Sosyal medya kullanımını sınırlamak depresyonun etkilerini azaltıyor

Sosyal medya kullanımı üzerine yapılan deneyde, günde 30 dakikadan fazla sosyal medya kullanmayan kişilerin duygusal sağlığının geliştiği gözlendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sosyal medyanın kişinin zihinsel ve duygusal durumuna olumsuz etki ettiği düşüncesi yeni bir fikir değil. Ancak konu ile ilgili yeterince kapsamlı araştırma yok. Bu yüzden yakın zamanda Penn State Üniversitesinde yapılan bir deneysel araştırma, sosyal medyanın etkilerine dair çok daha direkt sonuçlar sunabiliyor. Araştırmanın sonucu -tahmin edebileceğiniz gibi- şöyle: “Sosyal medyayı ne kadar az kullanırsanız o kadar iyi.”

Penn State Psikoloji Bölümünden Melissa Hunt tarafından gerçekleştirilen araştırmada 143 adet öğrencinin üç hafta boyunca ya sosyal medya kullanımlarını Facebook, Snapchat ve Instagram’ı günde 10 dakika kullanarak sınırlaması ya da normal kullanımına devam etmesi istendi. Deneysel araştırma öncesinde ve sonrasında katılımcılara depresyon, sosyal destek gibi konularda testler yapıldı. Sosyal medya kullanımı, iOS’un, hangi uygulamanın kaç dakika kullanıldığını gösteren batarya ekranı üzerinden kontrol edildi.

Sonuçlar açık:

Sosyal medya kullanımını sınırlayan grubun yalnızlık ve depresyon verilerinde üç hafta içinde ciddi bir azalma görüldü. Her iki grupta da endişe ve uzak kalma korkusunun azaldığı görüldü. Bu durum kişinin kendisini gözlemlemesinin getirdiği bir sonuç olarak yorumlandı. Sonuçlar sosyal medya kullanımının günde 30 dakika ile sınırlandırılmasının sağlıkta ciddi iyileşmelere yol açacağını işaret ediyor.

Her alanda gelişme sağlanmadı

Ama sadece bu araştırma yeterli değil. Özgüven ya da sosyal destek gibi bazı kategorilerde herhangi bir iyileşme görülmedi. Ayrıca araştırma sonlandıktan sonra katılımcıların durumunda ne gibi değişiklikler olduğu da ölçülemedi çünkü çoğu öğrencilerden oluşan katılımcılara çalışma bittikten sonra tekrar ulaşmak mümkün olmadı. (Bu öğrenciler genellikle ders kredisi için bu deneylere katılıyor ve ders bittikten sonra geri dönmeleri için bir sebepleri olmuyor.)

Ancak şunu söylemek mümkün: sosyal medya kullanımının sınırlanması ile, duygusal ve sosyal sağlığın bazı açılardan iyileştiği görülebiliyor. Instagram’da herkes en güzel ve mutlu anlarını paylaşırken, bu uygulamayı kullananların herkesin hayatının kendisininkinden daha güzel olduğunu düşünmesi çok da şaşırtıcı değil. Haliyle bu uygulamayı az kullananlar da kendilerini daha iyi hissediyor. Sosyal medya ile vakit harcamayanlar da vakitlerini, kendilerini daha iyi hissettirecek şeylere harcayabiliyor.

Yeni çalışmalar konuyu netleştirecek

Araştırmacılar bu deneyin sonuçlarının yeterli olmadığını, yeni araştırmaların kendilerinin bıraktığı noktadan devam ederek daha detaylı çalışmalar yapması gerektiğini dile getiriyor. Mesela daha farklı kesimlerden gelen katılımcılar ve daha fazla sosyal medya platformunu da dahil eden araştırmalar yapılabilir. Daha uzun süreli araştırmalar da daha net sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaktır.

30 dakikalık limitin de kolay ölçülebileceği için seçildiğini söyleyen araştırma ekibi, belki bu süreyi yarısına indirmek ya da iki katına çıkarmak daha etkili sonuçlar doğurabilir. Bunun da deneme yanılma yöntemi ile bulunması gerek diyor. Ama o zamana kadar araştırmacıların size bir tavsiyesi var: “Telefonunuzu bırakın ve hayata karışın”

Kaynak: TechCrunch

Penn State Psikoloji Bölümünden Melissa Hunt tarafından gerçekleştirilen araştırmada 143 adet öğrencinin üç hafta boyunca ya sosyal medya kullanımlarını Facebook, Snapchat ve Instagram'ı günde 10 dakika kullanarak sınırlaması ya da normal kullanımına devam etmesi istendi. Deneysel araştırma öncesinde ve sonrasında katılımcılara depresyon, sosyal destek gibi konularda testler yapıldı. Sosyal medya kullanımı, iOS'un, hangi uygulamanın kaç dakika kullanıldığını gösteren batarya ekranı üzerinden kontrol edildi.

Sonuçlar açık: Sosyal medya kullanımını sınırlayan grubun yalnızlık ve depresyon verilerinde üç hafta içinde ciddi bir azalma görüldü. Her iki grupta da endişe ve uzak kalma korkusunun azaldığı görüldü. Bu durum kişinin kendisini gözlemlemesinin getirdiği bir sonuç olarak yorumlandı. Sonuçlar sosyal medya kullanımının günde 30 dakika ile sınırlandırılmasının sağlıkta ciddi iyileşmelere yol açacağını işaret ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği