Haftanın Özeti: 117

16 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

İKSV, Türkiye’de öğrenim gören 18-25 yaş arası 1.000 üniversite öğrencisine İKSV Kültür Sanat Kart’ı hediye edecek. İKSV’nin düzenlediği tüm etkinliklerde yıl sonuna kadar kullanılabilecek kartın amacı öğrencilerin kültür-sanat etkinliklerine erişimini artırmak.

Uluslararası Manzara Fotoğrafçılığı Ödülleri açıklandı. Birincilik ödülüne ABD’li Doğa Fotoğrafçısı Alex Noriega‘nın, ikincilik ödülünü de Avustralyalı Kath Salie‘ye layık görüldüğü yarışmanın kataloğu ise yakında e-kitap olarak meraklılarına sunulacak.

Salvador Dali, Muhammed Ali, Albert Einstein gibi isimlerin en popüler fotoğraflarının sahibi ABD’li Portre Fotoğrafçısı Philippe Halsman, 1940-1960 yılları arasına damgasını vuran bir sanatçı. Bir dönem portre çekmekten vazgeçen Halsman, ünlü isimleri zıplarken fotoğraflamaya başlayarak oldukça ilginç bir arşiv oluşturdu. Zıplayan modeller arasında 37. ABD Başkanı Richard Nixon’dan Oyuncu Audrey Hepburn‘e kadar birçok isim var.

Filmlerin ve ünlülerin metinlerini kelime kullanımı, dile yatkınlık, samimiyet gibi kriterlere göre detaylıca inceleyen Youtube kanalı Nerdwrite1, bu kez ABD’li ünlü Komedyen Louis C.K.’nin esprilerini masaya yatırıyor. Giriş, gelişme ve sonuç ekseninde bir esprinin mimarisi…

Geçtiğimiz sene Ocak ayında kaybettiğimiz ünlü Müzisyen David Bowie‘nin BBC ile 1999 yılında yaptığı bir röportaj yayınlandı. İngiliz Gazeteci ve Sunucu Jeremy Paxman ile internetin etkisi üzerine konuşan Bowie, interneti ‘uzaydan gelen bir yaşam formu’na benzetip, “yeni yüzyılın dinleyici ve sağlayıcılar (müzisyen, yapımcı vb.) arasındaki gri alan hakkında olacağını” söylüyor. Zamanının oldukça ötesinde, hayret verici derecede tutarlı tespit ve öngörülerle bezeli bir röportaj.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Netflix, 2016 yılını 93,8 milyon aboneyle kapatarak beklediğinin üzerinde bir kazanç sağladığını açıkladı.[/inlinetweet] Başarının ardındaki aslan payını, şirketin ABD dışındaki genişlemesi oluşturuyor. Mevcut abonelerin yüzde 47’sini ABD dışında ikamet ediyor.

Hollywood’un ödül sezonunun başlamasıyla [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bu yılın Oscar adayı filmleri illegal bir şekilde indirme sitelerinde yer almaya başladı.[/inlinetweet] Oscar, BAFTA ve Altın Küre gibi ödül törenlerinde jürilere gönderilen filmlerin kopyaları geçtiğimiz yıllardaki gibi korsana yenik düştü. Arrival, Moonlight, La La Land gibi bu yılın iddialı yapımları da bu sızıntıdan etkilenen filmler arasında.

Midia araştırma şirketinin raporuna göre 2016 yılı sonuna geldiğimizde 100,4 milyon kişi müziği paralı abonelikler üzerinden dinlemeye başladı. Tahminlere göre bu rakamın yaklaşık 43 milyonunu Spotify, 20,9 milyonunu Apple Music abonelikleri, geri kalanını da diğer benzer hizmetler oluşturuyor.

Lasse Korsgaard ve Andreas Refsgaard‘ın projesi olan nesne algılama algoritması Støj’a Martin Scorsese’nin Wolf of Wall Street adlı filminin fragmanı izletilmiş. Algıladığı nesnelerin dışında kalan görüntüleri göstermeyebilen algoritma başka bir kullanım senaryosunda filmleri sansürlemek (ya da yerel gösterimlere göre farklılaşan ürün yerleştirmeler) için de kullanılabilir.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • şeker ve güç kitabını birkaç ay önce Kadıköy de bir sahafta şans eseri buldum.Bu kitabın baskısı yok.

  • Acilen bullet journal app ihtiyacı doğdu :) basit ve kulanımı kolay bir anımsatıcılar modulu. *(priority )olanları anımsatıcılarda tutsun, ünlem olanları pinned tweet gibi üstte, eye işaretlileri de pinned tweet gibi en altta göstersin. “o” etkinlikleri anımsatıcılarda tutmakla birlikte otomatik olarak takvime de atsın, “-” notları da tabi ki notlara atsın…vs

    O kadar çok not tutma fikri, uygulaması var ki, hepsi yardımcı gibi görünmekle birlikte ben uyandırdığı etki yılgınlık ve karışıklık. Hiçbirisi beni henüz sizin gibi düzenli ve işlevsel not tutmaya yönlendiremedi.

    Bunun en önemli sebebi henüz zihnimde temel mimariyi oluşturamadığım için temel klasörlemeyi ve ayrımları yapamıyor olmam. Fakat bullet journal ilk defa mimarinin oluşumu ile ilgili sağlıklı bir fikir verdi. Umarım gerisi gelir

    Bu arada, yıllar önce evernote yazınızdan sonra bir denenem olmuştu fakat yine başarılı olamamıştım maalesef. Bugün tekrar dönüp altındaki yorumları okuduğumda benimle aynı dertten muzdarip bir çok kişi yorum gördüm. Sanıyorum bu iş için ayrı bir yetenek gerekiyor. Ayrıca kindle vb cihazlar arttıkça da bunların birbiriyle uyumlu çalışması ..vb bir çok enerji harcamamız gereken ekstra alanlar ortaya çıkıyor.

    Bir adım geri kaldığımızda kaybolup gidecek gibiyiz. :(

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği