Haftanın Özeti: 143

17 - 23 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Microsoft, görme engellilere çevredeki kişileri ve objeleri tanımlayan akıllı telefon uygulaması Seeing AI‘ı kullanıma sundu. Uygulamayı indiren kullanıcılar telefonlarının kamerasını bir kişiye doğrulttuğunda uygulama o kişinin kim olduğunu ve nasıl hissettiğini kullanıcıya bildiriyor. Aynı şekilde bir ürün de tanımlanabiliyor. Tüm bunlar, telefon üzerinde çalışan bir yapay zeka ile mümkün oluyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin sistematik ve hızlı bir şekilde nakit paradan uzaklaşıyor[/inlinetweet]. Özellikle büyük şehirlerde artık herkes ödemelerini WeChat ya da Alipay’in akıllı telefon uygulamaları ile yapmayı tercih ediyor. Akıllı telefon ödemeleri restoranlardan mağazalara kadar hemen her yerde geçerli. Yalnızca üç yıl önce nakit kullanımının hala yaygın olduğu Çin’deki dönüşüm hızı ile dikkat çekiyor.

GSR Ventures’ın Genel Müdürü Richard Lim, teknolojik açıdan bunun Çin’de gerçekleşen en önemli yenilik olduğunu ve bu boyutta bir dönüşümün henüz yalnızca Çin’de görüldüğünü söylüyor.
Delta Hava Yolları, Ronald Reagan Washington Ulusal Havaalanı’nı kullanan SkyMiles üyesi müşterileri için biniş kartı yerine parmak izi okutabildikleri bir sistemi test etmeye başladı. Biyometrik doğrulamanın biniş kartlı geçişlerden daha yüksek bir doğruluk düzeyi sunduğunu belirten şirket, bu şekilde personelinin yolcuların diğer isteklerine yardımcı olmak için daha fazla zamanının kaldığını söylüyor.

Business Insider’daki bir yazıda 10 yıllık süre zarfında hayatımıza giren, vazgeçilmez ürün ve hizmetler konu edildi. Peki bunlar neler?

  1. iPad.
  2. Google Chrome.
  3. Snapchat.
  4. Airbnb.
  5. Spotify.
  6. Oculus.
  7. Stripe.
  8. Instagram.
  9. Kickstarter.
  10. Android.
  11. Lyft.
  12. Pinterest.
  13. Square.
  14. 4G.
  15. Uber.
  16. Venmo.
  17. WhatsApp.
  18. Slack.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Atari müşterilerini heyecanlandırmaya devam ediyor.[/inlinetweet] Daha önce yeni oyun konsolu Ataribox’a dair çok kısa bir tanıtım videosu hazırlayan şirket, şimdi de Ataribox’ın dış kasa tasarımını tanıttı. Dileyen müşteriler Ataribox’ı eski Atari modellerinde kullanılan ahşap ön panel ile sipariş edebilecek.

Alternatif kırmızı panel
Söylentilere göre Facebook’un gizli donanım bölümü Build 8, modüler akıllı telefonlar üstünde çalışıyor. Sosyal medya devinin ‘modüler elektromanyetik cihaz’ adı altındaki patent başvurusunun da bu kapsamda olduğu söyleniyor. Bu patent, ürün potansiyeli olarak hem telefonu hem de akıllı hoparlörü tanımlıyor.

Nokia markasıyla akıllı telefon üreten HMD Global adlı Finlandiyalı grubun ilk yüksek performanslı akıllı telefonu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Nokia 8’in bilgileri ve görüntüleri sızdırıldı.[/inlinetweet] Haberlere göre, 31 Temmuz’da satışa sunulması beklenen akıllı telefonun fiyatının 600 Avro olması bekleniyor. Cihazın tahmini özellikleri ise şu şekilde:

  • 5,3 inç, 2560 x 1400 çözünürlüklü ekran.
  • Qualcomm Snapdragon 836 çip (Qualcomm’un en güçlü modeli).
  • 4 ya da 6 GB RAM.
  • 13 megapiksellik çift arka kamera.
  • Android 7.1.1 Nougat işletim sistemi.

Google’ın ana şirketi Alphabet, Google’ın daha önce piyasaya sürdüğü (ve sonra sessizliğe gömdüğü) akıllı gözlüğü Google Glass‘ı işletmeler için güncelledi. Artık sadece ‘Glass’ olarak anılan ürünün işletme versiyonu şu an sadece Google’ın çözüm ortakları tarafından kullanılabiliyor. Bu şirketler lojistikten üretime ve hatta hasta bakımına kadar pek çok farklı sektörde hizmet veriyor.

Microsoft, akıllı evlerin geleceğini Amazon veya Alphabet’e emanet etmemekte kararlı. Yazılım devi şirket Johnson Controls ile GLAS adında bir akıllı bir termostat çıkardı. Parlak görünümlü cihaz dokunmatik ekrana ve akıllı işletim sistemi Cortana‘ya sahip. Windows 10 yazılıma sahip GLAS odanızın yanı sıra dıştaki hava kalitesini de tespit edebiliyor.

ABD merkezli banka zinciri [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Citigroup, robotik devrimine hazırlanmak için teknoloji uzmanlarını işe alıyor.[/inlinetweet] New York merkezli finansal hizmetler devi, yeni açacağı otomasyon merkezleri için birçok iş ilanı verdi. Smart Automation Centre (Akıllı Otomasyon Merkezi) adı verilen birim Tampa, Londra, Singapur, New York ve Budapeşte gibi şehirlerde çalışacak elemanlar arıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yapay zeka sadece mavi yakalıların değil, doktorların da peşinde.[/inlinetweet] En çok kazanan mesleklerden radyologlar, otomasyon sağlık sistemi yaygınlaştıkça durumdan etkilenen ilk grup olacak. Teşhis ve tedavi süreçlerinin gelişiminde önem taşıyan radyoloji, sağlık hizmeti giderlerini de bu ölçüde artıran bir alan. Öte yandan, teknoloji camiası yapay zekanın medikal görüntüleme sistemlerini dönüştürerek daha düşük ücretli ve daha iyi bir hizmet sunmaya başlayacağını düşünüyor.

ABD’de 2021’de 36 milyar Dolarlık bir endüstri halini alacağı tahmin ediliyor.
İşletme ve teknoloji hizmetleri sağlayıcısı Cognizant Digital Business’ın Strateji Sorumlusu Paul Roehrig dijital bir dünyada yaşasak da iletişim, problem çözme, işbirliği ve empati gibi insanlara özgü sosyal becerilerin teknolojiden daha değerli olduğunu söylüyor. Wall Street Journal tarafından yakın zamanda yapılan bir anket yöneticilerin yüzde 89’unun sosyal becerilere sahip çalışanlar bulmakta zorlandığını belirledi. Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ise sosyal yeteneklerin işyerindeki verimliliği yüzde 12 artırdığını ortaya çıkardı. Peki çalışanların sosyal becerilerini geliştirmek için neler yapılabilir?

  • İşyeri kültürüne bu becerileri dahil etmek çalışanların onları daha kolay benimsemesine yardımcı olabilir.
  • Sosyal yetenekler sergileyen çalışanları ödüllendirmek bu becerilerin teşvik edildiğine dikkat çekebilir.
  • Farklı arka planlara sahip çalışanlarla işyerinde çeşitliliği sağlamak kişilerin empati yeteneklerine katkıda bulunabilir.
  • Çalışma ortamında bir danışmanlık sistemi kurularak çalışanların sosyal beceri geliştirme konusunda birbirlerine yardımcı olmaları sağlanabilir.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook araştırmacıları geliştirdikleri yapay zekanın yeni bir dil icat ettiğini fark etti.[/inlinetweet] Amacı en etkili şekilde müzakere yapmak olan iki yazılım, verimlilik için daha hızlı anlaştıkları bir dil kullanmaya başladı. Programlama hatası sebebiyle gerçekleşen durum, yapay zekanın İngilizce’ye bağlı kalmak zorunda bırakılmamış olmasından kaynaklanıyor. Facebook hatasını düzelterek yazılımları İngilizce konuşacak şekilde yeniden programladıysa da durum yapay zeka ile ilgili yeni soruları da beraberinde getirdi; çünkü araştırmacılar, robotların kendi aralarında geliştirecekleri dilleri anlamamızın mümkün olmadığını söylüyor.

Araştırmacı Dhruv Batra yapay zekaların kelime kodlarını kullanarak konuşmalarının insanların icat ettiği kısaltmalardan farklı olmadığını söylüyor.
İnsanları Mars’a götürmek ya da herkese otonom otomobil sunmak gibi fikirlerin sahibi Elon Musk’ın kolay kolay korkmadığını söyleyebiliriz. Ancak Musk’ı da korkutan ciddi bir konu var: yapay zekanın hızlı ilerleyişi. Geçmişte insanları yapay zekanın kontrolsüz ilerlemesine karşı uyaran Elon Musk, bu hafta gerçekleşen Ulusal Yerel Yöneticiler Birliği Yaz Toplantısı‘nda yaptığı konuşmada yapay zeka için ‘medeniyetin karşı karşıya olduğu en büyük risk‘ tanımını yaptı.

MRP Realty geçtiğimiz hafta Facebook sayfasından yayımladığı “Kasabada artık yeni bir şerif var.” mesajıyla yeni alınan robot güvenlik görevlisinin gelişini duyurmuştu. K5 olarak bilinen robot polis, ABD’nin başkenti Washington’da devriye görevini sürdürürken başına beklenmedik bir olay geldi. Bilinmeyen bir sebepten ötürü, robot polis bir fıskiyenin içindeki suda ‘ölü olarak’ bulundu. Robotu üreten Knightscope şirketinden yetkililer ise bu olayın münferit olduğunu ve incelemenin devam ettiğini belirtiyor.

Araçlar otonom hale geldikçe, siber güvenlik konusundaki endişeler artıyor. Merkezi İsrail’de bulunan Karamba Security adlı şirket, araçlar hacklenmeye çalışıldığı sırada devreye girerek kötü niyetli kişileri engelleyecek bir yazılım geliştirmek için çalışıyor. Karamba’nın görevi, süreç esnasında girilen sahte kodu engelleyerek sistemi kilitlemek ve fabrika ayarlarındaki kod haricinde herhangi bir kodu kabul etmemek.

Bir grup araştırmacı, görme engellilerin görmesini, felçli kişilerin ise dokunma hissi yaşamasını sağlayacak bir teknoloji geliştiriyor. Proje önderi, Berkeley Üniversitesi Moleküler ve Hücresel Biyoloji Profesörü Ehud Isacoff, beyinle konuşma yeteneğinin, dejeneratif hastalık ya da sakatlıkların sebep olduğu nörolojik hasarların telafi edilmesinde önemli bir potansiyeli olduğunu belirtiyor. Bunun için kortekse direkt olarak algı kodlanıp görmenin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Google’ın kardeş şirketi Verily, çiftleştiğinde yumurtaları çatlamayan (yani çoğalamayan) milyonlarca erkek sivrisineği doğaya salıyor. Alanında ABD tarihindeki en büyük saha çalışması olarak kayıtlara geçen deney, Zika virüsü ve Deng humması ile mücadele etmeyi amaçlıyor. Bu çalışma için Verily otomatik bir laboratuvarda her hafta bir milyon kısır sivrisinek üreten bir robot geliştirdi.

Watson ve Crick tarafından 1950’lerde DNA’nın çift sarmal yapısının keşfedilmesinden beri bilimciler genomların insan hayatı için ne ölçüde önemli olduğunu tartışıyor. Houston Üniversitesi’nde evrim üzerine çalışan Biyolog Dan Graur ise bu bilmeceyi sadece basit matematiğe dayanarak cevaplıyor. Graur, insan genomunun işlevsel bölümünün toplam DNA’mızın yaklaşık yüzde 10-15’i, üst sınırının ise sadece yüzde 25 olabileceğini hesaplıyor.

Bu araştırmaya göre DNA’mızın en az yüzde 75’i bir işe yaramıyor.
Avrupa Prospektif Kanser ve Nütrisyon Araştırması’ndan (EPIC) alınan veriler kullanılarak, on Avrupa ülkesinden 35 yaş üstü 521 bin 330 kişinin dahil edildiği araştırma ile kahve tüketiminin ölüm riski üzerindeki etkisi araştırıldı. Sonuç olarak, kahve tüketimi en yüksek olan grubun kahve içmeyenlere göre her türlü ölüm riskinin daha az olduğu anlaşıldı.

Kahve değil, deva mübarek!
Telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi cihazların ekranları güneşli bir günde kolaylıkla görülebilecek şekilde parlaktır. Bu yüzden geceleri etrafını bir fener kadar aydınlatabilirler. Bu özelliğin beyin ve bedenimiz üzerindeki etkisi de büyük. Vücudumuzun, gündüz uyanık kalmamızı gece ise uyumamızı sağlayan doğal bir yapısı var. Araştırmaya göre de parlak ışıklı cihazlar bu doğal döngüyü bozuyor.

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve Avustralya Savunma Bilimleri ve Teknoloji Grubu birlikte gizli bir ses ötesi roket denemesi gerçekleştirdi. Saniyde 9,6 km hızla giden roket yeni ses silahlarının öncüsü olarak minimum tepki süresine sahip. Avustralya’daki Woomera Test Alanı‘nda gerçekleştirilen deneme 2009’dan beri devam eden ‘Hypersonic International Flight Research Experimentation Program’in (Ses Ötesi Uluslararası Uçuş Araştırma Deney Programı) bir parçası.

https://www.youtube.com/watch?v=PPOK3R-JtwI

Bilim istediği zaman aşırı sevimli hale gelebiliyor. JEM Internal Ball Camera bunun en güzel örneği. Japon Uzay Keşif Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen ve kısaca Int-Ball olarak adlandırılan kameralı robot, 4 Haziran 2017’de Uluslararası Uzay İstasyonu‘na gönderilmişti. Şimdi ise JAXA robotun ilk video ve fotoğraflarını paylaşıyor.

Artık gökyüzüne baktığınızda yeni bir ‘yıldız’ görebilirsiniz. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mayak (deniz feneri) adlı bir Rus uydusu, bu hafta başarıyla fırlatıldı[/inlinetweet]. Bu uydu, geceleri gökyüzünün en parlak cisimlerinden biri olacak. 14 Temmuz’da yerel saatle 09:36’da fırlatılan uydu 12:10’da yörüngeye oturdu. 3 metrelik bir piramit şeklinde tasarlanan yansıtıcı Güneş ışığını Dünya’ya göndererek araştırmacılar için bir referans noktası olacak.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği