Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 43

10 - 17 Kasım 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Küresel marka stratejisi şirketi Siegel+Gale tarafından yapılan araştırmaya göre Netflix dünyanın en sade ya da en kolay anlaşılan ve kullanılan markası seçildi. Dünyanın En Sade Markaları listesi şirketleri, müşterinin gözünde ne kadar net bir marka kimliğine sahip olduğuna, hizmetlerinin ne kadar kolay kullanıldığına ve şirketin bulunduğu endüstrinin ne kadar dürüst olarak algılandığına göre sıralıyor. Farklı ülkelerden 15 binden fazla tüketiciyle yapılan anketlere göre belirlenen listenin ikinci sırasında Alman süpermarket zinciri ALDI, üçüncü sırasında ise Google yer alıyor. Listenin öbür ucunda ise haber ve sosyal medya şirketleri göze çarpıyor. Siegel+Gale yanlış bilgilendirme  ve mahremiyet açıklarının, kullanıcıların gözünde bu sitelerin şeffaf ve dürüst olmadığı izleniminin oluşmasına sebep olabileceğini düşünüyor.

Alibaba bu yıl da Yalnızlar Günü‘nde (Singles’ Day, 11.11, Bekarlar Günü) satış rekoru kırdı. Onuncusu gerçekleştirilen indirim gününde 30,8 milyar Dolar’lık satış yapan şirket, 16 saat dolmadan geçtiğimiz yılın rekoru olan 25 milyar Dolar’ı geçmişti. Bu yılın rakamları bir önceki yıla göre yüzde 27 daha fazla. 2017’deki rakamlar ise 2016’ya göre yüzde 36 daha fazlaydı. Yalnızlar Günü başlangıçta sadece Sevgililer Günü‘ne bir alternatif olarak ortaya çıkmıştı. Ama Çin‘de 10 Kasım akşamı gerçekleştirilen Yalnızlar Günü galası artık bugünün dev bir etkinliğe dönüştüğünün göstergesi. Birçok yıldız ismin sahneye çıktığı program Çin’de 240 milyon kişi tarafından izlendi. Bu rakam ülke nüfusunun beşte birine tekabül ediyor.

Çin’de doğan bu indirim gününün Amerika’ya da sıçradığı notunu araya sıkıştıralım.

Türkiye’de 11 Kasım indirimini sahiplenen e-ticaret sitesi N11 bir dizi sorun yaşadı. En ilginci de 10 Kasım‘da gönderilen bildirimde yer alan “rahatsız olabileceğini göze alarak -en azından siren çalmayarak- mesaj atıyoruz” ifadesi tepki aldı. 10 Kasım ve siren ikilisi arasındaki bağı fark edememiş olan marka, tepkilerin ardından açıklama yapmak zorunda kaldı.

ABD merkezli makyaj ürünleri markası Morphe Brushes İngiltere’de açacağı ilk mağazasına bir vlogger stüdyosu eklemeye karar verdi. Makyaj vlogger’larıyla yaptığı iş birliklerinden memnun olan markanın bu hamlesi, fiziksel mağazalarla çevrimiçi dünyanın iç içe geçişinde küçük bir örnek olarak yerini almış oldu.

Volkswagen ile başlayan ve başka Alman otomobil üreticilerini de içine çeken dizel skandalının yansımaları devam ediyor. DW Türkçe‘nin haberine göre ABD‘de dizel araç emisyonu konusunda yanlış bilgilendirilmiş sürücüler büyük tazminatlar alıyor ve araçlarına ücretsiz olarak atık gaz filtre sistemi yerleştiriliyor. Almanya’da ise aynı durumdaki kişilere yeni bir otomobil almaları durumunda indirim teklif ediliyor. Bu da sorunun büyümesine sebep oluyor:

Otelciliğin tartışılmaz devlerinden Hilton ilginç bir hareketle hostel pazarına göz kırpıyor. Motto adı verilen yeni zincir, Hilton lüksüyle hostellerin erişilebilirliğini harmanlamayı amaçlıyor. Yatakhane sistemi olmayacak elbette ama birlikte konaklamak isteyenler için bağlantılı oda seçeneği sunulacak. Hilton yönetiminden yapılan açıklamada “Gezginlere merkezi konumda, makul fiyatlı ve daha az geleneksel bir üçlü sunan türünün tek örneği bir marka fırsatı keşfettik” cümlesine yer veriliyor.

46 yıllık mazisiyle pazarın en büyük markalarından biri olan Saray Halı ve aynı gruptaki Saray Çiftliği konkordato istedi. Yapılan konkordato başvurusunda ekonomik dalgalanmanın şirketlerin mali dengesini bozduğu kaydedildi. Öte yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 10 Kasım itibarıyla konkordato ilan eden şirket sayısının 356 olduğunu açıkladı. Bunların 132’si İstanbul, 50’si Ankara, 27’si de İzmir merkezli.

Turkcell‘in yürüttüğü toplumsal fayda projelerini çatısı altında toplayacak olan Turkcell Vakfı faaliyete başladı. Kuruluş kararı 30 Mart’ta hissedarlara duyurulan vakfın ilk mütevelli heyeti toplantısı gerçekleştirildi. Turkcell Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanlığına aynı zamanda şirketin yönetim kurulu başkanı olan Ahmet Akça getirildi.

Araştırma şirketi Ipsos, Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan 12-19 yaş arası kitleyi anlama üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. 360’ Teens Pulse adı verilen araştırmadan birkaç not:

  • “Ailemin değerlerini hiçbir zaman göz ardı etmem” ifadesine katılan gençlerin oranı yüzde 72.
  • Alışveriş merkezleri onlar için önemli bir sosyalleşme alanı (Katılımcıların yüzde 55’i sosyalleşmek için AVM’leri tercih ediyor.)
  • Aynı anda birden fazla şey yaptıkları ve çok ekranlı yaşadıkları için bir günü 24 saatten daha uzun hissediyorlar.
  • Harçlıklarının yüzde 22’sini giyime harcıyorlar.
  • En sevilen markalar sorulduğunda ilk 10’un 8’ini giyim markaları oluşturuyor.
  • En sevdikleri markalar sıralamasında ilk 10 markanın 4′ü Türkiye’den.
  • Katılımcıların yüzde 74’ü Instagram’da gizli hesap kullanıyor.

MediaCat dergisi tarafından bu yıl 13’üncüsü verilen Felis Ödülleri geçen hafta sahiplerini buldu. Türkiye’deki yarışmalarda alışık olmadığımız şekilde, yarışma sonrası jüri üyelerinden görüş alınmış. Derginin sitesinde kategorilere göre kazanan işlerin tamamını görmek mümkün. Y&R İstanbul tarafından Migros için yapılan şu raket çalışması da açıkhava kategorisinde ödül kazanan işlerden biri.

Uluslararası Epica Ödülleri de sahiplerini buldu. Detaylarını ve kazananlarını, organizasyonun Türkiye temsilcisi olan Marketing Türkiye‘de bulabileceğiniz yarışmanın dijital kategorisinde büyük ödül kazanan aşağıdaki iş de çok konuşulmuş. İrlanda merkezli ajans Rothco tarafından hazırlanan reklamda, 1963’te öldürülen ABD başkanı John F. Kennedy‘nin o gün yapacağı konuşma ‘canlandırılıyor’.

Fast Company‘de paylaşılan makaleye göre şu 5 soru yaratıcılığı öldürüyor:

  • Yaratıcı biri miyim?
  • Orijinal bir fikri nereden bulabilirim?
  • Yaratıcı fikirler için yeterli zamanı nasıl bulabilirim ki?
  • Dünyayı değiştirecek, ortalığı yıkıp geçecek bir fikirle nasıl gelebilirim?
  • Nereden başlayayım?

Medya tarafından 4 notla bitirelim:

  • Pazarlamasyon.com yenilendi ve daha önce de bahsettiğimiz Prime adı verilen kulüp yapısı kullanıma açıldı.
  • Spor yayıncılığının en ‘cool’ dergilerinden The Blizzard‘ın Türkiye edisyonu çıktı. Epeyce sürpriz oldu diyebilirim. Bilim kurgu okurlarının ‘dostu’ İthaki Yayınları tarafından hazırlanan derginin ilk sayısı 144 sayfa ve etiket fiyatı 30 TL. İnternetten yüzde 30 indirimli edinmek de mümkün.
  • Turkuvaz Medya bünyesinde yayın hayatına devam eden Cosmopolitan, 2010’dan beri yayın yönetmenliğini yürüten Özlem Kotan‘la yollarını ayırdı.
  • Netflix‘in Türkiye’de çekilen ilk dizisi The Protector‘ın (Hakan: Muhafız) yayın tarihi 14 Aralık olarak açıklandı. Dizinin fragmanı da paylaşıldı.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği