Çin’in Yalnızlar Günü indirimleri Amerika’ya da sıçradı

11 Kasım Yalnızlar Günü konsepti Çin'den çıkmış olsa da ABD'deki mağazalar tarafından da 'yalnızlığın kutlanması' düşüncesiyle benimseniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her yıl 11 Kasım’da ABD ve Çin’deki tüketiciler hem fiziksel hem de dijital alışveriş sepetlerini, indirime girmiş ürünlerle dolduruyor. ABD’de bu indirimler genellikle küçük ev aletleri ya da diğer ev ürünlerinde indirimler şeklinde görülse de Çin’de Yalnızlar Günü çok daha çeşitli ve büyük indirimlerle kutlanıyor.

Çin’de ortaya çıktı

1990’larda Çin’de üniversite öğrencileri tarafından ortaya atılan Yalnızlar Günü fikri kimilerine göre yalnızlığın kutlanması için, kimilerine göre ise yalnızlığa son vermek ve bir eş bulmak için bir fırsat anlamına geliyor.

Çin’de e-ticaret devi Alibaba 2009’dan bu yana gerçekleştirdiği Yalnızlar Günü indirimleriyle bu günü bir alışveriş festivaline dönüştürmeyi başardı. Aynı başarının ABD’de yaşanamayacağı, çünkü Çin’de yalnızlığa bakış açısıyla ABD’deki bakış açısının farklı olduğu söylense de her geçen yıl ABD’deki mağazalar da bu indirim günlerine iştirak etmeye başladı.

ABD’deki uygulamaları

Bu yıl Seattle ve New York’ta şubeleri bulunan Totokaelo adlı bir perakende zinciri müşterilerine 11 Kasım’da yüzde 11 indirim sundu. Outnet, L’Occitane ve Urban Outfitters gibi markalar da indirimlere katıldı. Need Supply Co. tüm ürünlerinde yüzde 11 indirim sunarken H&M 100 Dolar üzerindeki alışverişlerde yüzde 20 indirim kampanyası yaptı. American Apparel ise internetten siparişlerde yüzde 33 indirim yaptı.

Vox’tan Chavie Lieber “İndirimleri tek bir günle sınırlayarak müşterilerde bir aciliyet hissi oluşturuluyor. Böylece insanlar normalde harcamayacakları paraları harcamaya başlıyorlar.” diyor. Gereğinden fazla alışveriş yapmakla ilgili bir kitabı da bulunan April Benson ise “Bu festivaller sürü psikolojisi üzerinden besleniyor. Bu heyecan yaratıldığı için herkes alışveriş yapmak için acele ediyor.” diyor.

Tüm dünyaya yayılıyor

Yalnızlar Günü Çin’de popüler olsa da aslında dünyanın dört bir yanında etkileri görülüyor. 2016’da 235 farklı ülkeden Yalnızlar Günü alışverişi yapılmıştı. Bir sonraki yıl da ABD’deki Yalnızlar Günü gelirlerinde yüzde 68 artış görüldü. Türkiye’de de başta N11.com olmak üzere bir çok internet sitesi Yalnızlar Günü’nde yaptığı indirim ve kampanyalarla satışlarını artırdı.

Ancak tüm dünyada Yalnızlar Günü satışlarında artış yaşansa da Alibaba’nın üstünlüğü sürüyor. Şirket bu yıl 11 Kasım’da 30,8 milyar Dolar’lık satış gerçekleştirdi. Ancak satışlardaki yüzde 27’lik artış beklenilen seviyede olmadığı için Yalnızlar Günü’nün ardından şirketin borsa değerinde düşüş yaşandı.

Çin’de yalnızların yalnızlıktan kurtulması düşüncesiyle popülerleşen Yalnızlar Günü konseptinin ABD’de yalnızlığın kutlanması fikriyle yaygınlaşması aslına satışların artmasına daha fazla katkıda bulunabilir. Yalnızların kendilerine hediye alması düşüncesi, kişisel alışverişlerin artmasına sebep olabilir. Öte yandan geniş çaplı indirimler, yalnız ya da değil herkesin ilgisini çekmek için yeterli.

Kaynak: Vox.com

Her yıl 11 Kasım'da ABD ve Çin'deki tüketiciler hem fiziksel hem de dijital alışveriş sepetlerini, indirime girmiş ürünlerle dolduruyor. ABD'de bu indirimler genellikle küçük ev aletleri ya da diğer ev ürünlerinde indirimler şeklinde görülse de Çin'de Yalnızlar Günü çok daha çeşitli ve büyük indirimlerle kutlanıyor. 1990'larda Çin'de üniversite öğrencileri tarafından ortaya atılan Yalnızlar Günü fikri kimilerine göre yalnızlığın kutlanması için, kimilerine göre ise yalnızlığa son vermek ve bir eş bulmak için bir fırsat anlamına geliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği