Haftanın Özeti: 169

14 - 21 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Özgür ansiklopedi Wikipedia‘da 2017 yılının en çok aranan İngilizce başlıkları açıklandı. Bu arada “Bizim bir Wikipedia işi vardı, n’oldu o?” sorusunun net cevabı yok ama hafta içi bazı gelişmeler yaşandı. Önce Wikimedia Vakfı Başkanı Kathrine Maher, Türkiye’de resmi makamları rahatsız eden 8 aydır süren erişim yasağına sebep gösterilen makalelerin değiştirildiğini söyledi ve ekledi: “Erişim yasağının neden devam ettiğini bilmiyoruz.” Ama BTK‘nın karşı açıklaması gecikmedi. Kurum, özetle yasa dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiğini belirtti. Neyse, geçen yılın en çok aranan İngilizce başlıkları şunlar:

  • Deaths in 2017 / 37,4 milyon arama.
  • Donald Trump / 29,6 milyon.
  • Elizabeth II / 19,3 milyon.
  • Game of Thrones (season 7) / 18,8 milyon.
  • Meghan Markle / 16,9 milyon.
  • Game of Thrones / 16,8 milyon.
  • List of Bollywood Films of 2017 / 16,4 milyon.
  • United States / 15,8 milyon.
  • Bitcoin / 15 milyon.
  • 13 Reasons Why / 14,9 milyon.

Aralık ayı sonunda başlayan protestolarla sarsılan İran yönetimi, internet sansürünü de aynı oranda yoğunlaştırıyor. Ülkede Facebook, Twitter gibi büyük sosyal ağlar 2009’dan bu yana engelli olduğu için bütün yük Telegram’ın omuzlarındaydı. O da malum protestolar sonrası sansürden nasibini aldı ama o sırada başka bir kapı açıldı. Toronto merkezli Psiphon‘un (Sayfın şeklinde okunuyor) kurucusu Michael Hull, Telegram engeli sonrası kendi uygulamasına büyük bir yönelme olduğunu söylüyor. İran, aynı minvaldeki başka bir uygulama olan Lanthern için de önemli bir pazar haline gelmiş. Buna rağmen İranlıların çilesi ‘bağlantının yavaşlaması’ ve Psiphon’un çökmesi gibi detaylarla devam ediyor.

İnternet güvenliği şirketi Kaspersky, Android platformunda daha önce benzeri görülmemiş nitelikte zararlı bir yazılım bulduğunu açıkladı. Zararlı yazılım ‘Skygofree’ olarak biliniyor ve internet hızınızı artıracağını vadeden sahte mobil şebeke firmalarının indirilebilir uygulamalarına saklanıyor. Whatsapp’la ilgili kötü olmayan bir haber de var. Her gün çok sayıda mesajla baş etmek durumunda kalan şirketlerin işini kolaylaştırmak amacıyla WhatsApp Business kullanıma sunuluyor.

Birkaç dakikalığına yazışabilmek için telefonunuzun şarjını kasıtlı olarak azaltacağınız aklınıza gelir miydi? Die With Me adlı uygulamadan haberdar olduktan sonra böyle bir şeyi denemek isteyebilirsiniz (istemeyebilirsiniz de). iOS ve Android için sunulan Die With Me, sadece telefonunuzun şarjı yüzde 5’ten az olduğu zamanlarda açılan bir sohbet odası uygulaması.

NintendoSwitch konsolu ve Super Nintendo Classic nostalji makinesiyle büyük bir başarı yakalamış olsa da kendini geliştirme çabalarından vazgeçmiş değil. 20 Nisan’da satışa sunulacak Nintendo Labo, tasarıma Switch konsolunu da dahil eden hazır ambalajlı bir inşa kiti. Labo, çıkarılması gereken yerleri önceden belirlenen kartonlardan oluşacak. Oyuncular paketten çıkan ip ve paket lastiklerini kullanarak kartonun gerekli yerlerini bağlayıp Nintendo Labo’yu kuracak.

YouTube, 2017’de karşılaşılan sorunlardan dolayı kullanıcıları ve şirketi korumak için partner programının yeni kriterini son 12 ay içinde en az bin aboneye ve en az 4 bin saat izlenmeye sahip olmak şeklinde güncelledi. 20 Şubat 2018’den itibaren yürürlüğe girecek olan karar birçok kanalı etkileyecek.

Instagram’da artık direkt mesaj bölümünde adınızın altında en son ne zaman aktif olduğunuz yazacak. Facebook Messenger gibi uygulamalarda da olan bu özellik, mesajlaştığınız ve takip ettiğiniz kişilerle sınırlı olacak; diğer takipçiler göremeyecek. Özelliği kullanmak istemezseniz ayarlar bölümünden ‘Aktivite Durumunu Göster’ seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Instagram ayrıca, hikayeler kısmına yeni fontlar ve arka planlar sunan bir özellik üzerinde çalışıyor.

Facebook, pek de alışkın olmadığımız bir hamle yaparak ana sayfamızda gördüğümüz bazı haber kaynaklarının diğerlerine kıyasla daha iyi olduğuna karar verip ona göre hareket etmeye hazırlanıyor. Hangi kaynakların daha iyi olduğuna karar vermek için de Facebook çalışanlarına değil de kendi kullanıcılarına danışmayı tercih edecek. Mark Zuckerberg, bu hamlenin Facebook ağındaki güvenilir, bilgilendirici ve yerel haberlere öncelik verme çabasının bir parçası olduğunu ve konuyla ilgili daha detaylı açıklamaların yakın zamanda yapılacağını belirtti.

SoftBank, Uber’in yüzde 15’ini satın alacağını duyurmuştu. Bu plan, 48 milyar Dolar değerlemeyle resmiyete döküldü. Uber’in kurucusu Travis Kalanick, hisselerinin yüzde 30’unu satarak milyarder konumuna gelirken, şirket 2019’da halka arz için hazırlanıyor. 

Apple nihayet ABD dışındaki meşhur parasının bir kısmını ülkeye sokmaya karar verdi. Bu da yaklaşık 38 milyar Dolar vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Gelecek 5 yıl içinde ülke içindeki yatırımlarını artıracağını açıklayan şirket, 20 bin kişiye yeni iş imkanı sağlamayı da planlıyor. 

20. yüzyılın en büyük yatırımcılarından Warren Buffet, kripto para trendine kapılmayı düşünmediğini açıkladı. O işin sonunun pek iyi bitmeyeceğini vurgulayan milyarder, CNBC’ye verdiği röportajda şirket olarak yeni yatırım alanları aramaya devam ettiklerini de belirtti. Ona ayıracak 60 dakikanız varsa:

Bitcoin, Warren Buffet’a gönderme yaparcasına son bir ayda yüzde 50 değer kaybetti. Bitcoin fiyat manipülasyonu üzerine yapılan bir araştırmaya dayanan şu analiz, düşüşün nedenlerinden birine açıklık getirebilir.

Kullanıcıların kripto paralarını şirkete kredi olarak verdiği bir sistem üzerine kurulu olan ve Ponzi Oyunu eleştirilerine maruz kalan Bitconnect faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre sitenin kapanmasının sebepleri “platform hakkında basında çıkan kötü haberler, hem Teksas hem Kuzey Karolina güvenlik kurullarınca yapılan iki ihtarname ve sürekli yaşanan DDoS saldırıları” olarak belirtildi. Kullanıcıların platforma borç verebilmesi için sisteme öncelikle Bitcoin koyup daha sonra o anki piyasa faiz oranına göre BCC’ye çevirmeleri gerekiyordu. 10 bin Dolar’lık bir kredi 180 gün boyunca sistemde kalınca her ay kişiye yüzde 40 civarında bir getirisi oluyordu. Aşağıdaki video sistem hakkında fikir verebilir. Müzik rahatsız ederse sesini kısıp Tarkan‘ın Şımarık şarkısı eşliğinde izleyebilirsiniz.

Ülkedeki kripto para aktivitesine sert şekilde karşı çıkan Çin, yabancı kripto para borsalarına yasak getirmeyi planlıyor. Bloomberg kaynaklarına göre kişiler arasındaki alım satım işlemlerine herhangi bir kısıtlama yok ancak merkezileştirilmiş alım satım işlemleri için market veya borsa türü kuruluşlar hedefe alınacak. Ancak Çin’in dünyanın en büyük kripto para üretim operasyonlarına ev sahipliği yaptığı da bilinen bir gerçek.

Aylık kullanıcı sayısı 170 milyonu geçen ve kripto para dünyasına adım atmaya hazırlanan özel mesajlaşma uygulaması Telegram, dağıtık ekonominin Mastercard‘ı olmayı hedefliyor. Şubat ayında özel satış, Mart ayında ise açık artırmayla satış gerçekleştirerek token satışlarıyla toplanan para şirketin yeni nesil kripto paraları ve merkezsizleştirilmiş uygulamaları barındıran TON (Telegram Open Network) adlı blok zinciri platformunu desteklemek için kullanılacak. Telegram CEO’su genel olarak iddialı biri:

San Francisco merkezli OhmConnect girişimi, ev sahiplerine ve apartman sakinlerine para ödeyerek belirli zaman dilimlerinde evlerindeki cihazları kapatmalarını teşvik edip enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. Girişimin kurucu ortağı Curtis Tongue Fast Company’e yaptığı açıklamada “Birçok insan bu girişimi elektronik cihazlarını fişten çekip aileleriyle kutu oyunları oynamak için bir bahane olarak değerlendiriyor” diyor.

İnternet bağımlılığının çokça konuşulduğu şu günlerde, teknoloji yazarı Claire Downs‘ın bu mereti azaltmak isteyenlere 8 tavsiyesi var. Bunlardan bağımsız olarak, telefon bağımlılığının çözümü ‘daha kötü’ bir telefon olabilir.

  • Gereksiz e-posta aboneliklerinden çıkın.
  • Gerçek bir çalar saat edinin ki, uyanınca saate bakma bahanesiyle telefona bulaşmayın.
  • Dijital olarak iş / yaşam dengesi kurmaya çalışın.
  • Bildirimleri kapatın.
  • Herhangi bir sitede geçirdiğiniz zamanı kısıtlamaya yarayan Chrome eklentisi SkyFocusd iyi bir seçenek olabilir.
  • Küçük işler için çıkarken telefonunuzu evde bırakmayı deneyin.
  • Uygulamaları, izinleri ve kullanıcı hesaplarını silin.
  • Çevrimdışı yapabileceğiniz bir hobi edinin.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: