Haftanın Özeti: 216

İnternet, Girişimler

Google CEO’su Sundar Pichai ABD Kongresi’nin önüne çıktı ve üç buçuk saat boyunca kongre üyelerinin sorularını cevapladı. Pichai’nin Çin’de kurulacak sansürlü arama motoru Dragonfly’ın iptal edileceğini duyurması bekleniyordu ama öyle olmadı. Bu konuyla ilgili soruya Pichai “Önemli olan insanlara bilgi sunmak” cevabını verdi. Kongre üyelerinin aklını kurcalayan noktalardan biri de Google’a ‘idiot’ (aptal) yazınca neden ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafının çıkıyor olmasıydı. Pichai, Google’ın arama sonuçlarına ‘elle müdahalesi’ gibi bir durum olamayacağını, sonuçların internet kullanıcılarının yaptığı bağlantılarla oluştuğunu söyledi.

Google 2018’in arama trendlerini paylaştı. Türkiye’den yapılan genel aramalara bakıldığında ilk 5’te Dolar, soy ağacı e-devlet, Dünya Kupası, e-müfredat ve seçim sonuçları görülüyor. “İlk 5 beni kesmez” diyenler Google’ın şu hizmetine göz atabilir. Bu arada Google Asistan’a Türkçe dil desteğinin geldiğini de hatırlatalım.

Google’ın yarı-ölü sosyal medya platformu Google+ son üç ayda iki kez veri sızıntısıyla karşı karşıya kaldı. Bunun sonucunda da servisin kapatılacağı tarih 4 ay öne çekildi. Google+ önümüzdeki Nisan ayında kapanacak ve muhtemelen kimse bunu fark etmeyecek.

Şifre yönetimi firması SplashData 2018’in en kötü şifrelerini açıkladı. Yıl içinde çalınan milyonlarca hesaptan faydalanılarak hazırlanan ve 23’üncü sırasındaki Donald ile de dikkat çeken listenin başında yine 123456 var. Takip eden şifreler de şöyle:

  • password
  • 123456789
  • 12345678
  • 12345
  • 111111
  • 1234567
  • sunshine
  • qwerty
  • iloveyou

Facebook’un Silikon Vadisi’nde yer alan merkez kampüsündeki binalar için bomba ihbarı yapıldı. Bazı binalar tahliye edildi. Bu binalarda bomba imha ekipleri tarafından yapılan aramalar sonucunda herhangi bir tehlike olmadığı açıklandı.

Apple ABD’nin Austin şehrine yaklaşık 1 milyar Dolar’lık yatırımla yeni bir kampüs inşa edecek. Kampüs tamamlandığında 15 bin çalışana ev sahipliği yapması planlanıyor. Bu arada biz Austin’i her yıl binlerce kişiyi ağırlayan ve dünyaya ‘yeni trendler akıtan’ SXSW etkinliğiyle biliyoruz.

E-ticaret devi Amazon Londra’ya da kasiyersiz mağaza açmayı planlıyor. Bu mağazalarda müşteriler istedikleri ürünleri raftan alıyor ve ürünün bedeli otomatik olarak müşterinin kredi kartına yansıtılıyor. Şirket, Amazon Go için şehrin en kalabalık alışveriş bölgesinde 300-450 m² genişliğinde dükkan bakıyor. Bu mağaza Amazon Go’nun ABD dışına atacağı ilk adım olacak.

New York Times’ın yaptığı bir inceleme, akıllı telefonlar tarafından toplanan ‘anonim’ konum bilgilerinin, o bilgilerin sahibiyle kolayca eşleştirilebildiğini gösteriyor. Gazete, bir şirketin 2017 yılında topladığı, birkaç metreye kadar isabetle kaydedilen ve günde binlerce kez güncellenen konum verilerini kullanarak anonim olan kişilerin cep telefonu numaralarına ulaştı. Konum hedeflemeli reklamcılığın hacminin bu yıl 21 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor. İşletmeler, takip edilen kişilerin kimliğiyle değil, konumların örüntüsü ile ilgilendiklerini belirtiyor. Ancak işlenmemiş verilere erişimi olan herkes insanların izni olmadan kimlik bilgilerine de ulaşabiliyor.

Jeologlar, Kanada’nın British Columbia bölgesinde, eriyen iki buzulun beslediği bir nehir geçen dev bir mağara keşfetti. Ancak uzmanlar mağaranın tam olarak nerede olduğunu açıklamak istemiyor. Instagram gezginlerin mağarayı keşfetmesinden korkuluyor.

Instagram yeni sesli mesajlaşma özelliğini kullanıma sundu. O platformda da konuşarak iletişim kurmak istiyorsanız yapmanız gereken, mikrofon butonuna basılı tutmak ve mesajınızı kaydederek göndermek. Sistem tıpkı Facebook’un diğer mesajlaşma uygulamaları Facebook Messenger ve WhatsApp’teki gibi çalışıyor.

Instagram’da diğer sosyal medya platformları gibi yılın analizini yapan bir video ile birlikte istatistiklerini paylaştı.

  • Hikayeler’de en fazla kullanılan yüz ifadesi: Heart Eyes.
  • Hikayeler’de en çok kullanılan Giphy çıkartması: Heart Love Sticker.
  • Kalp emojisinin kullanılma sayısı: 14 milyar.
  • Emojilere göre en mutlu lokasyon: Disneyland Tokyo.
  • En niş topluluk: ASMR.
  • En hızlı büyüyen etiket: #fortnite

 

Oyunseverler 2024 Paris Olimpiyatları’nda bilgisayar oyunlarını da görmeyi umut ediyordu. Geçtiğimiz hafta sonu Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından gerçekleştirilen 7. Olimpiyat Zirvesi’nde rekabetçi bilgisayar oyunları tartışıldı. Sonuç: Bu hususta çalışmalar sürecek ancak 2024 Paris Olimpiyatları’nda bilgisayar oyunları yer almayacak.

Tesla Kurucusu Elon Musk geçtiğimiz günlerde CBS News kanalında yayımlanan röportajında Twitter’ı bir savaş alanı olarak gördüğünü ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) saygı duymadığını belirtti. Elon Musk, programda sorulan “Twitter’ı çok aktif kullanıyorsun. Bunun nedeni gelen eleştirileri değerlendirmek mi yoksa basınla çatışma yaşamak mı?” sorusuna kendisini ifade edebilmek için tweet attığını söyleyerek yanıt verdi. Musk’ın bir de tavsiyesi var: “Twitter’a giren herkes savaşa olsun!”

Gazetecinin ve iletişimcinin dostu NiemanLab her Aralık ayında olduğu gibi gelecek seneye dair öngörüleri yayınladı. İlgilisi için büyük ve epeyce vakit alacak bir nimet.

Yönetim danışmanlığı alanının en büyüklerinden biri olan Accenture dijital reklam platformu Adaptly’yi satın alıyor. 2010’da kurulan Adaptly, şirketlerin farklı sosyal medya siteleri üzerinde reklam vermelerini sağlayan araçlar üretiyor.

Reklam ve iletişim devi WPP yeniden yapılanmaya gidiyor. Kurucusu Martin Sorrell’i Nisan ayı başında uzaklaştıran grup, son bir yıldır ajanslarını birleştirmekle meşguldü. Söz konusu yeniden yapılanmayla 2021’e kadar 3 bin 500 kişinin işten çıkarılması planlanıyor. 112 ülkede 130 binden fazla çalışanı olan WPP’nin yeni CEO’su Mark Read, amaçlarının daha az ama daha güçlü şirketler yaratmak olduğunu belirtti. Ofis sayısı da azaltılarak maliyetler düşürülecek.

Türkiye İş Bankası’nın, girişimleri ihtiyaç duydukları alanlarda destekleyerek hızla büyümelerini sağlamak amacıyla geliştirdiği girişimcilik programı Workup üçüncü döneminde 10 mezun verdi. Sağlıktan pilatese kadar geniş bir yelpazede hizmet veren bu 10 girişimle ilgili detaylı bilgiye şuradan, Workup’a nasıl dahil olabileceğinize dair detaylara da buradan ulaşabilirsiniz.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: