşit bilgi aktarımı yapıldığıyla ilgili teori doğrulandı. Hızlı konuşanların daha sıradan cümleler kurduklarını, yavaş konuşanlarınsa daha nadir kullanılan, karmaşık cümleler kurduğu ifade edilirken, yapılan bu çalışmanın insanların konuşmalarını hazırlama biçimine yardımcı olabileceği notu düşüldü. Raporda cinsiyet gibi başka kriterler de var.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Üç ebeveynli ikinci bebek Ukrayna’da dünyaya geldi.[/inlinetweet] Anneden geçebilecek genetik sağlık sorunlarını engellemek amacıyla geliştirilen üç kişiyle yapılan tüp bebek tedavisi bu kez kısır bir çift üzerinde uygulandı. Daha önceki tedaviden farklı olarak önce anne adayının yumurtasını partnerinin spermiyle döllenip, bağışçıdan alınan yumurtaya transfer edildi.

Şeker, dopamin reseptörlerini uyararak beynimizin ödül mekanizmasını alkol ve nikotin benzeri narkotiklerle aynı şekilde harekete geçirir. Bu yüzden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bazı araştırmacılar şekerin uyuşturucu olduğunu iddia ediyor.[/inlinetweet] Bedenimiz; ama özellikle de beynimiz belli bir miktar şekere ihtiyaç duyuyor ancak fazla şeker tüketiminin hayati tehlikesi olan birtakım hastalıkların ardındaki ana sebep. Bu konuyla ilgili bir kitap ve video tavsiyemiz var.

Cuma günü ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Eylül ayında Hindistan’dan ABD’nin Nevada eyaletine dönen 70’li yaşlardaki bir kadın bilinen bütün antibiyotiklere direnç gösteren bir ‘süper bakteri‘den ötürü öldü. Analizler sonucu bakteride NDM-1 adıyla bilinen ve antibiyotik direnci sağlayan bir gen bulundu. Yani bakterinin ‘süperliği’, antibiyotik direncinden geliyor. 

Yeni yapılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir araştırmada, yapay zekanın kalp rahatsızlığı olan bireylerin ne zaman öleceğini tahmin edebildiği görüldü.[/inlinetweet] Yazılım kan testlerini analiz etmeyi ve kalp atışını takip etmeyi öğrendi. Böylece toplanan verilerle kalbin ne zaman duracağı tahmin edilebiliyor. Yazılımı akciğer hipertansiyonu olan hastaların verileri ile deneyen doktorlar, hangi hastanın durumunun ağırlaştığını, kime ilaç tedavisi kime organ nakli gerektiğini yapay zeka sayesinde belirleyebiliyor. Tutarlılık oranıysa yüzde 80!

Otomatik sperm analizi konusunda standart olarak kabul edilen ve 20 senedir tüketici seviyesinde sperm analiz ürünleri geliştiren Medical Electronic Systems (MES) akıllı telefonlar ile sperm testi yapılmasını sağlayan ürünleri YO Home Test’i duyurdu. Erkeğin doğurganlık durumunu, diğer testlerin aksine videolu bir sunumla anlatan YO, şu anda ön sipariş sürecinde. Herkes kendi telefonunu kullanırsa iyi olur.

Her yıl 96 milyon kişiye bulaşan ve çoğunluğu çocuk 20 bin kişinin ölümüne sebep olan Deng humması, sivrisineklerin hastalıklı insanların kanını emdikten sonra sağlıklı insanları da sokması sonucu bulaşıyor. Bu döngüyü kırmak isteyen bilimciler sivrisinekleri laboratuvar ortamında enfeksiyona bağışıklı hale getirdi. Genetiği değiştirilerek hastalığa karşı bağışıklık kazanan sinekler böylece hastalığı bulaştıramıyor.

ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri tarafından yapılan yeni bir çalışmada, esrar üzerine 1999 yılından bu yana yapılmış 10 binin üzerinde bilimsel araştırma incelendi. İnceleme sonucunda bilimin esrar kullanımı konusunda ulaştığı olumlu ve olumsuz sonuçlar listelendi.

ABD’li Doktor Jesse Karmazin, yaşlı insanların damarlarına genç insanların kanını enjekte etmemiz halinde vücudun gençleşeceğine inanıyor. Bu işlem için 8 bin Dolar isteyen Karmazin, yaşları 16 ila 25 arasında değişen insanlardan alınan kanları yaşlılara aktarıyor. Diğer bilimciler bu işlemin tıbbi açıdan herhangi bir katkısının olduğunun kanıtlanmadığını belirtse de Karmazin şimdiden 30 kişiye hizmet verdiğini ve olumlu etkiler görüldüğünü söylüyor.

ABD’li uzay taşımacılığı şirketi Space X, Kaliforniya’da bulunan Vandenberg hava üssünden yeni bir Falcon 9 roketini başarıyla yolladı. Daha önceki patlama yüzünden temkinli davranan şirket, roketlerinin başarılı bir şekilde yörüngeye oturduğu bildirildi.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği