Haftanın Özeti: 118

23 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Apple, Touch ID’nin yerine yüz ve parmak izi tanımayı içeren daha ileri düzey bir biyometrik teknoloji üstüne çalışıyor. Şirket aynı zamanda yapay zeka uygulaması Siri’yi de geliştirerek gelecek nesil iPhone’larda kullanıcı isteklerinin anlaşılması ve ses tanımada da daha iyi bir performansı hedefliyor. Hatta, yeni söylentiler Apple’ın –Echo gibi- farklı cihazları yönetebilen bir yapay zekayı tanıtacağını iddia ediyor.

Apple markalı mobil cihaz kullanıcıları için iOS 10.2.1 piyasaya sürüldü. Bu güncelleme önceki sürümlerde bulunan ciddi güvenlik açıklarının çoğunu onarıyor. Dahası, yepyeni bir disk dosya formatına geçiş yapıyor (bu sebeple bu güncellemeden önce cihazınızın yedeğini almak her zamankinden daha akıllıca olabilir). iOS 10 çıktığı günden beri kullanıcılara sıkıntı yaşatmış, iOS 10.2 sürümü ise en çok yeni emojileriyle ön plana çıkartılmıştı.

İlk olarak iOS 9.3 ile tanıdığımız Night Shift, akşam saatlerinde cihazın ekranına yansıyan görüntülerdeki mavi tonları aşamalı olarak sarı tonlara çeviriyor. Böylece mavi ışığa maruz kalma sürenizi azaltarak daha rahat uyumanızı sağlıyor. Şimdiye dek sadece mobil cihazlarda geçerli bu ayrıcalık yakında Apple masaüstü sistemi macOS Sierra‘nın 10.12.4 sürümünde yerleşik bir özellik olarak bulunacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, akıllı saatleri için bir patent daha aldı.[/inlinetweet] Buna göre yeni nesil saat kayışları içerdiği elektronik bileşenler ve pil modülleriyle Apple Watch ile çok daha entegre çalışacak ve cihaza işlev kazandıracak.

Akıllı telefonlar önce boyut olarak küçüldü, şimdi ise tekrar büyüyor. Hatta bazıları tabletlerle boy ölçüşüyor. Bu konuda radikal bir değişiklik hayal eden Fransız Tasarımcılar Jerome Oliver ve Philippe Starck‘ın Alo adlı modeli kesinlikle bambaşka bir bakış açısına sahip. Hızlı şarj olma, ses tanıma teknolojisi, çift kamera ve alüminyum gövdesi gibi özellikleriyle Alo’nun avucunuzdaki asistan olması planlanıyor. Ancak tasarımına alışmak kesinlikle zor olacak gibi.

2016’da piyasaya çıkan Galaxy Note 7, üreticisi Samsung’u tabiri caizse yerin dibine sokmuştu. Bir anda patlayan cihazlar yüzünden firma bütün modelleri piyasadan toplatmak zorunda kaldı. Sorunun sebebini 700 araştırmacı ile 200 bin cihaz üzerinde araştıran Samsung, sorunun bataryadan kaynaklandığını açıkladı.

Samsung Galaxy S8’in Mart ayı sonunda duyurulması ve 21 Nisan’da da piyasaya sürülmesi bekleniyor. 5,1 ve 5,5 inç olmak üzere iki boyut seçeneği ile sunulacak Galaxy S8, ‘infinity’ denilen yanlara doğru taşan ekrana ve göz retinası taraması özelliğine sahip olacak.

Google, büyük başarı kazanan Pixel’den sonraki yeni nesil telefonu Pixel 2 için hazırlanıyor. Pixel 2’nin ‘su geçirmez’ olacağı söyleniyordu ancak bunun hala tartışıldığı iddia ediliyor. Öte yandan, firmanın bir kez daha kamera kalitesine odaklandığına dair söylentiler var. Pixel 2 birinci kuşağa kıyasla en az 50 dolar daha pahalı olacak ancak düşük fiyatlı bir ara modelin üretilmesi de ihtimaller arasında.

Google imzalı mobil uygulama Word Lens, kameranızı tuttuğunuz metinleri anında çeviriyor. Özellikle Latin alfabesi kullanmayan ülkelere yapılan geziler için tercih edilen uygulama artık Japoncayı da destekliyor. Google Translate üstüne geliştirilen Word Lens’in en büyük avantajı çevrimdışı olarak da çalışabilmesi.

Barselona Üniversitesi, 32 kadından oluşan gönüllü bir grubuyla ölüm korkusunu yenmeye yönelik ilginç bir çalışmaya imza attı. Sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift takılan katılımcıların el ve ayak bileklerine titreşimli bantlar yerleştirildi. Böylece deneklerin sanal bedenleri ile gerçek bedenleri arasında daha kuvvetli bir bağ oluşturuldu. Bu sayede ruhun bedenden ayrılma simülasyonunu deneyimleyen katılımcıların çoğu ölüm korkularının azaldığını belirtti. Uygulamanın etik olup olmadığı ayrıca tartışılıyor.

Cambridge merkezli Ar-Ge şirketi Draper, böcekleri siborga dönüştüren DragonflEye adlı bir proje üzerinde çalışıyor. Mevcut durumda yusufçukları yönlendirmek için minyatür bir navigasyon sistemi başarıyla uygulandı. Sıradaki hedef onlara ‘yük’ taşıtabilmek. Taşınacak yükün kapsamıysa henüz muamma.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]araştırmacılar şu ana kadarki en gelişmiş hologram yansıtıcısını geliştirdi.[/inlinetweet] İnsan tüyünden 500 kat ince yapıda milyonlarca silikondan oluşan cihazda Star Wars’un hologramları ilham kaynağı olmuş. Gelecekte bu teknolojinin yeni nesil artırılmış gerçeklik aygıtlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Yeni otomobil modelleri giderek daha detaylı bir teknolojiye sahip olurken daha eski modellerin donanımı henüz araçlar daha eskimeden demode hale geliyor. Bu problemi çözmeyi amaçlayan Ford’un yeni SmartLink sistemi 2010 ve 2016 arası model Ford ve Lincoln araç sahiplerinin araçlarda daha önce var olmayan internet erişimi ve cihazlararası bağlantı özellikleri ekleyecek.

Google yapay zeka ve makine öğrenimi yeteneğini minik Raspberry Pi bilgisayarlarına taşımayı planlıyor. Konu hakkında Raspberry kullanıcılarının görüşünü almak isteyen Google, hangi alanda araç talep edildiğini öğrenmek için bir anket hazırladı. Ankette yüz ve his algılama, konuşmanın yazıya aktarımı, doğal dil işleme ve duygu analizi gibi konulara yer verildi.

Apple aralarında Amazon, Alphabet, Google, Facebook ve Microsoft’un bulunduğu ‘Yapay Zeka Ortaklığı’na (Partnership on AI) katıldı. Apple’ın, en iyi uygulamaları sunmak, açık lisansla araştırma yapmak ve yayımlamak amacında olan bu gruba katılması şirketin ufkunu genişletme amacında olduğunun göstergelerinden biri sayılabilir.

KPMG tarafından otomotiv şirketlerinin yöneticileri ile yapılan bir ankete göre, internet bağlantılı araçlar, sıradan araçlara göre 10 kat daha fazla gelir getiriyor.

Yediğiniz, içtiğiniz her ne olursa olsun vücudunuzdan ‘atılanlarda’ yoğun miktarda ‘iz’ bırakıyor. Bunun gayet farkında olan delil takip uzmanları şehirlerin kanalizasyon ve arıtma tesislerinden topladığı ‘numunelerle’ analiz yaparak dünya çapında uyuşturucu madde kalıntılarını takip ediyor. Elde edilen veriler bilimciler ve emniyet yetkililerinin uyuşturucu kullanımındaki yönelimleri hızlıca takip edilebilmesini ve piyasaya düşen yeni maddelerin de kolaylıkla belirlenebilmesini sağlıyor.

Robotların insanlara yardımcı olmak için çevrelerindeki ısıyı hissedebilmeleri gerektiği düşüncesinden yola çıkan bilimciler, robotlar için ısıyı algılayabilen yapay deri geliştirdi. Bu teknoloji robotların günlük hayatta çevrelerine zarar vermeden hareket edebilmesine ve arama kurtarma çalışmalarına katılabilmesine yardımcı olacak. Diğer yandan çeşitli sebeplerden dolayı derisi hasar gören insanlar için de canlı deriler 3D baskı yöntemiyle üretilebiliyor. Bu canlı deriler aynı zamanda ilaç ve kozmetik testlerinde de kullanılarak hayvanlar üstündeki testlerin önüne geçmiş oluyor.

Son zamanlarda oldukça endişe yaratan süper bakteri için bir iyi haber geliyor: Bir grup bilimci antibiyotik direnci yüksek olan bakteri türüne karşı bir molekül geliştirdi. Bu molekül şu an sadece farelerde denenmiş olsa da insanlar için de deneylerin başlamasına az (en fazla 3 sene) kaldı. Molekül, bakterilerin yayılmasını sağlayan NDM-1 enzimi karşısında etkisiz kalan antibiyotiklerin tekrar işlev kazanmasını sağlıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD ve İsveç’ten bir grup bilimci akıllı telefonla çalışabilen DNA analiz cihazı üretti.[/inlinetweet] Örneklerin laboratuvara gönderilmesi ile birlikte normalde birkaç hafta süren analizler bu teknoloji sayesinde birkaç saat içinde yapılabiliyor. Kamera çözünürlük kalitesi sebebiyle Nokia Lumia 1020 ile geliştirilen donanımın başka telefonlara da uyarlanabileceği düşünülüyor. Araştırmacıların, 500 Dolar’a piyasaya sürülebileceğini umduğu bu projenin İngiltere’den de bir rakibi var: Oxford Nanopore isimli şirket aynı amaçla akıllı telefon adaptörü geliştirme aşamasında olduklarını duyurdu.

Bilimciler organ naklinde kullanılmak üzere domuzlarda insan organı yetiştirmek için yaptıkları çalışmalarda başarı sağlamaya başladı. Henüz çok düşük oranda olsa da içinde insan hücresi bulunan domuzların etiğe aykırı olarak geliştirildiği tartışmaları da bir yandan sürüyor.

Northwestern Medicine’dan bir grup bilimci açık ameliyat olmaksızın beyin uyarımı yoluyla anı detaylarını artırmanın mümkün olduğunu ilk kez açıkladı. Uzamsal bellek üzerine yapılan çalışmalarla elde edilen sonuçlar; renk, konum veya şekil gibi ayrıntıları hatırlamada bu yolla performans artışı gözlendiğini ortaya koydu. Çalışma demans hastaları ya da beyin hasarı olan kişiler için yeni tedavilerin geliştirilmesine fayda sağlayacak.

Glikoz seviyesini sürekli ölçerek gerektiği durumda uygun miktarda insülin salgılayacak bir akıllı bandaj üretildi. Henüz sadece fareler üzerinde test edilen cihazla ilgili rapor aylık ACS Nano dergisinde yayımlandı. Başarılı olması durumunda diyabet hastalarının hayatından insülin iğnesi tamamın çıkabilir.

Ava, kadınların yumurtlama dönemlerini takip eden dijital bir bileklik. Kadınların adet döngülerini yakından takip ederek analiz eden cihaz, hormon analizleri de yapıyor ve hamile kalınabilecek en uygun günler hakkında bilgi veriyor. Kısacası alarm kurulmuş bir saat gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=YEts1vaQgsU

Oxford Üniversitesi‘nden Profesör Robert MacLaren, Preceyes şirketi tarafından geliştirilen ve R2D2 adını verilen hassas robotik bir kolla 70 yaşındaki William Beaver’ın göz ameliyatını gerçekleşirdi. Hastanın gözünde oluşan bir zarı tedavi etmek için uzaktan kumanda ve ekran sayesinde küçük bir çizikten içeri giren MacLaren, yaşlı adamın görme problemini tersine çevirdi. Bu olay robot kullanılarak bir insanın gözünde yapılan ilk ameliyat olarak kayıtlara geçti.

NASA, metalden oluşan 16 Psyche adlı dev bir asteroide bir uzay aracı göndererek Güneş sistemimizin nasıl oluştuğuna dair bilgi edinmeye çalışacak. Arizona Devlet Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek projede ziyaret edilecek asteroidin metallerinin Dünya’daki maddi değeri 10 bin katrilyon ya da 10 kentilyon Dolar. NASA bu asteroidi Dünya’ya getirmeyi planlamıyor çünkü asteroidi taşımak ya da üzerinde madencilik yapmak için gerekli teknoloji henüz geliştirilmiş değil.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği