ABD – Kuzey Kore gerilimi tırmanıyor

ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer savaş gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Rusya, Çin ve Almanya hararetlenen tartışmalardan endişelendiklerini belirtti.

Pyongyang kendisini Kore Yarımadası’nı nükleer savaşın eşiğine getirmekle suçlarken, ABD Başkanı Donald Trump cuma günü yaptığı açıklamada ABD ordusunun ‘ateşe hazır’ olduğunu vurgulayarak Kuzey Kore’yi bir kez daha tehdit etti. Diğer dünya güçleri de alarma geçti.

Pentagon, ABD ve Güney Kore’nin önceden planlandığı şekilde 10 gün içinde ortak bir askeri tatbikat gerçekleştireceğini açıkladı. Böyle bir hareketin Kuzey Kore’yi kızdıracağını anlamak zor değil. Bu esnada Rusya, Çin ve Almanya Pyongyang ve Washington’daki hararetlenen tartışmalardan duydukları endişeyi dile getirdi.

Trump attığı bir tweette “Kuzey Kore akılsızca davranırsa diye askeri çözümlerimiz mevcut. Umarız Kim Jong Un başka bir yol bulur.” dedi. Trump’ın cuma günü attığı tweet, Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA)’nın Trump’ı tansiyonu yükseltmekle suçlamasının hemen ardından geldi. KCNA, “Trump, Kore Yarımadasını nükleer savaşın eşiğine çekiyor.” dedi. ABD’ye ait Pasifik adalarından biri olan Guam‘da, Kuzey Kore’nin o bölge yakınlarına füze atacağına dair tehditlerden sonra vatandaşların olası bir nükleer saldırıya hazırlıklı olmaları için açıklama yapıldı. Talimatlarda “Işığa ya da oluşacak aleve bakmayın. Sizi kör edebilir. Sizi koruyabileceğini düşündüğünüz herhangi bir şeyin altına gizlenin.” yazıyordu.

Guam’da bir ABD hava üssü, bir grup Sahil Güvenlik ekibi ve yaklaşık 6 bin ABD askeri bulunuyor. KCNA, Kuzey Kore ordusunun Ağustos ortasında Guam’a 30-40 kilometre mesafedeki bölgeye dört tane orta menzilli füze atacağını söyledi. Trump ise Pasifik’teki ABD askeri komutanlığını retweetleyerek kriz anında kullanılmak üzere Amerikan B-1B Lancer bombardıman uçaklarının hazır bulunduğunu belirtti.

Nükleer savaşta ne olur?

Veri görselleştirme sanatçısı Neil Halloran, son projesinde hayal edilemeyeni görselleştirerek nükleer savaşta ölebilecek toplam insan sayısını ortaya koydu. 14 dakikalık videosu The Shadow Peace’te, dünyadaki nüfus verilerinin uzun zaman ölçeklerinde nasıl takip edildiğini ve bu verilerin İkinci Dünya Savaşı gibi felaketlerde nasıl aniden arttığını göstermek için nüfus piramitleri kullanıyor. Dünya çapında bir nükleer savaşın etkilerini göstermek için yapıldığında ise bu ani artışlar absürt hale geliyor.

Kaynak: Reuters, Gizmodo


2 yanıt

Yorumunuz: