Haftanın Özeti: 118

23 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Dünyanın dört bir yanında yaşayan kızıl saçlı akıllı telefon kullanıcıları artık mesajlaşırken boynu bükük kalmayacak! Emojipedia, Unicode Komitesi’nin kızıl saçlı emojilerin oluşturulmasına yönelik yeni önerinin detayları üzerine konuşacağını belirtti.

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan’in 45 milyar Dolarlık yardım kuruluşu, bilim araştırmalarına katkıda bulunmak için ilk kez bir girişimi bünyesine katıyor. 26 milyon bilimsel araştırmayı barındıran ve bu araştırmalar arasında arama yapmayı sağlayan Meta adlı bu arama motoru, bilimcilerin ihtiyaç duydukları araştırmalara kolayca ulaşmasını sağlayacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Instant Apps özelliğini test etmeye başlıyor.[/inlinetweet] Bu sistem mobil uygulamaların telefona yüklenmeden de çalışmasını sağlıyor. Kullanıcılardan geri bildirim almak amacıyla Buzzfeed, Wish, Periscope ve Viki gibi sınırlı sayıda uygulamanın Instant Apps özelliği ile önümüzdeki aylarda karşımıza çıkması bekleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=cosqlfqrpFA

Açık kaynaklı yazılım ailesi Mozilla, ‘gidişattan endişelenerek’ detaylı bir İnternet Sağlık Raporu yayınladı. Birden fazla kaynak kullanılarak hazırlanan bu rapor beş ana madde üzerinde yoğunlaşıyor. Açık kaynak olarak herkesin kullanımına sunulmuş olan proje, internetin sağlığını kullanıcılarla beraber şekillendirmek ve sorunların erkenden fark edilmesini  amaçlıyor.

Çin hükümeti izinsiz VPN kullananları engelleyeceğini açıkladı. ‘Çin Güvenlik Seddi‘ olarak bilinen ve ülkeden yurt dışı sunuculara ulaşmayı kısıtlayan devlet sansürünü aşmak için ülkeye gelen turist ve ülkedeki aktivistlerin yanı sıra pek çok vatandaş VPN hizmetlerinden yararlanıyor. VPN ve benzeri servisleri sunmak isteyen kuruluşların öncelikle devletten gerekli izinleri alması gerekiyor. Özellikle ülkeye gelen turistlerin konakladığı otellerdeki VPN hizmetlerinin akıbeti merak konusu.

Bütün bu mevzulara rağmen, Çin’de 731 milyon (yaklaşık Avrupa’nın nüfusu kadar) internet kullanıcısı olduğu açıklandı. Çin İnternet Bilgi Merkezi’nin verilerine göre, bunların 695 milyonu internete mobil cihazlarından bağlanıyor.

Önceden Google Life Sciences olarak bilinen ve Alphabet’in canlı bilimlerine odaklanan kolu Verily Life Sciences (Verily) Singapur merkezli yatırım firması Temasek’ten 800 milyon Dolar yatırım aldığını duyurdu. Verily hastalıkları önlemek ve kontrol altında tutmak amacının yanısıra ‘sağlığı daha iyi anlamak’ için de teknoloji üretmeye odaklanıyor.

Edward Snowden‘ın, ABD hükümetinin çevrimiçi hareketleri takip ettiğine dair açıklamaları ve Donald Trump’ın ABD yönetiminin başına geçmesi, her geçen gün daha fazla kişiyi mahremiyet merkezli internet servislerini kullanmaya itiyor. DuckDuckGo‘nun kurucusu Gabriel Weinberg, geçtiğimiz hafta paylaştığı blog yazısında şirketin 10 milyarıncı aramasını gerçekleştirdiğini ve 10 Ocak 2017 tarihinde ilk kez bir günde 14 milyondan fazla arama yapıldığını açıkladı.

Twitter’daki @POTUS hesabı, Barack Obama yönetiminde açılan ve President of the United States (Birleşik Devletler Başkanı) ifadesinin baş harflerinden oluşuyor. Obama POTUS’un kendisine değil ABD Başkanlığı’na ait kurumsal bir varlık olması gerektiğini düşündüğü için, hesap geçtiğimiz günlerde Donald Trump yönetimine devredildi. Fakat bu düzenleme sırasında bir şeyler epey yanlış gitti. Hesap devredilmeden önce (muhtemelen Trump karşıtı oldukları için) @POTUS hesabını takibi bırakan 560 bin kişi, kendi istekleri dışında birdenbire kendilerini Donald Trump’ın hesabını takip eder halde buldu.

Birleşik Krallık’tan araştırmacılar Twitter kullanımı üzerine yürüttükleri bir araştırma sırasında tamamen sahte hesaplardan oluşan 350 bin kullanıcılık bir botnet ağına ulaştı. Sahte hesaplar genellikle kullanıcı sayısını artırmak ya da gündem başlıklarına ilgi çekmek için kullanılıyor.

Hükümetler bazı internet sitelerine erişimi engelleyince, kullanıcılar da konumlarını o siteyi engellemeyen ülkelerden birisinde gösteren VPN uygulamalarına yöneliyor. Ancak Android kullanıcısıysanız kullandığınız VPN servisinin güvenliğine ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Zira ava giderken avlanmak an meselesi. CSRIO, New South Wales Üniversitesi ve Berkeley California Üniversitesi ekiplerince yapılan bir araştırmaya göre Android için geliştirilmiş 283 VPN uygulamasının yüzde 38’inde virüs ya da zararlı yazılım bulunuyor.

ABD’li yazılım firması Microsoft önümüzdeki dönemde siber güvenlik alanında yapılacak araştırma ve geliştirmeler için yıllık 1 milyar Dolar’ın üzerinde yatırım yapacağını belirtti. Şirket tarafından, eskiye göre siber saldırıların çoğaldığı ifade edilirken, bulut teknolojisi ile ne kadar çalışılırsa güvenlik ihtiyacının da o kadar gerektiği eklendi.

Hacker saldırıları sonucu ele geçirilen kullanıcı hesaplarını toplayarak pazarlayan ünlü LeakedSource sitesi bu hafta kapandı. İddialara göre sitenin yöneticilerinden birinin evine düzenlenen polis baskınıyla verileri içeren tüm SSD‘lere el konuldu. Yetkililer konu ile ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınırken, internet sitesinin uzun süredir kullanılamıyor olması baskın iddialarının doğru olduğuna işaret ediyor.

Rus yetkililer, Kaspersky Lab’in yüksek rütbeli Güvenlik Araştırmacılarından Ruslan Stoyanov’u Rus Ceza Kanunu’na göre vatana ihanetten tutukladı. Rus Kommersant gazetesinin haberine göre Stoyanov’un tutuklanması Aralık ayında gerçekleştirildi. Kaspersky tarafından yapılan açıklamada, Stoyanov’un kendi şirketlerinde çalışmaya başlamadan önceki eylemleri sebebiyle tutuklandığı belirtildi. Kimliği açıklanmayan kaynaklara göre Stoyanov’un tutuklanma sebebi Rus Gizli Servisi Bilişim Güvenliği Departmanı Başkanı Sergei Mikhailov’un hesabına yabancı şirketlerden para aktarılmasını sağlaması.

İngiltere’de telif haklarını ihlal eden içerikleri paylaşan kullanıcılara eğitici (ve elbette uyarıcı) e-postalar gönderilecek. Korsan içerik paylaşımını önlemek amacıyla başlatılan ‘Get It Right’ adlı kampanya detaylı bir web sitesi ile en çok sorulan soruları cevaplıyor ve kullanıcılara konuyla ilgili çeşitli bilgiler sağlıyor.

Google 200’e yakın sahte haber sitesinin reklam içerik ağının AdSense hesaplarını kapattı. Geçtiğimiz aylarda sahte haber üreten sitelerin tespit edilmesi için çalışmalar başlatan Google, geçtiğimiz sene de 1,7 milyar sahte reklamı engellemişti. Reuters Enstitüsü‘nün hazırladığı Dijital Habercilik Raporu‘nda da şirketlerin ya da markaların bunu destekleyeceklerini belirten sonuçlar mevcut.

Teknoloji şirketi MacInnes Scott, Trump’ın başkanlık dönemindeki potansiyele dayanarak geleceğe dikkat çekmek amacıyla deneme niteliğinde sinematik bir anlatı yarattı. Tamamen uyanık anlamına gelen “Wide Awake” isimli sanal gerçeklik (VR) deneyiminde ABD’nin yeni Başkanı Trump’ı gece Oval Ofis’te olduğu bir hikayenin içinde bir sanat eserini izler gibi izleyebiliyorsunuz. Öte yandan, 20 Ocak’ta yapılan yemin töreninde, önceki törenlerde de yapılmış olan ‘gigapixel’ geleneği devam ettirildi. Törenin gerçekleştiği anı 360 derecelik açıyla istediğiniz kadar yakınlaştırıp uzaklaştırarak incelemeniz mümkün.

Tayvan merkezli, dünyanın en büyük fason elektronik üreticisi Foxconn, ABD’de 7 milyar Dolar’ın üstünde yatırım yaparak fabrika kurmayı düşündüğünü duyurdu. Şirketin Genel Kurul Başkanı Terry Gou yaptığı açıklamada planın henüz kesinlik kazanmadığını belirtti. Donald Trump’ın başkanlık koltuğunu geçmesinin ardından Amerikan ekonomisini korumaya yönelik bir yol benimseyeceğini açıkladığını hatırlatan Gou, ABD ile yatırım şartları konusunda müzakerelerde bulunacaklarını söyledi.

Bilişim Güvenliği Uzmanı Stu Gale, otomobilinde bıraktığı dizüstü bilgisayarını çaldırdı. Ancak Gale, kendi bilgisayarına daha önceden uzaktan kontrol yazılımı yüklediği için bilgisayar ne zaman internete bağlansa takip edebiliyordu. Gale hırsızın bilgisayarı Facebook’a bağlanmak için kullandığını gördü. Hırsızın arkadaşlarına ve Facebook gruplarına başına gelen olayı anlatan Gale olayı polise aktaracağını söyledikten sonra bilgisayarı çalan kişi Facebook hesabını sildi ve tüm telefon numaralarını iptal etti. Gale bilgisayarını olmasa da en azından intikamını almış oldu.

Bir kafede oturup telefonunuzun ekran kilidini açarken bir hacker’ın sizi gizlice kameraya aldığını düşünün. Teoriye göre bu hacker el hareketlerinizi bilgisayar görüşü algoritması yazılımı ile analiz ederek, Android telefonunuzu açmak için kullandığınız desen veya şifreyi tahmin edebilir. Üstelik ekranı görmesine bile gerek yok. Bu olayın gerçekleşme ihtimali oldukça düşük. Ancak yine de araştırmacıların yaptıkları denemelerin yüzde 95’inde bu yöntemle telefon kilidini açtıklarını belirtmek gerek. Bu tür bir saldırıdan korunmak için ise kilit desenini basit tutmak etkili bir yöntem olabilir.

Beş yıllık aranın ardından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google’ın telekomünikasyon servisi Google Voice, büyük bir güncellemeyle tekrar hayata döndü.[/inlinetweet] Android, iOS ve web platformlarına gelen güncellemede en çok dikkat çeken şey düzenli ve sade yeni arayüz tasarımı. Artık mesaj ve konuşmalar için ayrı sekmelere sahip olan yeni Google Voice’un Ürün Müdürü Jan Jedrzejowicz, güncellemelerin devamının geleceği yönünde kullanıcılara söz verdi.

Bir zamanlar Edward Snowden tarafından da kullanılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]şifreli e-posta servisi Lavabit yeniden hizmete girdi.[/inlinetweet] Lavabit’in Kurucusu Ladar Levison 2013 yılında FBI’ın Snowden’ın e-posta hesabına ulaşmak için kendisi ile bağlantıya geçmesinin ardından kullanıcılarının iletişim gizliliğinden taviz vermemeyi tercih ederek verdiği hizmeti kapatmıştı. Levison, üç yıllık bir çalışmanın ardından iletişim gizliliğini artıran yeni özellikleriyle Lavabit’i 20 Ocak’ta yeniden hizmete soktu.

ABD’li [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]telekomünikasyon şirketi Sprint, Jay Z’nin sahibi olduğu Tidal’ın hisselerinin büyük bir bölümünü satın aldı.[/inlinetweet] İnternet tabanlı müzik yayın servisi Tidal, bu anlaşmanın bir parçası olarak bundan sonra Sprint müşterilerine özel içerikler üretecek. 2015’ten beri aralarında ilişki bulunan iki markanın bu hamle ile alanında henüz rekabet gösteremeyen Tidal’a ihtiyacı olan güçlü partneri kazandırmışa benziyor.

Tanıştığınız insanların isimlerini hatırlamakta zorlanıyorsanız artık bunun bir çözümü var. Rename isimli uygulama yeni insanlarla tanıştığınızda size yardımcı olacak. Uygulamaya yeni arkadaşınızın ismini, onu hatırlamanıza yardımcı olacak bir notu ve hatta nerede tanıştığınızı ekleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UIfNrPbNQdQ

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği