Herkese ücretsiz bilimsel kaynak

Chan Zuckerberg Vakfı bilim araştırmalarına katkıda bulunmak için 26 milyon araştırma arasında arama yapabilen Meta adlı arama motorunu bünyesine katıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan’in 45 milyar Dolar’lık yardım kuruluşu, bilim araştırmalarına katkıda bulunmak için ilk kez bir girişimi bünyesine katıyor. 26 milyon araştırmayı bir arada bulunduran ve bu araştırmalar arasında arama yapmayı sağlayan Meta adlı arama motoru, bilimcilerin ihtiyaç duydukları araştırmalara kolayca ulaşmasını sağlayacak.

Meta’yı öne çıkaran özelliği ise yapay zeka yazılımının makalelerdeki yazarları ve alıntılanan diğer makaleleri algılayabilmesi. Böylece araştırmacılar, kendi araştırmaları için en uygun makaleleri bulabiliyor. Günümüzde internette yapılan araştırmalarda erişilen sonuçlar, en iyi arama motoru optimizasyonu olan makaleleri karşımıza çıkarıyor. Meta’nın ayrıca 18 bin farklı dergi ve edebi esere ücretsiz erişim sağlaması onu özel kılan bir başka nokta.

Bilimin hızla ilerlediği günümüzde her gün farklı alanlarda binlerce makale yayınlanıyor. Bir bilimcinin hatta bir ekibin bu makaleleri tek tek incelemesi mümkün değil. Bu noktada yapay zekadan alınacak yardım, her araştırmacının kendi konusuna en uygun makaleleri bulmasına, bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmesine ve güncel kalmasına yardımcı olacak.

Bilimcilere destek ilerlemeyi tetikleyecek

Meta önceden gelir sağlamak için bazı içeriklere erişim ve abonelik ücreti alıyordu. Chan Zuckerberg Girişimi sayesinde bilimciler artık tüm içeriğe ücretsiz olarak ulaşabilecek. Bu hamle vakfın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘tüm hastalıklara çare bulma’ hedefiyle de örtüşüyor. Girişimin Bilim Yöneticisi Cori Bargman ve Teknoloji yöneticisi Brian Pinkerton, Meta’nın nasıl kullanılabileceğini şu şekilde açıklıyor: “Böyle bir platformun potansiyeli sınırsız. Bir araştırmacı Meta’yı kullanarak koroner kalp rahatsızlıkları alanındaki son teknikleri öğrenebilir; bir öğrenci iki farklı hastalığın, bağışıklık sistemindeki aynı yolu tetiklediğini görebilir ya da doktorlar, Zika tedavisi konusunda en son gelişmeleri buradan takip edebilir. Uzun vadede bu bilgi diğer alanlara da genişleyebilir. Örneğin öğretmenler gelişim bilimini yakından takip ederek, çocukların nasıl öğrendiklerini daha iyi anlayabilirler. ”

Meta’nın kurucu ortağı ve CEO’su Sam Molyneux “Bilimcilere yardımcı olmak verimli bir döngü yaratacak. Onlar yeni araçlar ürettikçe bu araçlar daha hızlı gelişme için yeni fırsatlar yaratacak. Chan Zuckerberg Girişiminin bu etkiyi görebilmesi, Meta’nın neden bu alanda anahtar bir rolü olduğunu da gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Tech Crunch

 

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan'in 45 milyar Dolar'lık yardım kuruluşu, bilim araştırmalarına katkıda bulunmak için ilk kez bir girişimi bünyesine katıyor. 26 milyon araştırmayı bir arada bulunduran ve bu araştırmalar arasında arama yapmayı sağlayan Meta adlı arama motoru, bilimcilerin ihtiyaç duydukları araştırmalara kolayca ulaşmasını sağlayacak. Meta önceden gelir sağlamak için bazı içeriklere erişim ve abonelik ücreti alıyordu. Chan Zuckerberg Vakfı sayesinde bilimciler artık tüm içeriğe ücretsiz olarak ulaşabilecek. Bu hamle vakfın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 'tüm hastalıklara çare bulma' hedefiyle de örtüşüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği