Mobil uygulamaların önlenemez yükselişi

App Annie tarafından açıklanan rakamlara göre 2016'da , mobil uygulama indirme sayısı, elde edilen gelir ve uygulamada geçirilen süre büyüme gösterdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mobil uygulama pazarı araştırma şirketi App Annie tarafından açıklanan rakamlara göre 2016’da , mobil uygulama indirme sayısı, elde edilen gelir ve uygulamada geçirilen süre çift haneli rakamlarda büyüme gösterdi. Uygulamalarda geçirilen toplam süre yüzde 20 artışla 900 milyar saate ulaşırken, uygulama indirme rakamları da yüzde 15 artışla 13 milyara ulaştı. Uygulama geliştirenlerin elde ettiği toplam gelir ise yüzde 40 artış göstererek 89 milyar Dolar’a ulaştı. Uygulama mağazalarının, geliştiricilere ödeme yaparken yüzde 30 kesinti yaptığı düşünüldüğünde, uygulamalara harcanan toplam paranın 127 milyar Dolar olduğunu hesaplayabiliyoruz.

iOS üzerinden elde edilen gelirlerde Çin’in payı oldukça büyük. Apple’ın uygulama mağazası App Store’un gelir artışının yaklaşık yarısı Çin’deki harcamaların artmasından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıl boyunca Hindistan da büyüme kaydetti ve yıl sonunda, Android uygulama mağazası Google Play üzerinden indirilen uygulamalarda ABD’yi geçerek ilk sıraya yerleşti. Ülkede akıllı telefon kullanımının sadece yüzde 30 oranında olduğu göz önünde bulundurulduğunda büyük bir potansiyel bulunduğunu söylemek mümkün.

Geleneksel sektörler etkileniyor

2016’da, artık oturmuş pazarlarda güçlü büyümeler görülürken, büyümekte olan pazarlardan gelen rakamlar daha etkileyici oldu. Her ay kullanılan uygulama sayısının 30 civarında olduğu görüldü.

Uygulamalar artık geleneksel sektörlerin de işleyişini değiştirmeye başladı. Bankacılık, perakende satış ve eğlence sektörlerinde hizmet veren uygulamaların kullanım alanları gitgide genişliyor. Finans teknolojileri uygulamaları da popülerliğini artırdı. PayPal, Venmo ve Credit Karma gibi uygulamalarda gelişmeler görüldü.

Video izleme uygulamaları da 2016’da ciddi bir artış yaşadı. Youtube ve Netflix bu uygulamalarda başı çekti.

Oyunlar liderliğini koruyor

Oyun uygulamaları hala iOS üzerinde yüzde 75, Google Play üzerinde de yüzde 90 ile en fazla para harcanan uygulamalar konumunda. Pokemon Go 2016’nın ortasında piyasaya çıkmasına rağmen 950 milyon Dolar gelir elde etti. Üstelik Pokemon Go oyuncuları genellikle diğer oyunlara para harcayan oyunculardan da oluşmuyor. Bu sebeple diğer uygulamalara harcanan parada bir azalma gözlenmedi.

2016’da en fazla indirilen oyunlar Pokemon Go, Piano Tiles 2, Subway Surfers, Slither.io ve Clash Royale oldu. En fazla gelir getiren oyunlar ise Monster Strike, Clash of Clans, Pokemon Go, Game of War: Fire Age ve Clash Royale olarak listelendi.

Toplamda en fazla gelir getiren uygulamalar sıralamasında ise abonelik yöntemiyle çalışan Spotify, Netflix ve HBO Now gibi içerik servisleri ilk 5’te yer aldı. Line ve Tinder da en fazla gelir elde eden uygulamalar arasındaydı.

Son olarak kullanıcı başına gelir rakamlarını açıklayan App Annie, burada da ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Özellikle Japonya’da en fazla gelir elde eden 30 oyuna bakıldığında, kullanıcı başına yapılan harcamaların ABD’ye göre iki kat daha fazla olduğu görülüyor. Oyunlarda özellikle rol yapma oyunlarının (RPG) çok fazla gelir elde ettiği görülüyor. Benzer bir durum Çin’de de geçerli. Ancak daha dikkatli bir incelemeyle Çin’de çok fazla gelir elde edilmesini sağlayan rol yapma oyunlarının aslında devasa çok oyunculu rol yapma oyunları (MMORPG) olduğu görülüyor. 

Türkiye’ye kur düzenlemesi

Öte yandan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkelerde Dolar’ın hızlı yükselişi ile birlikte App Store üzerindeki uygulama ücretlerinin güncellenmesi kararı alındı. Yeni karara göre, daha önce Türkiye mağazasında 2,69 Lira’ya satılan bir uygulama artık 3,49 Lira’ya satılacak. Yani uygulama ücretlerine yüzde 30 zam yapılacak. Zamların abonelik ücretlerini etkilemeyeceği belirtiliyor. Değişiklik 1 hafta içinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: Venture Beat, Webrazzi

Mobil uygulama pazarı araştırma şirketi App Annie tarafından açıklanan rakamlara göre 2016'da , mobil uygulama indirme sayısı, elde edilen gelir ve uygulamada geçirilen süre çift haneli rakamlarda büyüme gösterdi. Uygulamalarda geçirilen toplam süre yüzde 20 artışla 900 milyar saate ulaşırken, uygulama indirme rakamları da yüzde 15 artışla 13 milyara ulaştı. Uygulama geliştirenlerin elde ettiği toplam gelir ise yüzde 40 artış göstererek 89 milyar Dolar'a ulaştı. Uygulama mağazalarının, geliştiricilere ödeme yaparken yüzde 30 kesinti yaptığı düşünüldüğünde, uygulamalara harcanan toplam paranın 127 milyar Dolar olduğunu hesaplayabiliyoruz. Yapımcılarına en çok para kazandıran uygulama Spotify olurken en çok, indirilen oyun Pokemon Go, en çok para kazandıran oyun ise Monster Strike oldu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği