Haftanın Özeti: 118

23 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

İlginç hikayeleri derleyen Great Big Story adlı Youtube kanalı, dünyanın en bahtsız yazı fontu olan Comic Sans ve Tasarımcısı Vincent Connare’nin üretim aşamasını anlatmış. Fontun kısa tarihi ve yapım aşamasında esinlenilen şeyler bir hayli keyifli doğrusu.

Dünyanın en büyük iskambil destesi üreticisi Bicycle, yeni 8-Bit temalı oyun kartlarını satışa çıkardı. Rider Back adlı efsane serisinden esinlenerek oluşturdukları piksel sanatlı yeni destesi, eski video oyunlarını aratmıyor.

HoloLamp, gözlük gibi herhangi bir aksesuara ihtiyaç duymadan belli bir alan üzerinde üç boyutlu illüzyonlar üreten, taşınabilir bir artırılmış gerçeklik aygıtı. Üzerinde bulunan farklı sensörler sayesinde yansıtma açıları değişebilen HoloLamp, her ne kadar oyun odaklı gözükse de amatör stop-motion filmlerde kullanmak için biçilmiş kaftan.

https://www.youtube.com/watch?v=wNdp5WogQ44&feature=youtu.be

İlk akıllı pikap LOVE müzikseverlerin plaklarla etkileşimini akıllı telefon kontrolü sayesinde basitleştirerek yeniden tanımlıyor. Bluetooth ve kablosuz ağlara bağlanabilen bu pikaba telefonunuza indireceğiniz LOVE uygulaması ile komut verebiliyorsunuz. LOVE’ın taşınabilir olduğunu ve yerden tasarruf etmenize olanak sağlayacak şekilde tasarlandığını da söylemekte fayda var.

Dünyanın ilk üç boyutlu yazıcıyla üretilmiş yaya köprüsü İspanya’nın Madrid şehrindeki  Alcobendas bölgesinde kullanıma sunuldu. Toplamda 12 metre uzunluğunda ve 1,75 metre genişliğinde inşa edilen köprü, şehir parkları gibi açık alanlarda üç boyutlu baskıyla üretilen yapı ve eserlerin gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini göstermeyi hedefliyor.

Yüzen evler, drone yarış tesisleri ve suç algılama yazılımları gibi teknolojik gelişimlerin büyük destekçilerinden biri olan Dubai’de itfaiye erleri su jeti ile çalışan hoverboard‘lar kullanmaya başladı. Dubai Sivil Savunma Teşkilatı, bu uygulamayla trafik sebebiyle yaşanan gecikmelerin önüne geçmeyi hedefliyor. Jet ski’leriyle olay yerine itfaiye aracından önce yetişecek olan ‘yunus’lar (dolphins) olarak adlandırılan uçan itfaiyecilerin, marina ve tekne yangınlarının önüne geçmede büyük rol oynayacağı öngörülüyor.

NannyBot adlı robot sayesinde çocuklarınıza uzaktan göz kulak olmanız oldukça kolaylaşıyor. Çocuklarınızın peşinden gidebilen robot bakıcı, ebeveynlere görüntü ve ses yayını sağlayarak olan bitenden haberdar ediyor.

SpaceX ve Tesla Motors’un CEO’su Elon Musk daha önce Twitter’da trafikten yakınırken dile getirdiği ‘tünel açma isteğini’ gerçeğe dönüştürüyor. Musk bu hafta Twitter’dan yaptığı açıklama ile ‘tünel kazılarına yaklaşık bir ay sonra başlayacaklarını’ duyurdu. ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile görüşen CEO, ofisine ‘5 dakika uzaklıkta’ yapılması planlanan tüneliyle bittiği zaman nispet yapacak gibi.

Veemo şehirde bisiklet kullanmak isteyenler için yeni bir alternatif; üç tekerlekli, her yanı kapalı; koltuğu ve direksiyonu olan aracı kullanmak için ehliyet gibi belgelere de ihtiyacınız yok. Zira teknik olarak o bir elektrikli bisiklet. Ufak bir arabaya benzeyen Veemo, pedal çevirdikçe akülü elektrik motoruyla size destek çıkıyor.

Makineleri ultrasonik sensörlerle dinleyerek muhtemel arızaları öngörmek artık mümkün. 3DSignals akustik izleme ve derin öğrenme teknolojisi ile üretim hattı makinelerini izleyerek anomalileri (bozuk) saptıyor ve donanım arızalarını sınıflandırıyor. Sistem bu sayede sorunları ortaya çıkmadan önce tahmin ederek, arızaların üretim akışını durdurmasını engelliyor.

Güney Kore hükümeti, ses hızına yakın hızlarda seyahat edebilen yeni bir tren teknolojisini kullanıma sokmaya hazırlanıyor. Bu projeyle beş saatlik yolculuk süresinin sadece 30 dakikaya düşürülmesi planlanıyor. Bu teknoloji Elon Musk tarafından tasarlanan hızyuvar teknolojisine çok benzese de bazı noktalarda bu teknolojiden ayrışıyor. Manyetik kaldırma ve alçak basınç tüpleri sayesinde, trenlerin neredeyse hiçbir sürtünme kuvveti olmadan, çok yüksek hızlarda gidebilmesi amaçlanıyor.

Manyetik kaldırma teknolojisini kullanan bir tren.

Divergent 3D, Los Angeles’ta ortaya çıkan ve şimdiye kadar 23 milyon Dolar toplayan bir startup. 2015 yılında Blade isimli aracını üreten girişim, karbon fiber iskeletlerin üretilmesine odaklanarak otomobil sektörüne üç boyutlu yazıcıları dahil etmeyi planlıyor. Ayrıca üretimle maliyetlerinin azalması söz konusuyken doğaya daha az zarar verecek bir süreç takip ediliyor. Şirketin Fransız otomotivinin bilinen ismi PSA ile strateji ve Altran ile de ürün geliştirme üzerine ortaklığa gideceği duyuruldu.

Alman otomotiv devi Volkswagen, sürücülerin iklime bağlı olarak yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan ön cam sorunlarını çözmeye niyetli. Buğulanmadan donmaya kadar bu durumu kontrol altına alan İklimsel Cam adı verilen teknoloji, gümüş bir tabaka şeklinde ön camda bulunuyor. Kışın buz çözmede kullanılabilen bu sistem yazın ise güneş kalkanı olarak değerlendirilebilecek.

Geçtiğimiz yıl yaşanan bir trafik kazasında, bir Tesla sürücüsünün yaşamını yitirmesi kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştı. ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) konu ile ilgili bir inceleme başlattı. Geçtiğimiz günlerde sonlanan inceleme Tesla’nın diğer araçlardan da güvenli olduğunu gösteriyor. NHTSA tarafından yayınlanan verilere göre Tesla’nın Autosteer (otomatik direksiyon) özelliği eklediği otomobillerde kaza görülme sıklığı yüzde 40 oranında düştü. Yani yapay zeka, insanlardan daha güvenli bir şekilde otomobil kullanıyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği