Haftanın Özeti: 134

15 - 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Sürekli bir devinim halinde olan Dünya 4,5 milyar yaşında. Bu zaman diliminin çok kısa bir süresinde bu gezegende var olan insanlık eğer 1 milyar yıl daha hayatta kalmayı başarabilirse nelere şahit olacak merak ediyorsanız, YouTube kanalı RealLifeLore bunu bir video ile özetlemiş.

Akıllı telefonlar, kendi işletim sistemleri ve uygulamalarıyla farklı bir platform deneyimi sunuyor. Ancak bir masaüstü işletim sistemi ve geniş bir ekran ile her biri birer bilgisayar kasasına dönüşebilir. Bu potansiyeli kullanmaya karar veren Maru adlı girişim akıllı telefonlar için Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştirdi. Sistem hem mobil hem de masaüstü modunda kullanılabiliyor. Masanıza oturduğunuzda telefonunuzu masaüstü bilgisayara dönüştürmek için şarj bölümünden monitöre bağlamanız yeterli.

Google Çarşamba günü gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yeni işletim sistemi Android O’nun beta sürümünü görücüye çıkardı. Şirket ayrıca yeni programlama dili Kotlin‘i ve yapay zekaya verdiği önemi katılımcılarla paylaştı. Etkinlikte, düşük performanslı cihazlar için geliştirilen Android Go işletim sistemi de tanıtıldı.

Yapay zeka ve otomasyonun kitlesel bir işsizlik krizine yol açacağı yönündeki yaygın endişelere rağmen, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]teknoloji sebebiyle işini kaybedenlerin oranı tarihin en düşük seviyelerinde.[/inlinetweet] Pazartesi günü Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Vakfı‘nın açıkladığı rakamlar, genel düşüncelerle taban tabana zıt.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çinli Yatırımcı Kai-Fu Lee yapay zekanın ilk olarak bankaları vuracağını düşündüğünü açıkladı.[/inlinetweet] Lee, bankaların yapay zeka sistemlerini iyi kullanan küçük girişimlerin gerisinde kalacağını düşünüyor. Kendi firması Sinovation Ventures kapsamında hizmet veren algoritma destekli ‘Smart Finance Group’u örnek veren Lee, yapay zekanın finans alanında insanlardan çok daha başarılı olduğunu savunuyor.

Söylentilere göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, Macbook serisini yenileyecek.[/inlinetweet] 12 inç MacBook ve MacBook Pro’nun yanı sıra uzun süredir unutulmuş MacBook Air’ın da güncelleneceği duyumlar arasında. Değişikliğin tasarım değil; işlemci ve performans odaklı olacağı tahmin ediliyor.

Söylentiler doğru çıkarsa Apple’ın Mac’leri arka plana attığı görüşü de rafa kalkmış olacak.

iPhone aksesuarı muamelesi görüp gölgesinde kalsa da Apple Watch bazı alanlarda eşsiz bir cihaz. Örneğin Cardiogram uygulaması ile birlikte kullanıldığında en yaygın kalp ritim bozukluklarından biri olan atrial fibrilasyonu başarıyla tespit edebiliyor. Ayrıca bu alanda cihazın başarı oranı öyle yüksek ki tıbbi standartlarda güvenilebilir bir yöntem olarak da kabul görüyor.

Japonya’da hızla azalan genç nüfus ile birlikte işgücü de azalıyor. Çalıştıracak eleman bulamayan orta ölçekli şirketler robotlara yöneliyor. Ülkede robotlar halihazırd üretim, inşaat ve otellerin oda servisi gibi pek çok farklı alanlarda kullanılıyor. Bank of Japan tarafından yapılan araştırmaya göre ülkedeki kobiler robot işçi alımına yönelik yatırımlarını yüzde 17,5 oranında artırmayı planlıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Üç boyutlu yazıcıda üretilen yapay yumurtalıklarla kısır fareler sağlıklı yavrular doğurdu.[/inlinetweet] Sentetik yumurtalıklar, jelatin mürekkep ve folikül kullanılarak oluşturuldu. Testlerde, bir yumurtalığı ameliyatla alınan farelere yerleştirilen yapay yumurtalıklar bir hafta içinde kan dolaşımına uyum sağladı ve jelatin yapının içindeki gözeneklerde yumurtalar gelişmeye başladı.

Yapılan bir araştırmaya göre hastaların Google’da arama yapmaları semptom ve teşhislerin daha iyi anlaşılmasına yol açıyor. Yani -yaygın görüşün aksine- Google’lamak sağlığa iyi geliyor. 718 deneğin yüzde 80’i çevrimiçi aramalarının ardından yapılan teşhislerde farklı bir hisse kapılmadıklarını belirtiyor. Çalışma deneklerin yüzde 95’inin ‘Google’da yaptıkları aramadan sonra doktorlarıyla aralarında bir güven problemi oluşmadığını, hatta çalışmaya katılanların yarısının, arama yaptıktan sonra doktorlarına daha çok güvendiklerini ortaya çıkardı.

British Medical Journal’daki bir rapora göre doktorunuzun yaşı, aldığınız sağlık hizmetinin kalitesini etkiliyor olabilir. Hatta hayatta kalma şansınızı bile değiştirebilir. Harvard araştırmacıları, hastanelere başvuran 700 bin yaşlı hastayı tedavi eden yaklaşık 19 bin doktorun verilerini inceledi. 2011 ve 2014 arasında gerçekleşen tedavilerde doktorların yaşı arttıkça ölüm oranlarında da bir miktar artış olduğu gözlendi.

Son yapılan çalışmalara göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]midye yakında yara izlerinin oluşmasını engellemek için kullanılabilir.[/inlinetweet] Bu deniz canlılarının ürettiği yapışkan bir madde, farelerde yaraların iz bırakmadan kapanmasını sağlamada başarılı sonuçlar verdi. Aynı maddenin insan bedeninde kaza sonucu ya da ameliyat sebebiyle oluşan yara izlerini önlemek için de kullanılabileceği belirtiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar yeni bir doğum kontrol yöntemi buldu.[/inlinetweet] Sperm hücrelerinin hareketleri üzerine yoğunlaşan çalışmada keşfedilen iki kimyasal bileşik sayesinde spermlerin yumurta ile birleşmesi tamamen engelleniyor. Keşif sayesinde geleneksel doğum kontrol yöntemlerinden ve ‘ertesi gün hapları’ndan çok daha güvenilir bir metodun geliştirilmesi mümkün olacak.

Araştırmanın diğer bir önemi ise hem kadın hem de erkeklere uygun bir çözüm sunacak olmasından geliyor.

Kürtaj konusunda çok katı yasaları bulunan bu ülkelerde kürtaj yaptırmak isteyen kadınların iki seçeneği var: uzun mesafeler kat ederek başka ülkedeki bir kürtaj kliniğine gitmek ya da kendi imkanlarıyla kürtaj ilaçları kullanmak. İkinci seçeneği tercih edenler eskiden çok daha büyük risk altındayken, günümüzde internet ve telefon aracılığıyla doktorlarla ve diğer kadınlarla sürekli iletişim halinde uzaktan ilaç (telemedicine) yöntemiyle süreci daha güvenli bir şekilde tamamlayabiliyor.

2013 yılında yayımladığı kitapla ilaçların işe yaramadığını savunan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Profesör Sally Davies, bu kez antibiyotiklerin hazırladığı korkutucu gelecek için bizleri uyardı. [/inlinetweet] Antibiyotiklerin gerekli-gereksiz reçetelendirilmesi yüzünden bakterilerin ilaca bağışıklık kazanacağına dikkat çeken Davies, bu durumun sadece küresel çapta bir işbirliği ile çözülebileceğini savunuyor.

İnsanlar uzun süredir Dünya’nın doğal dengesini alt-üst etmekle meşgul ancak bilimcilerin yeni bulgularına göre etkimiz gezegenimizle sınırlı değil. 1950 – 1960 yılları arasındaki Soğuk Savaş dönemindeki nükleer silah testlerinde yüzeyden 15 ila 400 km yükseklikte patlatılan bombaların Dünya’nın dışındaki çevreye de etki ettiği tespit edildi. Bu değişiklikler, uzaya gönderdiğimiz uyduları ve astronotları etkilemesi sebebiyle oldukça büyük önem taşıyor.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Thomas Pesquet ve NASA’dan Shane Kimbrough Mart ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdikleri uzay yürüyüşünü kameraya aldı. NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ne ait Youtube kanalında yayımlanan çekimler astronotların gözünden ISS tecrübesini yansıtıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği