Haftanın Özeti: 212

İnternet, Girişimler

Alibaba bu yıl da Yalnızlar Günü’nde (Singles’ Day, 11.11, Bekarlar Günü) satış rekoru kırdı. 10’uncusu gerçekleştirilen indirim gününde 30,8 milyar Dolar’lık satış yapan şirket, 16 saat dolmadan geçtiğimiz yılın rekoru olan 25 milyar Dolar’ı geçmişti. Bu yılın rakamları bir önceki yıla göre yüzde 27 daha fazla. 2017’deki rakamlar ise 2016’ya göre yüzde 36 daha fazlaydı. Yalnızlar Günü başlangıçta sadece Sevgililer Günü‘ne bir alternatif olarak ortaya çıkmıştı. Ama Çin‘de 10 Kasım akşamı gerçekleştirilen Yalnızlar Günü galası artık bugünün dev bir etkinliğe dönüştüğünün göstergesi. Birçok yıldız ismin sahneye çıktığı program Çin’de 240 milyon kişi tarafından izlendi. Bu rakam ülke nüfusunun beşte birine tekabül ediyor.

Çin’de doğan bu indirim gününün Amerika’ya da sıçradığı notunu araya sıkıştıralım.

Alibaba’nın babası Jack Ma, Yalnızlar Günü münasebetiyle farklı departmanlardan çalışanlarıyla mücadeleye girişti. Ma her seferinde yenilse de sempatikliğine artı puan yazdırmayı başardı.

Almanya merkezli yazılım devi SAP, araştırma yazılımları alanında faaliyet gösteren Qualtrics‘i yaklaşık 8 milyar Dolar’a satın aldı. ABD’de halka açılmaya hazırlanan Qualtrics, bugüne kadar farklı gruplardan 400 milyon Dolar yatırım toplamıştı.

Oyun konsolu pazarının da en büyük aktörlerinden biri olan Microsoft oyun stüdyoları satın almaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz Haziran ayında 5 stüdyo birden satın alan şirketin son hedefi InXile Entertainment oldu. InXile’ın adını daha çok Wasteland 2 oyunuyla duyuyoruz.

Küresel marka stratejisi şirketi Siegel+Gale tarafından yapılan araştırmaya göre Netflix dünyanın en sade ya da en kolay anlaşılan ve kullanılan markası seçildi. Dünyanın En Sade Markaları listesi şirketleri, müşterinin gözünde ne kadar net bir marka kimliğine sahip olduğuna, hizmetlerinin ne kadar kolay kullanıldığına ve şirketin bulunduğu endüstrinin ne kadar dürüst olarak algılandığına göre sıralıyor. Farklı ülkelerden 15 binden fazla tüketiciyle yapılan anketlere göre belirlenen listenin ikinci sırasında Alman süpermarket zinciri ALDI, üçüncü sırasında ise Google yer alıyor. Listenin öbür ucunda ise haber ve sosyal medya şirketleri göze çarpıyor. Siegel+Gale yanlış bilgilendirme  ve mahremiyet açıklarının, kullanıcıların gözünde bu sitelerin şeffaf ve dürüst olmadığı izleniminin oluşmasına sebep olabileceğini düşünüyor.

ABD merkezli makyaj ürünleri markası Morphe Brushes İngiltere’de açacağı ilk mağazasına bir vlogger stüdyosu eklemeye karar verdi. Makyaj vlogger’larıyla yaptığı iş birliklerinden memnun olan markanın bu hamlesi, fiziksel mağazalarla çevrimiçi dünyanın iç içe geçişinde küçük bir örnek olarak yerini almış oldu.

Kanadalı girişim North (eski adıyla Thalmic Labs) geçtiğimiz ay tanıttığı akıllı gözlüklerini ABD’de New York ve Kanada’da Toronto şehirlerinde açtığı mağazalarda satışa sundu. Focals adı verilen şeffaf holografik ekranlı gözlükler bin Dolar‘dan satılıyor. Focals, akıllı telefonunuzu cebinizden çıkarmadan bazı genel görevleri tamamlamanızı sağlıyor. Holografik ekranında bilgileri göstermenin yanı sıra mikrofonu da sesli komutları cihaza iletmenize imkan veriyor. Cihaza bağlı olarak çalışan bir yüzük sayesinde de elinizi kaldırmadan gözlükle etkileşim kurmanız mümkün. Alexa sesli asistanla donatılmış cihaz sayesinde diğer internete bağlı akıllı ev aletleriyle de iletişime geçilebiliyor.

New York Times’ın haberine göre Facebook’un iki numaralı ismi Sheryl Sandberg kendilerine karşı düzenlenen protestolarda öne çıkan aktivistlerin itibarını zedelemek için lobi faaliyetleri yürüttü. Cumhuriyetçi Parti’ye yakın bir araştırma şirketiyle anlaşan Sandberg, özellikle Açık Toplum Enstitüsü Başkanı George Soros’a yoğunlaşılması isteğinde bulundu. Definers isimli lobi şirketi geçtiğimiz yaz “Freedom for Facebook” gibi gruplarla Soros arasındaki mali bağlantıların ortaya çıkarılması için gazetecilere baskı yapıyordu. Soros bu yılın başında yaptığı bir açıklamayla Facebook’u tekelcilikle suçlamıştı.

Sosyal medyanın zihinsel ve duygusal durumumuzu olumsuz etkilediği tespiti defalarca yapılmıştır. Yakın zamanda Penn State Üniversitesi‘nde yapılan bir deneysel araştırma, sosyal medyanın etkilerine dair çok daha direkt veriler sunuyor. Araştırmanın sonucu -tahmin edebileceğiniz gibi- şöyle: “Sosyal medyayı ne kadar az kullanırsanız o kadar iyi.” Çalışma kapsamında 143 öğrencinin üç hafta boyunca ya sosyal medya alışkanlıklarını Facebook, Snapchat ve Instagram’ı günde 10 dakika kullanarak sınırlaması ya da normal kullanımına devam etmesi istendi. Deneysel araştırma öncesinde ve sonrasında katılımcılara depresyon, sosyal destek gibi konularda testler yapıldı. Süreç, hangi uygulamanın kaç dakika kullanıldığını gösteren pil ekranı üzerinden kontrol edildi. Sosyal medya kullanımını sınırlayan grubun yalnızlık ve depresyon verilerinde üç hafta içinde ciddi bir azalma görüldü.

Blogların da sosyal medyanın bugünkü popülaritesine benzer günleri olmuştu. (Popülarite bakımından birebir kıyaslanamazlar elbette.) The Verge o günleri özleyenler için dedikodu blogları özelinde bir derleme hazırlamış.

İnternetle bir şekilde bağlantısı olan cihazların kişisel veri depolama ihtimalinin yüksek olduğunu biliyoruz. Suçluların yeni gözdesi dron da bu cihazlardan biri elbette. Dron, emniyet birimlerine sahibiyle ilgili pek çok bilgi sunabilir. Bu bilgilerin çoğu anakartta bulunan hafıza çiplerinde depolanıyor. Bazen de polisler bir dronun kumandasına ulaşıyor ve buradan kullanıcının kurulum hesabına erişebiliyor. Sonrasında kullanıcının kredi kartı verileri ve en son yaptığı harcamalar, GPS üzerinden dronun uçuş rotası, hatta bazen kullanıcının e-posta adresi ve ev adresi gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

Elektrikli scooter günümüz girişimcilerinin gözdelerinden. Ama pek çok ülke ve şehir henüz bu araca hazır değil. Nereden gideceği, ne kadar hız yapacağı gibi sorular hala havada. İngiltere’nin kuzeydoğusundaki Cleveland adlı kasabada 15 yaşındaki bir çocuğa aşırı hız gerekçesiyle ceza kesildi. Çocuğun gelecekteki ehliyetinden 6 ceza puanı kesilecek.

Dünya genelinde birçok girişim, Güneş’in işleyişini taklit ederek enerji üretebilecek bir işlem olan nükleer füzyonu gerçekleştirmek için çalışıyor. Atomları parçalamak yerine birleştirme prensibine bağlı olan bu yöntemle, teoride neredeyse sınırsız enerji üretmek mümkün. Jeff Bezos, Bill Gates gibi teknoloji milyarderleri bu çabaları destekleyen yatırımcılardan bazıları. Bu uğurda kimlerin neler yaptığını merak ederseniz sitemizdeki derlemeye göz atabilirsiniz.

Ömer Faruk Öztürk tarafından geliştirilen SearchCam adlı uygulama, basılı bir metinde istediğiniz kelimeleri telefonun kamerasıyla aramanızı sağlıyor. “Gerçek hayat için ctrl+F” sloganıyla sunulan uygulama, telefonda kayıtlı fotoğraflarda da kullanılabiliyor. iOS üzerinden ücretsiz indirilebilen SearchCam’in Android versiyonu şimdilik yok.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Ve yine herzamanki gibi dolu dolu bir haftalik ozet. Emegi gecenlere saygilar selamlar.

  • “ST artışı” ifadesi jargona uygun olmamış. “ST yükselmesi içeren kalp krizi” daha uygun olacaktır. Özetleri hazırlamada emeği geçen herkese teşekkürler.

  • Günumuzde yaygınlaşan internet ağında tüm insanların faydalanabileceği güzel bigilerle dolu bir site ben de yeni keşfettim teşşekür ederiz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: