Haftanın Özeti: 94

8 – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Her saniyenin önem arz ettiği olimpiyat oyunlarının yüzme dalında, ABD takımının altın madalya kazanma konusunda güçlü bir destekçisi var. Bayerische Motoren Werke AG ya da kısaca BMW, aslında otonom araçları için ürettiği bir teknolojiyi, olimpiyat yüzücülerinin performanslarını artırmak için gereken teknikleri incelemekte kullanıyor. BMW’nin yayaları ve diğer araçları tespit etmek için kullandığı LED ışıkların aynısı, yüzücülerin kol ve bacaklarına yerleştirilerek hareketleri analiz ediliyor.

Michael-Phelps

Otomotiv üreticileri şimdi de yavaşlayan araçların kaybettiği enerjinin peşinde. ‘Rejeneratif fren’ teknolojisi geleneksel fren sürtünmesi ile ısıya çevrilen momentum ve elektrikli motorlarda terse çalışma dezevantajlarını, yavaşlamanın sebep olduğu elektriği araca geri kazandırma yöntemi ile en aza indirme prensibine dayanıyor. Arabanın süspansiyonu tarafından üretilen hareketten elde edilen kinetik enerjinin değerlendirilmesi modern otomobillerdeki enerji israfını gidermeye yönelik çözümlerin iyi bir örneği olma niteliğinde. Audi mühendisleri eROT adını verdikleri şok emici prototipleri araçlarda kullanılabilecek noktaya getirdi.

audirot (1200x849)

Google, sanal gerçekliği kullanan kişilerin ilk deneyiminde olumsuz tecrübeler yaşamasının, kullanıcıların platforma bakış açısını değiştireceğine inanıyor. Bu sebeple sanal ortamda kötü davranışları engellemek için çalışmalar yürüten Google, kötü davranışların cezalandırılması ya da iyi davranışların ödüllendirilmesi konusunda örnekler hazırlıyor. Google diğer geliştiricilerin de bu tarz fikirleri kendi uygulamalarına yerleştirmesini öneriyor.

Modern hayatın ve teknolojinin getirdiği kolaylıklarla birlikte ortaya çıkan yeni sorunların çözülmesi için pek çok farklı çalışma yürütülüyor. Dubai yönetimi bu tarz çabaları tek bir çatı altında toplayıp bütünlükçü çözümler üretebilmek amacıyla 12 haftalık Dubai Gelecek Geliştiricileri programını hazırladı. Dünyanın dört bir yanından gelecek şirketler ve girişimciler Dubai’de ciddi yatırımcılardan yardım alarak insanlığın problemlerini çözmek için bir arada çalışacak. Programın başvuru süresi 10 Ağustos’ta sona eriyor.

6981877-city-of-future

Birleşik Devletler’de DARPA (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından başlatılan Canlı Malzemeler Geliştirme Programı, yapı malzemelerinin belirli kalıplar içerisinde kendi kendine gelişip evin temel parçalarını oluşturmasını ve gelecekte oluşacak kırık ve çatlakların da kendi kendine tamir olmasını sağlamayı amaçlıyor. Bu malzemeler ayrıca çevre şartlarına uyum sağlayarak evin yazın serin kışın sıcak kalmasını sağlayabilecek. Kendini tamir eden binaların, insan müdahalesi gerektirmeden yüzyıllarca ayakta kalarak malzeme kullanımı ve kargo masraflarını en aza indirmesi bekleniyor.

landscape-1470777572-house

Deprem riski, arazi kıtlığı bazen de minimal yaşam felsefesi için ideal bir çözüm olma özelliği taşıyan hafif, minik ve mobil evler karavanın bağımsızlığı ile gerçek bir evin verdiği güveni birleştiriyor. Fransız yapımı The Escapade 5,5 metrelik bir aks üzerinde toplam 17,2 metrekarelik alan kaplıyor. 3 bin 380 kg’lık ağırlığına içerdiği mobilyalar da dahil. The Sheriff gibi Kuzey Amerika minik evlerinin ağırlıklarının 7 bin 711 kg.’a kadar çıktığı düşünülürse bu tam da Fransız tipi bir sadeleştirmeye işaret ediyor. İki kişinin rahalıkla yaşayabileceği bu sevimli evlere sahip olmanın bedeli ise 47 bin 500 Amerikan doları.

Yorgun ve kalabalık dünyamızda mütevazı ve minimalist konaklama şekilleri çeşitlenirken lüks yaşamın vazgeçilmezi malikaneler de karadan suya geçiş trendi ile gündeme geliyor. Hollanda merkezli New Living on Water şirketi denizin esenliği ile lüksü ve konforu birleştiren kişisel yaşam alanları tasarlayarak bu benzersiz yapıları büyük düşünenlerin (ve milyon dolarlar ödeyebilenlerin) hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Uzay aracı estetiğine sahip ‘süper ultra mega lüks’ yüzen malikanelerden ilkinin 2017 yılında tamamlanması bekleniyor. Prototip görselinde yer alan unitenin yaklaşık 1,500 metrekarelik bir iç mekana sahip olduğu ve 48 metrekarelik dış mekanla çevrelendiğini belirtmekte fayda var. Bu tip bir yapının maliyetinin 11 milyon dolar civarında olması bekleniyor. “Yok artık!” demeden sitesindeki galerilere bir bakın deriz (hobi olarak yine deyin).floatingresidence (1030x579)

Taşınabilir enerji santralleri ile elektronik aletlerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sürekli olarak sağlamaya yönelik cihazlara bir yenisi daha eklendi. Güneş panellerinden elde edilen enerjinin gün ışığından faydalanabilinen saatlerle sınırlanması ve güneş ışığı yoğunluğuna bağlı olması bu teknolojinin kullanılabilme alanlarını ve süresini kısıtlayan bir dezavantaj. Micro Wind Turbine (Mikro Rüzgar Tribünü) ise dağcılar, tırmanışçılar ya da belgesel ekipleri gibi güneşin nimetlerinden faydalanamayan gezginlere özel tasarlanmış hafif yapılı, katlanabilir ve basit kullanımlı bir yelken gibi çalışıyor.

Birleşik Devletler’in bir numaralı güneş enerjisi sağlayıcısı SolarCity yeni büyük ürününü açıkladı: Güneş panellerinden oluşan ev çatısı. Geleneksel çatılara güneş panelleri yerleştirilmesi uygulamasına alternatif olarak üretilen teknoloji Elon Musk tarafından daha iyi göründüğü ve normal çatılara göre daha dayanıklı olduğu iddiaları ile tanıtıldı.

solar_panels

Şeylerin interneti ile donanmış bir günlük hayat pek uzak görünmüyor. Evdeki her cihazı programlanabilme ve diğer cihazlarla konuşabilme özelliğine sahip olan gelişmiş bir versiyonu ile değiştirmek ise kulağa pek pratik gelmiyor. Akıllı cihazların işgalini beklemektense evdeki düz, bir şeyden haberi olmayan cihazlara akıl eklemeyi mümkün kılan MESH gibi kitler bu geçişi yumuşatacak uygulamalarla şeylerin interneti meselesini anlamamızı ve hayatımıza dahil etmemizi kolaylaştırabilir. Her gün kullandığımız alet ve objelere görevler vermemize imkan veren MESH tag‘ler hareket, ses, ısı ve nem sensörleri ile görevleri çeşitlemek için de uygun bir yapıya sahip.

Geçtiğimiz sene Adidas ayakkabı üretimini 2016’da Almanya’da tekrar başlatacağını duyurmuştu. Şimdi de Speedfactory adı verilen ve robotların çalıştığı bu üretim tesisinin bir örneğinin Amerika’da kurulacağı açıklandı. 2017 yılında Atlanta’da üretime başlaması planlanan robotlu fabrikanın 74 bin metrekarelik alanda yılda 50 bin koşu ayakkabısı üretmesi bekleniyor. Hızlandırılmış üretim şekli geliştirmelere açık olduğu için bu sayının artacağı düşünülüyor. Atlanta The Speedfactory 160 insan için de istihdam yaratacak.

adidasspeedfactory

Özellikle çocukların yanlışlıkla ateşlediği tabancalar sebebiyle yaşanan trajedilerin önüne geçmek ve evde bulundurulan silahları daha güvenli hale getirmek için Safety First Arms adlı şirket, Smart 2 adında bir tabanca geliştirdi. Kullanmak için PIN kodu gerektiren tabanca, sahibi dışında, PIN kodunu bilmeyen kimse tarafından kullanılamıyor. Sahibi kullanmak istediğinde ise Smart 2 kolayca kullanıma hazır hale geliyor.

Sunum önemlidir. Başta Instagram olmak üzere yediğimizin içtiğimizin görünümünü hepten önemli kılan bir dizi kültürel trendin de etkisi ile masalarımıza, tabak ve bardaklarımıza çekidüzen vermeye başladığımız yalan değil. Duncan Shotton’un üç boyutlu geometri hissi veren seramik sos kapları ‘Soy Shape’ler ise oyunu tamamen değiştirip masalara heykelcikler, imkansız üçgenler ve küpler getiriyor. Kapların sığ ve derin noktaları sosların doğal renk geçişleri yaratmasını sağlayarak sushi (o yoksa ekmek) banmaya kıyamayacağınız bir görünüme sebep oluyor.

Soğuk demleme kahve dalgası büyüyerek yaklaşmaya ve her yeri etkisi altına almaya devam ediyor. 12 saatten fazla sürebilen geleneksel cold brew süreci Prisma’nın ‘vakumlu infüzyon’ teknolojisi sayesinde 10 dakikaya inmiş durumda. Sonuçta aramızda cold brew kahvesini acil olarak edinebilmesi gereken kararlı ehl-i keyfler var ve herhangi bir şey için 12 saat beklemek kabul edilemez bir çağdışılık.

Impossible Foods tarafından üretilen Impossible Burger (İmkansız Burger), hayvan vücudunda kana kırmızı rengi veren ve kaslara oksijen taşıyan hem adlı bileşeni mayalardan elde ediyor. Böylece hamburgeri üretmek için hiçbir hayvana zarar verilmemiş oluyor. Diğer tüm bileşenleri de bitkisel olan Impossible Burger’ın görüntüsü, tadı ve kokusu gerçek etten yapılmışa benziyor.

tumblr_oaxlw5w1H91qdp3k1o1_1280

Stylus’ların tek fonksiyona sahip olması sizi de rahatsız ediyor muydu? Stylusflex telefon ekranında şöylece gezinmekten ya da geleneksel kalemlerin yaptığını yapmaktan ileri gidemeyen nazlı ve narin Stylus’ların tahtını sallamaya geliyor. Eğip büküp çevirip telefon standı, kanca ve mandal olarak kullanabilmesine imkan veren son derece esnek ve dayanıklı yapısı sayesinde bir şey izlerken telefonu kahve kupasına dayamaya, otomatik fotoğraf çekmek için ağaç dallarına emanet etmeye son verme potansiyeli taşıyan çok fonksiyonlu cihaz ‘daha önceleri nerelerdeydin’ dedirtiyor.

Japonlar’dan asla unutamayacağınız bir şemsiye: Jonas. Kişilik ve karizma sahibi akıllı şemsiye arkada bırakıldığında telefon uygulaması aracılığıyla uyarı veriyor ve kayıp şemsiyeler evreninin sonsuz boşluğunun bir parçası olmaktan kurtulmuş oluyor. Jonas’ın aklı sadece kendisi için çalışmıyor ve şemsiyenizi alıp telefonunuzu geride bıraktığınızda da sizi uyararak 105 dolarlık fiyatının hakkını fazlasıyla veriyor.

Çamaşır katlamak epey zahmetli ve uzun süren bir iştir. Tekrarlanmaya mahkum yapısı insanı bir yerden sonra robotlaşmaya meyillendirir ve belli bir el becerisi gerektirdiği için pek yardım eli uzatan olmaz. Otomatik çamaşır katlama makinesi FoldiMate ise özellikle çok nüfuslu aileler ve çamaşır dağlarının hayata küstüren bir hızla yükselebildiği işletmeler için ideal bir çözüm sunuyor. Çamaşırları katlarken ufak tefek kırışıklıklarını da gideren, hoş kokular ve yumuşatıcılar uygulayabilen makine, kolay kullanımı ve elle katlamaya göre 2 kat fazla olan hızı ile öne çıkıyor.

https://youtu.be/swNgjX0xHC8

Birleşik Arap Emirlikleri’nin prestij sembolü Dubai’yi dünyanın en akıllı ve fütüristik şehri haline getirmeyi hedefleyen Future Foundation inovatif fikirler için platformlar yaratma devam ediyor. Dubai’de gerçekleşecek ve 48 saat sürecek Build Eath Live yarışmasında dünyanın çeşitli noktalarından 100’ün üzerinde takım insanları aralarında 104 km. mesafe bulunan Dubai’den Fujairah’a 10 dakikadan az sürede taşıyabilecek bir hyperloop (hızyuvar) tasarlamak için yarışacak.

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından 2012 yılında uçuşa hazır hale getirilen dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10’un proje hakları kaynak yetersizliği sebebiyle İngiliz Hybrid Air Vehicles şirketine satılmıştı. Birleşik Krallık’ta yıllar süren çalışmaların ve gerekli testlerin tamamlanması ile zemin testlerine başlanacak olan araç hangarından başarılı bir şekilde çıktı. Helyum gazı ile çalışacak Airlander’ın yolcu taşımacılığı, kargo, insani yardım, iletişim ve gözetleme gibi görevlerde kullanılmaya uygun bir yapısı olduğu belirtiliyor.

F-35 Lightning 2 model savaş uçakları o kadar görünmez ki pilotları eğitim uçuşlarının bazı önemli kısımlarını icra etmekte engellerle karşılaşıyor. Birleşik Devletler’in Idaho kentinde bulunan hava üssünde havadan gelen tehditlerlerle mücadele eğitimi yapan F-35 pilotları çok temel bir ‘sorun’la karşı karşıya geldi: Yerdeki kimse onları izleyemiyordu. Hedef alınamamaları sebebiyle çarpışma talimi yapamamaları uçakların geleneksel anlamda çarpışmalarda yer almayacakları için pek sorun yaratmadı.

f35 (1200x675)

XTI Aircraft adlı şirketin geliştirdiği üç pervaneli uçak, özel hava yolu ulaşımı konusunda çığır açacak nitelikte. TriFan 600 adı verilen uçak, üç pervanesini yere yatay şekilde konumlandırarak, bulunduğu noktadan bir helikopter gibi dikey kalkış yapabiliyor. 10 bin metre irtifaya çıkabilen uçak saatte 627 km hıza kadar ulaşabiliyor. Helikopterin ulaşım kolaylığını uçağın hızıyla birleştiren TriFan 600 türünün tek örneği.

the-trifan-600-is-a-private-jet-helicopter-hybrid-0

Nissan’ın geleceğin elektrikli aracının standart araba görünümünde olması gerekmediğini vurgularcasına tanıttığı BladeGlider, ayrodinamik tasarımı ve fantastik havası ile dikkat çekiyor. Emsalleri gibi 2 adet elektrikli motora güç sağlayan bir lityum iyon batarya ile çalışması planlanan aracın saatte 180 km hıza ulaşabileceği belirtilmiş. Nissan’ın aracı üretime sokup sokmayacağı bilinmezken tasarım ve teknoloji işbirliğinin zamanla elektrikli araçlar için de önem kazanacağı düşünülüyor.

Tesla otomobil satışlarında satıcıları devreden çıkaran modeli ile Birleşik Devletler’deki rakiplerini zorlamaya ve karşılığında onlar tarafından zorlanmaya başladı. Müşteriye doğrudan satış yaklaşımı, vakti zamanında büyük otomobil üreticilerini korumak üzere düzenlenmiş bazı Birleşik Devletler yasalarına aykırı. Çeşitli eyaletlerde varlığını yasaklamaktan satış yapmasının yasaklamaya dek çeşitlilik gösteren engellerle karşılaşan elektrikli araç üreticisinin bunların üstesinden gelmek için ne gibi stratejiler geliştireceği bilinmezken müşterilerin eski usulleri hızla terk etmeye hevesli oldukları pek sır değil. Araştırma şirketi Accenture tarafından 2015 yılında yapılan bir ankete göre katılımcıların yüzde 75’i araç satın alma sürecinin tamamen internet üzerinden yürütülmesini tercih edeceklerini belirtmiş. Satıcılarla alışverişi gereksizce karmaşık ve riskli bulan, standart bir satın alım sürecini ve fiyat uygulamasını, kısacası keyfi uygulamalardan uzak bir alışverişi tercih eden tüketiciler geleneksel modeli tehdit edenin sadece Tesla’nın farklı yapısı olmadığını aynı zamanda tüketici davranışının da ‘aracılı’ alışveriş modelinden uzaklaşacak şekilde dönüştüğünün bir işareti olarak yorumlanıyor. Tesla’nın başarısı ise büyük oranda 2017 yılında 35 bin dolara piyasaya sürülmesi beklenen Model 3’e bağlı. Araç ‘halk için’ tasarlanmış ilk tamamen elektrikli lüks araç olma özelliği taşıyacak.

ABD’nin Utah eyaletinde yapılan rekor denemesinde saatte 441,1 km hıza ulaşan Triumph Infor Rocket Streamliner, şirketin bugüne dek ürettiği en hızlı motosiklet olma özelliğini taşıyor. Şirketin bir sonraki hedefi saatte 605,7 km olan dünya motosiklet hız rekorunu kırmak. Bu rekor için deneme 22 Ağustos tarihinde yapılacak.

530A0036

The Coros LINX akıllı kask, bisiklet kullanırken telefon kullanmaya imkan veren ‘eller serbest’ teknolojisi sayesinde hem sürüş güvenliğini hem de iletişimi sürdürmenin bir yolunu sunuyor. Kablo ve kulaklık gibi dikkati dağıtan herhangi bir bileşen içermeyen Coros LINX müzik, arama, navigasyon, tempo alarmları gibi özelliklerin kaskın içinden (entegre şekilde sunarak) kullanılabilmesine imkan veriyor.

coros

Leonardo Da Vinci’nin çalışmalarından esinlenen tasarımı ve dokusuyla Codex Silenda, karmaşık puzzle’ları ve problemleri sevenleri kolaylıkla cezbedecek bir özelliğe sahip: Biri çözülmeden diğerine geçilemeyen 5 kompleks puzzle. Iowa State Universitesi Endüstriyel Tasarım öğrencisi Brady Whitney’in yüksek lisans bitirme tezi olan proje şu an prototip aşamasında ve üretime geçilebilmesi için destek bekliyor.

codex

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

6 Yorum

  • amirim;raspberry pi demişken, 3.modeli kullandınız mı? Bir de elektrik bağlantısı olmayan harddisklerdeki içeriği enerji yetersizliğinden oynatamama sorunu sizde var mı?Yoksa harddiskiniz doğrudan şehir şebekesine mi bağlı?saygılarımla…

    • Hayır, 3. modeli kullanma fırsatım olmadı. 2. kuşak ile devam ediyorum ve bana şimdilik yetiyor. Sabit diskim harici enerji kaynağına bağlı bir network storage. Diğer senaryodaki sorunu çok yerde okudum ancak şahsen deneme fırsatım olmadı.

  • “Son dönemde yaygın bir şekilde kullanılan tek kart üzerine kurulu mini bilgisayarlar Arduino ve Raspberry Pi gibi sistemlere Türkiye’den rakip geliyor.” cümlesindeki “Arduino”, tek kart bilgisayar örneği olarak yanlış bir örnek. Arduino bir ASIC karttır, kullanım amacı ve kullanım spektrumu da Raspberry Pi’a göre daha farklıdır…

  • lara ilginç,nasıl bu kadar yüksek getiri sağlıyor tam çözemedim. spare ise bizde tutmaz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği