Haftanın Özeti: 190

Tasarım, İnovasyon

Araştırmacılar, beyin dalgalarıyla telefonun kilidini açmak için beyin şifresi sistemi üzerinde çalışıyor. Birçok akıllı telefon, şifre girmeyi kolaylaştırmak için yüz tanıması ve parmak izi taraması gibi sistemler içerir. Bu sistemlerle ilgili sorun ise ele geçirildiklerinde geri dönüşünün zor olmasıdırBuffalo Üniversitesi‘nde bilgisayar bilimleri ve mühendislik profesörü Zhanpeng Jin’e göre, beyin şifresi kullanıcının kimliğini açığa çıkarmadan sıfırlanabilir. 6 elektrotlu kulaklıkla beynin yüz tanıma, okuduğunu anlama ve hatırlama bölgeleri ölçülecek. Kullanıcılara 1,2 saniye içerisinde 3 tane fotoğraf göstererek ve bunu 4 kere tekrarlayarak beyin şifresi hazır hale geliyor. 179 yetişkin (93 erkek, 86 kadın) ile yapılan deneyde 5 ay sonrasında bile yüzde 95 başarı elde edildi.

İnşaat işçilerinin çalışırken ölme ihtimali diğer işçilere kıyasla beş kat daha fazla. Ancak bu durum, yaralanma olasılığını tahmin edip müdahalede bulunan yapay zeka sayesinde ortadan kalkabilir. ABD merkezli bir şirket, inşaat işçilerini kazalardan korumak ve daha hızlı çalışmalarını sağlamak için yapay zekadan faydalanıyor. Hedeflerden biri, beton kamyonlarının konumunu takip ederek kamyonlar şantiyeye ulaşır ulaşmaz işçilerin beton dökmeye hazır olmasını sağlamak. Şirket, yeni dijital araçların şirketin verimliliğini yüzde 14 ila 20 arasında artıracağını tahmin ediyor. 2017’de yayımlanan bir McKinsey raporuna göre, inşaat şirketleri verinin gerçek zamanlı analiziyle verimliliği yüzde 50’ye kadar artırabilir.

Çin‘de bir alışveriş merkezi telefonuna bakarak yürüyenler için özel şerit hazırladı. Ülkede böyle yürüyenler ‘yere bakanlar kabilesi‘ olarak adlandırılıyor. Bairui Plaza adlı alışveriş merkezinin hemen dışında renkli bir şekilde boyanan yollarda insanlardan kafalarını cihazlarından kaldırıp yola bakmaları beklenmiyor. Almanya‘nın Augsburg şehrinde de 2016 yılında yol yüzeyine yerleştirilen trafik ışıkları, kafasını kaldırmayan yayaları uyarmak için kullanılmıştı.

Geçtiğimiz yıl MIT‘de denenen ve umut verici sonuçlar elde edilen bir cihaz, güneş enerjisiyle havadan su elde edilmesini sağlıyor. Cihazın ilk saha denemeleri Arizona çöllerinde yapıldı ve içilebilir su toplandığı görüldü. Cihaz ortam sıcaklığında ve güneş ışığıyla çalışıyor. İlave hiçbir enerji girişi olmasına da gerek kalmıyor.

Yine geçtiğimiz yıl Philips Lighting (şimdiki adıyla Signify), ClearField adlı kırmızı LED ışıklandırma sisteminin, sıradan sokak ışıklarının aksine, yarasaların davranışlarında değişikliğe yol açmadığını gösteren bir çalışmanın sonuçlarını yayımlamıştı. Şimdi bu ışıklar Hollanda‘nın Zuidhoek-Nieuwkoop kasabasında kullanılmaya başlandı. Yarasalar kırmızı ışığın bulunduğu alanı karanlık olarak algılarken insanlar için ise bu bölgeler çevreyi rahatça görebilecekleri kadar aydınlık. Işıkların kullandığı dalga aralığının yarasaların iç pusulasını da etkilemediği ifade ediliyor.

Kanunlar izin verse elektrikli bisikletler yepyeni bir ulaşım kategorisi yaratabilir. Bisiklet yollarında gidebilecek kadar yavaş elektrikli bisikletler ucuz ve etkin araçlar olarak kullanılabilir. Ayrıca bu araçlar tek bir düğmeye basıldığında, otomobillerle birlikte otoyolda seyahat edebilecek güce ve hıza ulaşabilir. San Francisco merkezli Onyx Motorbikes‘ın ürettiği RCR tam olarak böyle bir araç. Tam güç modunda 5 bin 400 watt (7,2 beygir gücü) güce ulaşabilen elektrikli motor saatte 96,5 kilometre hıza çıkabiliyor. Bu da şehir içinde isteyeceğiniz en yüksek hızları kolayca sunabilmesi anlamına geliyor.

Çin 60 yıllık ZTZ-59 tanklarına otonom sistemler yerleştirerek bu araçları eğitim ve mayın temizleme gibi savaş dışı alanlarda kullanmayı amaçlıyor. Tanka yerleştirilmiş kameralar sayesinde operatörler aracı uzaktan bir joystikle yönlendirebiliyor. Diğer sürücüsüz sistemlerde olduğu gibi yeni güncellemelerle araca daha fazla otonomluk sağlanabilir.

Tesla son iki yıldır, araçlarında tam otonom sürüş özellikleri olacağının sözünü veriyordu ancak bugüne kadar bu alanda elle tutulur bir gelişme olmadı. Elon Musk, Ağustos ayında Autopilot’un 9’uncu sürümünü kullanıma sunacaklarını ve bu sürümle birlikte araçlara tam otonom sürüş özelliklerinin gelmeye başlayacağını açıkladı. Musk şirketin bugüne kadar tamamen güvenliğe odaklanması gerektiğini ancak bundan sonra kanatlarını açmanın vaktinin geldiğini söyledi.

Bir dönem otomotiv sektörünün başkentlerinden olan Detroit şehri uzunca bir süre atıl durumda kaldıktan sonra, son yıllarda küllerinden doğmaya çalışıyor. Geçmişte şehrin çöküşünün sembolü olarak görülen Michigan Merkez Tren İstasyonu da bu dönüşüm sayesinde hayata dönüyor. Şehrin dönüşümüne katkıda bulunan Ford, bu yapıyı satın alarak yeni kampüsünün merkezi yapacak. Büyük yapı, Ford’un Detroit’in Corktown mahallesini yeni otomotiv kampüsü yapma projesinin merkezinde yer alacak.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: