Haftanın Özeti: 134

15 - 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]E-ticaret deyince aklımıza ilk gelen isim Amazon 20 yaşında.[/inlinetweet] Seneler boyu 1 Dolar kar etmeden halka arz edilen şirket şimdi 460 milyar Dolar değerlemeye yaklaştı. Büyüme ve yatırım odaklı bir yol izleyerek bugünlere ulaşan Amazon bugün ABD’deki en büyük çevrimiçi perakendeci olarak piyasanın yüzde 33’üne sahip. Şirketin hikayesine yönelik grafikler 20 yılın etkileyici bir özeti.

Donald Trump’ın yönetimi devralmasının ardından işi yokuşa süren düzenlemeler sebebiyle [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD ‘de yatırım yapmakta zorlanan Çinli şirketler rotayı İsrail’deki teknoloji girişimlerine çevirdi.[/inlinetweet] Büyük ölçekli yatırımlar İsrail yönetimi tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.

ABD’de en yüksek hisse senetlerine sahip 5 teknoloji devi Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon ve Facebook’un toplam piyasa değeri 2,9 trilyon Dolar ediyor. Şirketlere biraz daha detaylı bakarsak; ilk sıradaki Apple’ın ana gelir kaynağı donanım ve piyasa değeri 804 milyar Dolar. İkinci sıradaki Google’ın çatı şirketi Alphabet en çok reklamlardan kazanıyor. Piyasa değeri ise 651 milyar Dolar. Üçüncü sırada yazılım gelirleri ile ön plana çıkan Microsoft’un değeri ise 536 milyar Dolar. Amazon, elbette en çok çevrimiçi perakende satışlardan kazanıyor. Şirketin değeri 455 milyar Dolar. Son sıradaki Facebook da en fazla parayı reklamlardan kazanıyor ve piyasa değeri 343 milyar Dolar. Şirketlerin 2016 yılında elde ettiği toplam net gelirin 94 milyar Dolar olduğunu da belirtelim.

Anlık mesajlaşma servisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Telegram’ın yeni sürümüyle uygulama içinde alışveriş mümkün hale geldi.[/inlinetweet] Kullanıcıların botlar yoluyla ödeme yapabileceği sistem ve özel olarak tasarlanan fatura mesajları sayesinde bir ‘Öde’ tuşu kullanarak işlemler kolayca yapılabilecek (Bu vesileyle Telegram kullanıcılarına Dünya Halleri içeriğine yönelik güncellemeleri bildiren botumuzu da hatırlatmış olalım).

Londra’daki The Royal Society for Public Health’in raporuna göre gençlerin birbirleriyle etkileşime geçmesini amaçlayan sosyal medya platformları akıl sağlıklarına zarar veriyor olabilir. #StatusofMind adlı rapor, fotoğraf paylaşma uygulaması Instagram’ın gençlerin bedenlerini ve uyku düzenlerini etkilediğini belirtiyor. Uygulamanın bir diğer olumsuz özelliğiyse kullanıcılarını sürekli bir şeyleri kaçırıyormuş gibi huzursuz hissettirmesi.

“Kocaman gülelim ki takipçilerimiz hasedinden karpuz gibi çatlasın Buseciğim”.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın mahremiyet ayarları değişti.[/inlinetweet] Sitenin gezinti verilerinizi takip etmemesi için var olan ‘İzlemeyi Engelle‘ opsiyonu artık yok. Öte yandan platform artık kullanıcılarına kişisel verilerini daha fazla kontrol etme hakkı tanıyor ve reklam amaçlı veri paylaşımı konusunda daha şeffaf davranıyor. Ya da en azından böyleymiş gibi hissettiriyor. Şu güzel ortamı bozuyorsunuz!

Ayarlar ve gizlilik> Gizlilik ve güvenlik > Kişileştirme ve veri bölümüne giderek de reklam ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

Hafta sonu yayılmaya başlayan ve Haftanın Özeti’nde de değindiğimiz WannaCry (ağlamak ister misin?) adlı fidye virüsü kısa süre içerisinde 100’ün üzerinde ülkede yüz binlerce bilgisayarı etkiledi. Microsoft Windows işletim sistemindeki bir açıktan faydalanan fidye virüsünden korunmanın tek yolu Windows güvenlik güncellemelerini yüklemek. Normalde Microsoft Mart ayındaki güncellemeyle bu açığı kapatmıştı (WannaCry hakkında merak ettikleriniz).

 

Adı büyük ihtimalle Eddie olan birisi, 560 milyondan fazla e-postayı ve bunların şifresini farklı kaynaklardan toplayarak dev bir veri tabanı oluşturdu. İnternet üzerinde bu tarz listeler son birkaç yıldır dolanıyordu, ancak görünüşe göre bu liste, önceki listelerin neredeyse tamamını bünyesinde barındırıyor. Troy Hunt, listede 243 milyon 692 bin 899 adet tekil e-posta adresi bulunduğunu ve bu adreslerin neredeyse tamamının, geçmişte yaşanan büyük hack saldırılarında elde edildiğini bildirdi.

Müjde(!) Siber güvenlik uzmanları, hepimizin uzun zaman önce ulaştığı sonucu doğruladı: mevcut şifre güvenliği yöntemleri sinir bozucu ve etkisiz. ABD Ulusal Standartlar ve Teknolojiler Enstitüsü (NIST), insanları birkaç ayda bir şifrelerini değiştirmeye veya şifreye sayı ya da özel karakter eklemeye zorlamanın herhangi bir getirisi olmadığını iddia ediyor. Gerçek çözüm daha uzun şifreler kullanmak ve çok faktörlü güvenlik yöntemlerini tercih etmek.

ABD’li siber güvenlik şirketi FireEye’ın hazırladığı rapor, Vietnamlı hacker grubu OceanLotus’un saldırılarının ardında Vietnam hükümetinin olduğunu savunuyor. Vietnam Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada iddiaların asılsız olduğu ve hükümetin dijital saldırılar konusunda uluslararası işbirliğine açık olduğu belirtildi. Ancak uzmanlar, devlet destekli hack eylemlerinin küçük ülkelerin yeni intikam aracı olduğunu söylüyor.

Fransa veri koruma kurumu CNIL, Facebook’a kullanıcıların hangi bilgilerinin reklamcılarla paylaşıldığını açıklamadığı için 150 bin Avro (yaklaşık 592 bin Türk Lirası) ceza kesti. Belçika, Hollanda, İspanya ve Almanya’da da Facebook‘un uygulamalarına yönelik incelemeler sürüyor. Şirkete kesilen ceza bununla sınırlı da değil. 2014 yılında WhatsApp’ı satın alırken kendilerini yanlış bilgilendirmesinden ötürü Avrupa Komisyonu da şirketi 110 milyon Avroluk bir para cezası verdi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, ‘dark data’ (kara veri) uzmanı Lattice Data şirketini yaklaşık 200 milyon Dolar‘a satın aldı.[/inlinetweet]. Şu an dijital dünyadaki verileri yüzde 70 ile 80 arasında bir oranla ‘kara veri’ sınıfında. Lattice Data gibi şirketler yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak bu verileri kullanılabilir düzenli bilgiler haline getiriyor (BİLGİ: Dark data / Kara Veri kavramı veri bankalarında yapılandırılmamış şekilde bulunan ve / veya kullanılamayan verileri temsil ediyor).

Apple’ın bu teknolojiyi ne şekilde kullanacağı ise bilinmiyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın kurucu ortaklarından Biz Stone 6 yıl sonra şirkete geri döndü.[/inlinetweet] Dönüşüne yönelik heyecanını (Twitter’ın bir diğer kurucu ortağının girişimi) Medium’da yayımladığı bir yazı ile detaylandıran Stone, yeni görevinde kurum kültürü ve iç iletişime odaklanacak.

Jack Dorsey ve Biz Stone.

Son birkaç yıldır [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]milyarlarca dolarlık eczacılık sektörüne göz diken Amazon sonunda ilk adımı atıyor.[/inlinetweet] Yakın zamanda tıbbı malzeme ve ekipman satışına başlayacak şirket, sektöre girişini sağlayacak ekip için bir yönetici arayışında.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti (Conservative Party) Genel Başkanı Theresa May, 8 Haziran’da yapılacak seçimleri kazanmaları halinde vatandaşlarının çevrimiçi güvenliğini sağlamak için gereken önlemleri artıracağını açıkladı. Parti, çocuklara zarar veren, pornografi ve nefret söylemi içeren ayrıca kullanıcıları istemedikleri zararlı kaynaklara yönlendiren sitelerin cezalandırılmasını istiyor.

Sosyal medya sitelerinin her birinin sayfalar dolusu kullanım kuralları var. Bunlardan bazılarını biliyor, bazılarını tahmin ediyoruz. Ancak -itiraf edelim- neredeyse hiçbirimiz bu kuralları açıp okumadık. Öte yandan, sosyal medyayı kullananlar arasında yazılı olmayan ‘adab-ı muaşeret’ kuralları da yok değil. Beraber gözden geçirelim mi?

Akıllı ev çözümleri sunan Hive, ürünlerini daha çok kişiye tanıtmak amacıyla her cihaz için ayrı bir ücret ödemeyi gerektirmeyen yeni bir abonelik hizmeti başlattı. ‘Welcome Home’, yani ‘Eve Hoş Geldiniz’, servisi 3 farklı abonelik paketi ile Hive’ı kullanıcılarına sunuyor. Başlangıç paketinin fiyatı 9,99 Dolar.

İngiltere’de 300 binden fazla kullanıcıya sahip hizmetin sahibi ülkenin en büyük enerji şirketlerinden British Gas.

Chrome’un yeni eklentisi ‘Memomize’ web sitelerinden istediğiniz metni kaydetmenizi sağlıyor. Memomize ile kaydettiğiniz bir metni yeniden açtığınızda kaynak siteye doğrudan geçebilmeniz mümkün. Ayrıca eklenti içeriğe göre kendisi etiketleme yapıyor. Yeni bir sekme açtığınızda önceden kaydettiğiniz içerikler karşınıza çıkarak size kendisini hatırlatıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği