Haftanın Özeti: 181

Tasarım, İnovasyon

Türkiye’deki sosyal inovasyon ekosistemini merak edenler için imece ve Ashoka iş birliğiyle yapılan bir çalışma var. Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistem Haritası burada, detayları ise şurada.

Yakın zamanda yapılan bir McKinsey araştırmasında elde edilen verilere göre, genom bilimi, enerji depolama ve otomasyon gibi birçok teknoloji önümüzdeki yıllarda ekonomik ve toplumsal dönüşüme yön verecek. 2025 yılında 14 ila 33 trilyon Dolar arasında bir ekonomik etkiye sahip olması beklenen bu teknolojiler, gayrisafi küresel hasılanın üçte birini oluşturabilir. Peki üniversiteler bu inovasyon sürecine nasıl yön verebilir? Dünya Ekonomik Forumu yazarı Farnam Jahanian madde madde irdelemiş.

Kaliforniya merkezli UrbanFootprint adlı girişim tarafından geliştirilen bir yazılım; herhangi bir şehir planlaması senaryosunun trafiği ve trafik saatlerini nasıl değiştirebileceğinin, enerji tüketiminin, yerel ekonominin, karbon salınımının geniş çaplı etkilerini gösterebiliyor.

Elyazısıyla yazılan mektuplardan ve notlardan yola çıkan Nicolas Damiens ile Julien Sens adlı tasarımcılar, David Bowie, Kurt Cobain, John Lennon, Leonard Cohen ve Serge Gainsbourg‘un elyazısını ücretsiz yazı biçimlerine dönüştürdü. Ya da ‘dönüştürmüştü‘ diyelim çünkü siteye girdiğinizde fark edeceğiniz üzere telif hakları nedeniyle bu girişim kısa sürede sona erdi.

David Bowie’ye ait notlar ve mektuplar

Marionette Studio çevrimiçi basit 2D animasyonlar yapmaya imkan sunan bir siteye. İşi gerçekten basitleştirdiği görülüyor. Başlangıç paketi aylık 7 Dolar.

Parlak ışığa maruz kalınca kendiliğinden kararan fotokromik camlı gözlükleri kullanmaya epeyce alışmıştık. Çarşamba günü bir açıklama yapan Johnson & Johnson Vision, yakında kendiliğinden hafifçe kararan kontakt lens çıkaracağını duyurdu.

Dubai, önümüzdeki ay bazı araçlarda dijital akıllı plaka denemelerine başlayacak. Uygulama, örneğin bir kazaya karışan veya çalınan araçlar için daha hızlı acil durum müdahalesi yapılmasını sağlayacak. Dijital plaka sayesinde kayıt yenileme ücreti, yol geçiş ücretleri ve park cezaları da aracın sahibinden kolayca tahsil edilebilecek. Fakat bu teknoloji, ilgili kamu kurumunun sürücüleri takip etmesine imkan sağladığı için mahremiyet ve bilgi güvenliği konusunda birtakım endişeler var.

IKEA’nın 1951-215 yılları arasındaki katalog kapaklarının toplu gösterimi dekorasyon dünyasında zaman yolculuğu hissi yaşatıyor. 1960’ların farkı da hissediliyor tabii.

Vespampère için “klasik Vespa’nın İtalyan tasarımcı Giulio Iacchetti tarafından özgürce yeniden yorumlanmış hali” diyebiliriz. Elektrik motoruna sahip Vespampère’nin hafif tasarımı, neorealist filmlerdeki oyuncuların sürdüğü şık ve ince Vespa’lara selam gönderir nitelikte.

Dünyanın en büyük yolcu gemisi (yahut tatil kasabası) denize indiSymphony of the Seas adlı yolcu gemisinin tek önemli özelliği rekor kıran boyutu değil. Yaklaşık 360 metre uzunluğunda olan Symphony of the Seas, 22 restoran, 24 havuz ve 2 bin 759 kamara barındırıyor. Gemi 6 bin 680 yolcunun yanı sıra 2 bin 200 civarında mürettebat olmak üzere toplamda yaklaşık 9 bin kişi taşıyabiliyor. Gemide 18 adet güverte bulunduğu için kalabalıktan bunalmak gibi bir durum da söz konusu olmuyor.

Uzun yolculuklar için kompartımanlı uçak fikri hep zihinlerin bir köşesinde usulca beklemiştir. Şu anda bazı havayolu şirketleri ‘premium’ üyeleri için ‘lounge’ ve duş imkanı gibi lüks seçenekler sunuyor ama yeterli değil. 10-12 Nisan tarihlerinde Almanya’nın Hamburg şehrinde gerçekleşen Aircraft Interiors Expo‘da, Airbus A330 geniş gövde uçaklarına yolcu kompartımanı yerleştirme planını duyurdu. Havayolu şirketleri 2020’den itibaren kompartıman siparişi verebilecek ve kompartımanların yolcu talebine göre düzenlenmesi de mümkün olacak.

Yine uzun yolculuklardan devam edelim. Houston merkezli Orion Span, ‘uzaydaki ilk lüks otel‘ olacak Aurora İstasyonu‘nu 2021’in sonlarından itibaren fırlatmayı ve 2022’de misafirlerini ağırlamayı planlıyor. Şirket yetkilileri, maceraperestlerin kişi başı 9,5 milyon Dolar ya da gece başına yaklaşık 800 bin Dolar ödeyeceğini ve 80 bin Dolar’lık depozitonun çevrimiçi olarak yatırılabileceğini söyledi. Depozito geri ödeniyor tabii ki, Orion Span’da kimsenin parası kalmaz.

NASA yıllar sonra yeni bir süpersonik uçak geliştirmeye hazırlanıyor. Önceki uçaklar hız rekoru kırma amacıyla geliştirilmişken bu yeni X-Plane‘in amacı sessiz süpersonik taşımacılık (QueSST) olacak. X-Plane, tek bir General Electric F414 motoruyla çalışacak, tek bir pilot tarafından uçurulacak ve azami hızı ise saatte bin 590 kilometre olacak.

Alman FlixBus şirketine ait elektrikli otobüs Fransa’nın 160 kilometrelik Paris-Amiens hattında sefer yapacak. Bu aynı zamanda ilk şehirler arası elektrikli otobüs seferi anlamına geliyor.

Fıtrat gereği ‘kafayı yemeye’ meyilli olan kedileri iyice çıldırtacak bir tasarım var karşımızda: Kediler için sanal gerçeklik gözlüğü. CatVR adlı ürüne evdeki arkadaş ne tepki verir bilinmez ama var böyle bir şey. Denemek cesaret ister. Ucunda çok fena küfür yemek de olabilir, “şunu aldık alalı evde huzur var; takıyoruz gözlüğü, kafamız rahat” demek de.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: