Haftanın Özeti: 143

17 - 23 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Artık dişleri fırçalarken “Kaç dakika oldu acaba?” sıkıntısına son: Çünkü ağız hijyeninizi sadece 10 saniyede tamamlayabilirsiniz. Yakın zamanda piyasaya sürülecek Amabrush, ‘dünyanın ilk otomatik diş fırçası’ unvanını taşıyor. Üç yıldır üzerine çalışılan cihaz her çene yapısına uyan kalıbıyla antibakteriyel silikondan üretiliyor. Dişlerinizi fırçalamak için tek yapmanız gereken ise ürünü ağzınıza takıp düğmesine basmak.

RISE, mülteci kamplarında bitki yetiştirmek için tasarlanan akıllı bir halı sistemi. Biyolojik olarak yüzde 100 parçalanabilen malzemelerden yapılan; yerel tohumlar ve sıvı filtreler içeren RISE, üretim için gereken sıvı kaynağını insan idrarıyla karşılıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tasarımcı Dani Clode’un ‘üçüncü başparmak’ projesi ile birçok yetenek edinmek mümkün.[/inlinetweet] Üç boyutlu baskı teknolojisi ile üretilen ürün ayakkabıların altına takılan iki basınç sensörü ve aldığı gücü elinize yönlendiren Bluetooth bağlantısıyla etkinleşiyor. Clode‘un videosunda ise üçüncü başparmak sayesinde kağıt oynamak, limon sıkmak, bardak taşımak ve gitar çalmak gibi birçok eylemin kolaylaştığı görülüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=WH-rTc1-jhI

Reebok‘ın yeni uzay botu üretilene kadar son 50 yılda uzaya giden astronotların ayakkabılarında pek bir değişiklik yoktu. David Clark Company adlı şirket ile işbirliği yapan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Reebok, Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden bir grup astronot için uzay botu üretti.[/inlinetweet] The Floatride Space Boot SB-01 isimli model şimdilik Dünya koşullarında test ediliyor.

Mobil cihazlar sayesinde uygun fiyatlara sanal gerçeklik cihazları edinebilmemiz mümkün. Fakat aynı şey maalesef artırılmış gerçeklik gözlükleri için geçerli değil. En azından Mira Lab’in ürettiği Prism‘i duyana kadar öyleydi. 99 Dolar‘a satılması planlanan gözlüğün Gear VR ve Daydream’inkine benzeyen bir akıllı telefon haznesi, ekrandan aldığı görüntüyü yansıtan şeffaf mercekleri ve hareket algılayan kumandası bulunuyor. Şirket, ürünü sonbaharda geliştiricilere sunmayı hedefliyor. Bir de not: Prism’in HoloLens‘e göre çok daha hafif ve daha ergonomik olduğu söyleniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon’un 6 Temmuz’da hazır öğün patenti için başvuru yaptığı öğrenildi.[/inlinetweet] Başvurudaki açıklamasına göre ürün pişirilmeye hazır yiyecek paketlerinden oluşuyor. Amazon paketlerin başlıca tahıl, pirinç, makarna ve fırın ürünleri içereceğini söylüyor. Bu adımın ABD’deki en büyük hazır öğün sağlayıcısı Blue Apron’ı tehdit edeceği düşünülüyor.

Şirket patenti almayı başarırsa dünyadaki bütün benzer hizmet veren rakiplerini basit bir davayla kapatabilir (Türkiye’de bile benzer birkaç girişim var).
Güzel bir yemek yeyip “Keşke tarifi bende de olsa” dediğiniz oldu mu? Artık böyle durumlarda tek yapmanız gereken yemeğin fotoğrafını çekip yapay zekaya danışmak. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir algoritma, yemek fotoğrafına bakarak size o yemeğin tarifini veriyor. Artık tarif isterken “Bizim ailemize özel canım, kusura bakma olur mu?” cevabını duymayacaksınız. 

Dolby‘nin yüzün üzerinde teknik laboratuvarı bulunuyor. Ve son 5 yıldır bu laboratuvarlardan bazıları film izleyen insanları izliyor. Nörofizyologlar ve Dolby Baş Bilimcisi Poppy Crum tarafından yürütülen çalışmada şirket katılımcılara vücut algılayıcıları (biyosensör) yerleştiriyor ve onlara bir eğlence seansı sunuyor. EEG başlıkları, kalp ritmi monitörleri, galvanik deri tepkisi algılayıcıları ve termal görüntüleme kameraları ile bilimciler insanların izledikleri görsele verdikleri biyofiziksel ve duygusal tepkileri ölçüyor.

Sanal gerçeklik deneyimi için artık gözlüklere bağımlı kalmayacağız. Japon şirketleri NHK Enterprises, RecoChoku Co. ve Wonder Vision Techno Laboratory birleşerek 8K çözünürlüklü ve kubbe ekranlı bir sanal gerçeklik sistemi geliştirdi. Sistemle kullanıcıları Tokyo’nun üzerinde uçuran 3,4 metre yükseklik ve 5,2 metre genişliğe sahip ekranın önünde video ile senkronize hareket eden bir sandalye duruyor. Söz konusu sanal turu aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Ten Fold isimli mühendislik firmasının geliştirdiği katlanabilir modüler evler, tek bir düğme ile 8 dakika içinde kendi kendine açılıyor ve hiçbir makine ya da insan emeği gerektirmiyor. Kamyon ile istenilen yere kolayca taşınan evler açıldıkları zaman taşıma boyutlarının üç katına çıkıyor ve anında yaşanabilir hale geliyor. Ayrıca birden fazla yapı birbirine eklenerek daha büyük evler oluşturulabiliyor. Birçok tasarımı hala konsept aşamasında olan şirket bu teknolojisi kullanmakla ilgilenen mimar, mühendis ve üreticilere çağrıda bulunuyor.

Orii, yüzük şeklinde tasarlanmış bir telefon. Parmak kemiği üzerinden doğrudan kulağa ses veren Orii, Bluetooth aracılığı ile akıllı telefonunuza bağlanıyor. Bilimkurgu filmlerdeki gibi sadece kulağınıza elinizle dokunmanız ile etkinleşen teknoloji, Siri ve Google Asistan gibi yapay zekalar ile uyumlu. Ürün üretime hazır ve 99 Dolar’dan başlayan fiyatlarla Kickstarter üzerinden fon topluyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]MIT’den bir grup araştırmacı bomba tespit eden ıspanak geliştirdi.[/inlinetweet] Bitkilerin doğal bir kimya laboratuvarı işlevi görmesinden faydalanan araştırmacılar ıspanak yapraklarına mayın ve patlayıcılarda sıklıkla kullanılan nitroaromatik bileşikleri tespit eden nanoborucuklar yerleştirdi. Bitki, su çektiği toprakta bu bileşiklerin bulunması halinde 10 dakika içerisinde kızılötesi kamera ile tespit edilen floresan bir sinyal veriyor. Bu sinyali yakalayan kamera akıllı telefon benzeri bir cihaza bağlanarak yetkililere bir e-posta gönderilmesini sağlıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği