Haftanın Özeti: 216

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Özetin önceki bölümlerinde bahsi geçen blok zincirinin sanatı etkilememesi beklenemez elbette. Blok zinciri teknolojisi sayesinde sanat eserlerinin alışverişinde bir devrim yaşanabilir, sahteciliğin ve vergi kaçakçılığının önüne geçilebilir ve açık artırmalardaki pürüzler giderilebilir. “İyi ama nasıl?” diye soranlar için birkaç örneğimiz var.

Smithsonian’da yayımlanan habere göre İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock bunamadan psikoza, akciğer hastalıklarından ruh sağlığı problemlerine dek pek çok rahatsızlığa çözüm olarak doktorların sanat terapisi ya da hobi odaklı tedavi reçetesi yazmalarını istiyor. Bu kapsamda hastalar, dans ve şan derslerine katılabilir ya da kişisel müzik listelerinin keyfini çıkararak rahatlayabilir. Daha önce de Kanada’da doktorların ücretsiz müze ziyareti yazabilmesinin önünü açan bir uygulamadan bahsetmiştik. Şu soğuk ve kasvetli günlerde iyi gelir belki:

Bill Gates bu yılki favori okuma listesini duyurdu. Microsoft’un kurucusunun paylaştığı bu mini kitap listesi, eğitimden meditasyona geniş bir aralığı kapsıyor. Geçtiğimiz yaz için de benzer bir liste paylaşan Gates, kendi blogu Gates Notes’ta normalde kitap hediye etme fikrini çok uygun bulmasa da seçtiği kitapların okurları memnun edebileceğini belirtiyor. Önerilen kitaplarla ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Finlandiya vatandaşları yılda ortalama 10 kez kütüphaneye gidip yine ortalama 18 kitap ödünç alıyor. Başkent Helsinki’de, serbest ve yarı zamanlı çalışanların da yoğunluğu düşünülerek dev bir kütüphane inşa edildi. 98 milyon Avro yatırımla ortaya çıkan bina kütüphanenin biraz ötesinde.

Taylor Swift’in Kaliforniya Rose Bowl’da Mayıs ayında gerçekleştirdiği konserde yüz tanıma sistemi kullanılarak şarkıcıyı takıntılı şekilde takip eden kişiler (stalker) arandı. Yüz tanıma sistemi, Swift’in konser öncesi çalışmalarını gösteren bir kioska yerleştirildi. Kioskun önünden geçen kişilerin yüzleri taranarak Nashville şehrinde bulunan bir komuta merkezine aktarıldı. Görseller buradaki bilinen takipçilerin veritabanıyla karşılaştırıldı. Uygulamayı kişisel mahremiyetin ihlali olarak görenlerin sayısı da az değil.

Severek takip ettiğimiz ve yıl içinde sıkça atıf yaptığımız Playtuşu 2018’in en iyi 100 albümünü sıraladı. El altında tutmalık, ara ara dönüp bakmalık bir derleme. Spotify çalma listesi de var.

Anadolu Rock dünyaya yayılır mı? Özellikle son yıllarda 1960’lar ve 70’lerde yapılmış Türkçe şarkıların YouTube’daki videolarının altındaki ‘yabancı’ yorumların sayısındaki artış bu sorunun cevabı için ümit veriyor. Al Monitor’da konuyu irdeleyen geniş bir dosya yayımlandı. Orijinalini şurada, çevirisini de sitemizde bulabilirsiniz.

14 yıldır Atatürk Havalimanı’nda çalışan Mustafa Çankaya, işini ve fotoğraf sevgisini harmanlayarak “100 Yüz 100 Ülke” projesini hayata geçirdi. Hedef olarak transit yolcuları belirleyen Çankaya, ‘iki uçak arası’ vaktini havalimanında geçiren bu kişilerin yüzlerini ve bekleme hallerini fotoğraflıyor. Projenin Instagram hesabı oldukça renkli.

Haftayı Cep Hikayeleri’nin son bölümüyle, Diren Demir’in hikayesiyle bitirelim:

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: