CIA bir dönem devlet sırrı olarak saklanan, yaklaşık 12 milyon sayfalık veriyi internet üzerinden erişilebilir hale getirdi. Böylece internet bağlantısı olan herkes, 50 yıl boyunca toplanmış istihbarat raporlarını, brifingleri, ve gizli belgeleri okuyabilecek. Veri tabanında ABD’nin Fidel Castro’ya düzenlemeyi planladığı suikaste dair tartışmalar, Nazi savaş suçlarının detayları, UFO belgeleri ve Star Gate Projesi adında insanlar arası bir telepatik iletişim araştırması da bulunuyor.
Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, 1995’te CIA’in 25 yıldan eski ve tarihi değeri bulunan belgeleri devlet sırrı statüsünden çıkarmasını talep etmişti. Bu istek 2000 yılında yerine getirildi ancak -1940 ila 1990 yılları arasındaki dönemi kapsayan- belgelere sadece College Park, ABD Ulusal Arşivleri’ndeki dört bilgisayar üzerinden, saat 09:00 ila 16:30 arasında erişilebiliyordu.
Uzun süredir talep ediliyordu
CREST (CIA Kayıt Araştırma Aracı) adı verilen veri tabanını internet üzerinden erişilebilir hale getirmek, gazeteciler, akademisyenler ve araştırmacıların ulaşmak istediği bir hedefti. Kar amacı gütmeyen organizasyon MuckRock, bilgi edinme özgürlüğü kapsamında 2014’te veri tabanının kendilerine ulaştırılmasını talep etti. CIA ise bu işlemin 6 yıl süreceğini ve bin 200 CD kullanılarak 108 bin Dolar’a mal olacağını söylemişti. Geçtiğimiz Kasım ayında gerekli zaman ve maliyet ciddi bir düşüş gösterdi. CIA, CREST’in 2017’de herkese açık hale geleceğini belirtmişti.
1940-1990 arasındaki 50 yıllık döneme ait tüm belgeler devlet sırrı statüsünden çıkarılmış değil ancak CIA’in Bilgi Yönetimi Direktörü Joseph Lambert, Buzzfeed’e yaptığı açıklamada, CREST’in herkesin erişimine ulaşmasının öncesinde herhangi bir belgeye tekrar devlet sırrı özelliği verilmediğini belirtti. Veri tabanında kısa bir arama, dünyanın tarihini değiştiren Domuzlar Körfezi Çıkarması ve Küba Füze Krizi gibi olayların yanı sıra; tartışmalı MK Ultra Projesi gibi gizli projelerin belgelerine ulaşılabiliyor.
Yorumunuz: