Yapay zeka inşaat sektörüne neler getirebilir?

ABD merkezli bir şirket, inşaat işçilerini kazalardan korumak ve daha hızlı çalışmalarını sağlamak için yapay zekadan faydalanıyor.

İnşaat işçilerinin çalışırken ölme ihtimali diğer işçilere kıyasla beş kat daha fazla. Ancak bu durum, yaralanma olasılığını tahmin edip müdahale eden yapay zeka sayesinde ortadan kalkabilir.

Boston merkezli bir ana müteahhit olan Suffolk, şantiyelerinde çekilen fotoğrafları analiz edip koruyucu teçhizat giymeyen işçiler gibi güvenlik tehlikelerine bakarak fotoğrafları tarayan, ardından da fotoğrafları kaza kayıtlarıyla ilişkilendiren bir algoritma geliştiriyor.

Ayrıca Suffolk, çeşitli kaynaklardan alınan bilgileri inceleyip projelerde yaşanabilecek gecikmeleri tahmin eden bir algoritma yazıyor. Böylece bina sahiplerine ve alt tedarikçilere bilgi aktarılabilecek. Suffolk, verimliliği artırmak için IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarından gelen verileri kullanmanın yollarını da arıyor. Hedeflerden biri, beton tedarikçilerinin kamyonlarının konumunu takip ederek kamyonlar şantiyeye ulaşır ulaşmaz işçilerin beton dökmeye hazır olmasını sağlamak.

İnşaat sektörünü dönüştürebilir

Bu tür veri kullanımı, ileri analize adapte olmada yavaş davranan inşaat sektöründe yaygın şekilde görülen bir durum değil. Ancak işgücü kıtlığı ve endüstrinin düşük verimlilik oranlarını artırma isteği, bazı şirketleri veri bilimine yatırım yapmaya yönlendiriyor. Konunun destekçileri, bu yeni yeni tomurcuklanan trendin 13 trilyon Dolar’lık inşaat sektörünü dönüştüreceğine inanıyor. Son yıllarda ABD’deki yaklaşık 20 inşaat firmasının benzer veri girişimleri başlattığı biliniyor. Suffolk bu anlamda öncü firmalardan biri.

Şirket, yeni dijital araçların şirketin verimliliğini yüzde 14 ila 20 arasında artıracağını tahmin ediyor. 2017’de yayımlanan bir McKinsey raporuna göre, inşaat şirketleri verinin gerçek zamanlı analizini verimliliği yüzde 50’ye kadar artırabilir.

Kaynak: Technology Review


Bir yanıt

  1. mehmet avatarı
    mehmet

    Turk yazilimcilar sanirim.

Yorumunuz: