Haftanın Özeti: 188

Tasarım, İnovasyon

Dünyanın en köklü dergilerinden biri olan TIME son dönemin en dikkat çekici kapaklarından birine imza attı: Madem konu dronlar, neden kapak için 958 dron kullanmayalım?

Dronların sadece ‘fotoğraf çeken şirin oyuncaklar‘ olmadığı konusunda hemfikiriz sanırım. Bu varsayıma şüpheyle yaklaşan ve “çok da numarasını göremedik yani” diyenler Dezeen‘in “Dronların dünyayı değiştireceğine dair 10 kanıt” derlemesine göz atabilir. Dünyayı değiştirmek iddialı bir tanımlama oldu evet.

Dron övme seansı gibi oldu ama Peru’nun güneyinde bir sahil çölünde yamaçlara oyulmuş 25’ten fazla jeoglifin keşfedilmesinde de bu araçların aktif rol oynadığını belirtelim.

Hava taşımacılığını dönüştürmeyi hedefleyen Airbus, hava taksi ya da ‘talep üzerine helikopter’ gibi fütüristik ulaşım seçeneklerini yönetmesi için yeni bir birim kuruyor. Birimin bünyesinde otonom uçan taksi prototipi CityAirbus, elektrikli uçan taksi Vahana ve talep üzerine helikopter servisi platformu Voom yer alacak.

Her yıl zararlı ot temizliği için kimyasallara 26 milyar Dolar harcanıyor. Bu kimyasallar genellikle tüm tarlaya uygulanıyor ve mahsul de bir şekilde bundan nasibini alıyor. İsviçreli ecoRobotix adlı şirketin geliştirdiği zararlı ot temizleyici otonom robot bu soruna çare olabilir. Güneş panelleri sayesinde ekstra enerjiye ihtiyaç duymadan hareket eden robot tarlada gezinmek için GPS sisteminden yararlanıyor. Bir boyun gibi dışa doğru uzanan kamerası sayesinde tarladaki zararlı otları ürünlerden ayırt edebiliyor ve kollarıyla gerekli yerlere çok küçük dozlarda tarım ilacı sıkıyor. Şirket, 12 saat kesintisiz çalışabilen robotun, tarım ilacı kullanımını 20 kat azaltılabileceğini ifade ediyor.

Brezilya’nın Sao Paolo şehrinde Studio MK27 tarafından inşa edilen Planar House adlı ev, çimle kaplı çatısı sayesinde doğaya uyum konusunda adeta çığır açıyor. Çatıda yer alan boşluklardan içeriye gün ışığı girerken, güneş panelleriyle de evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Hava durumu uygun olduğunda cam kapılar kaydırılarak açılabiliyor, böylece evin önemli bir kısmı dışarı açılarak teras gibi kullanılabiliyor.

Doğayla daha da iç içe olmak isteyenler için de New York merkezli mimarlık pratiği DFA‘in bir önerisi var. 3D baskıyla üretilen Galini Uyku Kapsülü kendi kendini idare eden bir konaklama olanağı sunuyor. 28 metrekarelik alan ölçüsüyle uzak yerlere taşınabilen kapsülün elektriği güneş ve rüzgardan elde ediliyor.

Dünyanın en büyük elmas şirketi De Beers, kendi tarihinde bir ilke imza atarak yapay elmas satma kararı aldı. Yıllarca laboratuvar yapımı elmaslardan uzak duran şirket, ‘uygun fiyatlı alternatif‘ arayan müşterileri de es geçmek istemiyor.

Fiat Chrysler, ürettiği 4,8 milyon adet aracın seyir kontrol sisteminde hata olduğu gerekçesiyle geri çağrılmasına karar verdi. Özellikle yokuş yukarı giderken gaza basınca bu beklenmedik hızlanma bir kısa devre olmasına ve aracın seyir kontrolünde takılı kalmasına sebep oluyor. 2014 sonrası üretilen ve bu hatadan etkilenen modellerin listesi şurada.

Dubai’nin bazı araçlarda dijital plaka sisteminin denemelerine başlayacağını duyurmuştuk. Kaliforniya’da da bu yılın başlarında denenme kararı alınan bu sistemin araç hırsızlığının da önüne geçmesi umuluyor. Çalınma durumunda plaka, o an nerede olduğunu polise veya aracın sahibine haber verebilecek. Kendi işlemcisi ve pili olan bu yeni plakalar, Kindle‘ın e-kitap okuyucusuyla aynı teknolojiyi kullanıyor.

Tanıtıldığı günden beri merakla beklenen Lamborghini Terzo Millennio yeni bir detayla gündeme geldi. Bu süper spor otomobilde elektriği depolayacak piller olmayacak, Terzo Millennio’nun bizzat kendisi pil olacak. Gerekli olan enerji, otomobilin karbon fiber gövdesinde depolanacak. Tasarımcıların gerekçesi ise basit: Büyük bir pil taşıyan süper spor otomobil olamaz! Her şey yolunda giderse Terzo Millennio’nun 2030’da piyasada olması bekleniyor.

Yukarıdaki kadar havalı olmasa da bu hafta çok konuşulan bir elektrikli otomobil daha var. Estonya yapımı üç tekerlekli Nobe 100, üç farklı modelden hareketle tasarlandı: Fiat 500, Saab 96 ve Messerschmitt KR175. Saatte yaklaşık 110 kilometre hıza çıkabilen otomobilin tek şarj menzili ise 218 kilometre. 2020’de piyasaya sürülmesi hedeflenen Nobe 100’ün Amerika’daki satış fiyatının 34 bin Dolar olacağı düşünülüyor.

“Otomobil meselesine girmişken oradan devam edeyim, bugün bolca da vaktim var” diyenler olursa Digital Trends‘in “Diriltilse ne güzel olurdu dedirten 10 model” temalı derlemesine dalabilir. Fotoğrafa bakınca bile 30 yıl geriye götüren Buick GNX de onlardan biri.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • İnsan oğlu bu gün aya, yıldızlara gidiyor.

    Boşluğa merak son haddinde…

    Buna mükabil, sinek kanadı kadar yakın olan içine, kalbine çevrilemiyor.

    Bu dünyanın sonu alâmetlerinden dir!..

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: