Tarlayı zararlı otlardan temizleyen robot

İsviçreli ecoRobotix adlı şirket güneş enerjisiyle çalışan ve tarladaki zararlı otları tek tek ilaçlayan bir otonom robot geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Manavların raflarını dolu tutmak için çok fazla çalışmak gerekiyor. Bitkiler ekiliyor, bakımı yapılıyor, toplanıyor, dağıtılıyor ve tüm bu işler çok fazla emek gerektiriyor. Neyse ki tarlalar artık otomasyon sayesinde insan gücüne daha az ihtiyaç duyuyor. Örneğin Illinois Üniversitesi araştırmacıları otonom olarak bitkilerin bakımını yapabilen bir robot geliştirmişti. Carnegie Mellon Üniversitesinde yapay zeka ve dronlar kullanılarak tarımın en zorlu görevleri gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl ise bir grup otomatik makine 6 bin metrekarelik bir tarlada arpa dikti ve yetiştirdi. Tek bir insan toprağa adımını atmadan arpalar toplandı ve kullanıma hazır hale geldi.

İsviçreli ecoRobotix adlı şirket de tarım otomasyonuna kendi katkısı olarak bir zararlı ot temizleyici robot geliştirdi. Dört tekerli robot uzaktan bakınca bir sehpa gibi görünse de aslında tarımda köklü değişikliklere sebep olabilir. Her yıl zararlı ot temizliği için kimyasallara 26 milyar Dolar harcanıyor. Bu kimyasallar genellikle tüm tarlaya dökülüyor. Yetiştirilen ürünlerin kimyasallardan etkilenmemeleri için de genetiği değiştiriliyor.

Belirli bir noktaya, yeteri kadar ilaç

ecoRobotix’in zararlı ot robotu tarımsal kimya sorununu, zararlı otları tek tek bulup ilaçlayarak çözüyor. Güneş panelleri sayesinde ekstra enerjiye ihtiyaç duymadan hareket eden robot tarlada gezinmek için GPS sisteminden yararlanıyor. Robotun bir boyun gibi dışa doğru uzanan kamerası bilgisayar görüşü algılayıcıları sayesinde zemindeki zararlı otları ürünlerden ayırt edebiliyor. Robotun altından uzanan iki adet örümcek benzeri kol, gerekli yerlere çok küçük dozlarda tarım ilacı sıkıyor.

Yaklaşık 125 kg ağırlığındaki makine diğer tarım aletlerine göre çok daha az yer kaplıyor. Otonom olarak 12 saat boyunca hareket edilebilen cihaz bir akıllı telefon ile kontrol edilebiliyor. Şirket robot sayesinde zararlı otlara yönelik tarım ilacı kullanımının 20 kat azaltılabileceğini ifade ediyor.

İsviçreli şirket doğru noktayı ilaçlama yaklaşımında yalnız değil. Silikon Vadisi’nden Blue River adlı bir girişim de zararlı otları tespit edip ilaçlayabilen bir sistem geliştiriyor. Ancak bu sistem otonom olarak hareket etmiyor, traktörün arkasına bağlanarak çekiliyor. Blue River geçtiğimiz yıl tarım ekipmanları üreticisi John Deere tarafından satın alındı.

Kaynak: Digital Trends

İsviçreli ecoRobotix adlı şirket güneş enerjisiyle çalışan ve tarladaki zararlı otları tek tek ilaçlayan bir otonom robot geliştirdi. Dört tekerli robot uzaktan bakınca bir sehpa gibi görünse de aslında tarımda köklü değişikliklere sebep olabilir. Her yıl zararlı ot temizliği için kimyasallara 26 milyar Dolar harcanıyor. Bu kimyasallar genellikle tüm tarlaya dökülüyor. Yetiştirilen ürünlerin kimyasallardan etkilenmemeleri için de genetiği değiştiriliyor. ecoRobotix'in zararlı ot robotu tarımsal kimya sorununu, zararlı otları tek tek bulup ilaçlayarak çözüyor. Güneş panelleri sayesinde ekstra enerjiye ihtiyaç duymadan hareket eden robot tarlada gezinmek için GPS sisteminden yararlanıyor. Robotun kamerası bilgisayar görüşü algılayıcıları sayesinde zemindeki zararlı otları ürünlerden ayırt edebiliyor. Robotun altından uzanan iki adet kol, gerekli yerlere çok küçük dozlarda tarım ilacı sıkıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği